Другари, чистотата е мерило за културата на човек

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6986783 www.24chasa.bg

БСП хубаво събра 60 хиляди души на Бузлуджа, но щеше да е още по-добре, ако си беше събрала и боклука от поляните след това.

От “Позитано” 20 твърдят, че има кой да почисти след тях, защото са сключили договор с общината. Но все пак нямаше ли да е много по-добре, ако всеки съвестно си беше отнесъл сам надолу найлоновото пликче, пластмасовата чаша от бира и стиропорената тарелка, след като си е изял кебапчетата на историческия връх?

“Другари, чистотата е мерило за културата на човек”, се казваше мъдро в една от онези широко разпространени по социалистическо време агиттабели. По онова време на почти всеки ъгъл гражданите се приканваха да разобличават нарушителите на чистотата. Също имаше и лозунги, написани в рима, за да могат партийните членове да ги помнят още по-лесно: “Културният човек навред поддържа чистота и ред". При ширналата се носталгия по партията майка от едно време защо най-добрите ѝ разпоредби днес се пренебрегват с лека ръка?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Договорката за хляба е съвсем на място

    Договорката между земеделското министерство и големите вериги за цената на хляба е навременна и на място. Защото тук не става въпрос за намеса на държавата в дейността на частни дружества, а за джентълменско споразумение. И неговата цел е да не се позволи рязко поскъпване на хляба. Ясно е, че за увеличение на цената има основателна причина -
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,