Футболният хулиган от закон не се плаши, трябва тотална промяна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6988535 www.24chasa.bg

На стадион с 5 входа и 100 камери да сложиш, е все едно

Похвално е, че депутатите намериха време да приемат промени в Закона за спортното хулиганство. Те бяха необходими и дори се забавиха. Но също толкова бързо трябва да се намери нов подход към това явление. Защото хулиган от закон не се бои. Доказателства за това колкото искаш.

Защото иначе промените ще останат само

Футболни фенове на столицната улица "Иван Асен II"

пожелателни.

До следващия

инцидент

Няма как на стадион с пет входа да се монтират камери и всичко, което включиха в закона народните избраници.

И на децата е ясно, че в момента има два стадиона в България и един сектор, които отговарят на някакви европейски и световни изисквания. “Васил Левски”, “Лудогорец Арена” и “А” на “Георги Аспарухов”. Другите ни са от времето на развития социализъм и по-рано. И всеки е с различен собственик. Един е на акционерното дружество, втори на общината, трети на държавата. И едва това правителство дава някакви пари за базата. Която по закон може да бъде твоя 10 години. Кажете

кой глупак ще

тръгне да

инвестира в

спортна

инфраструктура,

като минималният срок за изплащане е 25 години, като я има за 10? Не всички могат да са като един отбор с безсрочен и безвъзмезден договор. Само като се обиколят стадиони като “Септември”, “Раковски” и още един куп, на всички им става ясно за какво става въпрос.

Сега хем инвестицията ти не е защитена, хем плащаш двойно за охрана на мачове. Защото един път даваш на МВР, за да те пази полицията, а след това и БФС те одрусlа жестоко. И сметката не излиза.

Към тази сметка трябва да се прибавят и по 80 хиляди евро на вход, за да си в изискванията на закона, или пък да зарежеш стадиона на собственика му и да търсиш например “Васил Левски” под наем.

20 мача там

са ти около

200 000 лева

И оставяш клубното игрище или на общината, или на държавата. А какво ще стане - справка падналата трибуна в Пловдив.

Заради това трябва тотално нов подход. Защото, ако не го направим, пак ще стигнем до отправната точка и ще се чудим защо пак има тежък инцидент.

Няма как да минава бомбичката през охраната и след това да се вземат пари за нея.

Няма как да се инвестират пари в нещо, което е за 10 години в твое владение. И да ти забраняват да правиш ресторант например на него.

И това трябва да се съчетае в тоталната криза за фенове на стадиона. Защото част от хората се отвратиха от нравите по родните стадиони, както и от условията по тях. Да ти вземат 20 лева за една строшена седалка!

220, 1700, 1300, 3100, 330, 2750 и 100. Тези цифри едва ли говорят нещо на някого. Но това са зрителите на мачовете от първия кръг на първенството ни.

Срещу това 41 324 зрители на двубоя от Трета бундеслига “Кайзерслаутерн” - “Мюнхен 1860”. И това е третото постижение в историята на тази дивизия. Третото!? Значи цялото наше първенство не може да събере толкова зрители, колкото един мач от “В” група при немците.

Слабото ни първенство наистина е извинение, но пък и условията по стадионите са ужасяващи. Няма седалки, няма тоалетни, няма места за журналисти. Как да не ходят по стадионите само хулигани, на които не им пука толкова за футбола, колкото за зулума.

И на този ужас сега слагаш камери за хиляди левове и какво ли не още. Малко прилича на свинче - звънче.

Но пък трябва да се отчете скоростта, с която действаха депутатите. Ако всичко правеха така, нещата могат да започнат и да се нормализират. Каквато е целта на всички.

А дали промените ще са достатъчни, за да се пребори хулиганството, тепърва ще видим. Оптимистите обаче са прекалено малко. Докато не се намери нов подход и решения за цялостната опаковка на българския спорт. Тя трябва да бъде красива, за да се хареса на хората. А за това трябват усилия на още един куп хора, като клубни президенти, фенклубове, полиция и още, и още, и още.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • А какво ще стане с 11-ото яйце в кошницата

    Тръгнат ли цените нагоре, няма власт, която да не се обърка и да не тръгне да търси някакви спасителни варианти. Ясно защо - защото избирателят ще е недоволен, меко казано. Та явно такива са и причините един вицепремиер да предлага таван за печалбата от хляба и още 9 важни хранителни стоки.  Да не се хващаме с “дребните” детайли - например ако
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,