Управление тип “внезапна смърт”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6990262 www.24chasa.bg

Кой печели от еякулацията преди кулминацията

Откакто приключихме с европейското председателство, ходя с измачкани ризи - страх ме е да не би и ютията да ми заговори за предсрочни избори. Радио, телевизия, фейсбук, водопровод – отвсякъде тече този зов и помпа демократически адреналин. Самият шеф на ПЕС си дойде от Брюксел, за да се провикне от социалистическия връх Бузлуджа пред 50 000 симпатизанти – изравяйте томахавките, изборите идат!

Но защо ли това напомпано очакване за избори ми напомня далечната 1995 г., когато хиляди българи се стекоха към летището край русенското село Щръклево, за да посрещат с хляб и сол извънземните? Те щяха да пристигнат с 8 космически кораба от далечната планета Криси, за да инвестират в най-интелигентния, най-красивия и най-скромен народ на планетата Земя. Уви, така и не дойдоха. Може да са спукали гума. Лошото е, че

щом народът

спря да разчита

на извънземните,

настъпи

хиперинфлация

и падна правителството на Виденов.

Щръклицата край Щръклево бе организирана и режисирана от три врачки или може би екстрасенси, които бяха получили хабер от Космоса. Този път хаберите идват от Земята, от Брюксел и от “Позитано”, така че заслужават повече доверие. Но какво ще стане, ако чакането продължи твърде дълго и се окаже ялово? Няма ли народът да претръпне, да се отегчи и когато денят наистина настъпи - да отиде за гъби?

Не че подценявам патоса на другарите Нинова и Станишев, те имат всичките качества на големи вождове, с изключение на последователите. Вероятно разчитат на това, че у нас изборите на депутати винаги са предсрочни, за разлика от изборите на евродепутати.

Представяте ли си сега Юнкер да си подаде оставката, да разпусне Европарламента и да насрочи предсрочни избори? Ще кажат, че пак го е свил ишиасът. Но Европарламентът винаги си кара пълния мандат поради една много проста причина – той няма никаква власт и затова никому не пречи. Ако пропусне да се разпусне, никой няма да се сети. Освен тези нетърпеливци, които чакат на опашка за брюкселските заплати.

Защо обаче БСП

се натиска за

предсрочни

избори, когато

винаги ги губи?

Това е въпросът.

Само влага сили и средства, прави голям петинг на електората, но накрая ГЕРБ винаги ги изпреварва и краде китката на момата.

Бойко Борисов сигурно е научил тази хватка от каратето. Доколкото знам от филмите, висшият пилотаж в бойните изкуства е да използваш силата и инерцията на противника, за да го изкараш от равновесие и да го проснеш. Щом БСП се засили да замахне, той просто се отдръпва, придава ѝ още ускорение с леко потупване по рамото и подлага крак.

Например в началото на 2013 г. се надигнаха мощни всенародни протести и вълнения, стигна се дори до самозапалвания, имаше и разкрития за всеобщо подслушване, разобличителни записи и всичко бе така планирано, че да кулминира в изборния ден. Обаче ГЕРБ си хвърли оставката и разпусна парламента с два месеца по-рано, така че еякулацията изпревари кулминацията. Дори Костинброд не помогна. И фактът, че БСП и ДПС успяха да скалъпят измъчено управление с помощта на златния пръст на Волен, само влоши кармата на левицата.

После десният грантоеден бунт пое щафетата на левия бунт, взе му инерцията и скоро докара следващите предсрочни избори, на които БСП се пльосна по нос. Оттогава си мисля, че да се говори за предсрочни избори на Бузлуджа, е като да се говори за въжето в дома на обесения.

В края на 2016 г. БСП пак набра инерция след победата на Румен Радев, но ББ пак изпревари събитията – хвърли си оставката най-неочаквано и точно когато никой не му я искаше. Това е древна стратегема, известна още от средновековен Китай – оттегли се, остави ги да се оплетат в собствените кълчища и после се върни на бял кон. В резултат ББ дори се изчисти от дразнещите го реформатори и направи правителство с далеч по-сговорчивите патриоти.

Мисля си, че

ако Иван Костов

се бе сетил да

направи едни

предсрочни

избори

през 2000 г., сигурно щеше още да е премиер. Хем щеше отрано да се очисти от вътрешната опозиция и да стегне десните редици, хем щеше да изпревари царския проект, а и президентството щеше да си остане синьо. Уви, онова СДС държеше да си изкара целия мандат и плати с жива плът.

То и Станишев можеше да направи едни предсрочни избори през 2007 г. Тогава ГЕРБ нямаше да може да набере мощ, а Борисов щеше да е още кмет и да обяснява защо никой не вдига боклука. Спомняте ли си, че Станишев в един момент му бе отнел тази функция? Защо не се сети да прави избори тогава, а се сеща сега, когато няма да има никаква полза?

Има един лаф, че само циганите пеят докрай. Ако е интелигентна, всяка опозиция предпочита властта да си изкара целия мандат, за да има време да се разкапе пълноценно. И обратното – властта предпочита да си хвърли оставката изпреварващо, за да си почине кратко и после пак да се върне на коня освежена. Единственият проблем е, че не може да слиза от коня без повод, ще изглежда несериозна. Затова опозицията ѝ прави голяма услуга, когато вдъхнови народа за протести. Тогава Борисов получава оправдание да си хвърли оставката и каже: Ето ви властта, оправяйте се, както можете. Насила хубост не става!

Как ще се оправя БСП, ако спечели - не знам, но явно пак ще танцува танго с ДПС. И в резултат пак ще катастрофира. Затова според мен БСП трябва да посяга към властта едва тогава, когато създаде всенароден ляв подем и получи пълно мнозинство. Трябват ѝ поне 125 мандата, тъй като един-двама винаги се люспят. Как ще предизвика такъв подем – не знам, но

първата крачка е

да не допуска на

Бузлуджа

да се изказват тези, които въведоха плоския данък, премахнаха необлагаемия минимум, а сега се опитват да убедят пенсионерите в прелестите на Истанбулската конвенция.

Но да оставим БСП в собствената ѝ пиеса. Не ви ли се струва, че някак си не е редно изборите за парламент да са все предсрочни? Това е сигурен белег, че нещо в политическата система е дълбоко сбъркано. На практика властта сама си избира кога ѝ е най-изгодно и затова винаги печели. И сега ще стане така.

Това е все едно всеки футболен отбор да свири края на мачая щом успее да поведе в резултата, както едно време се практикуваше при т. нар. внезапна смърт. Ако водещите можеха да спират мачовете, те нямаше да траят 90 минути, освен ако никой не вкара гол. Всички мачове щяха да свършват при 1:0. Сами сметнете колко гевреци щяха да се продават по стадионите.

Време е да сложим ред в родната демокрация. Ако управлението не може да изкара цели 4 години, дайте да му скъсим мандата наполовина. Тогава депутатите ще се стараят 2 пъти повече, ще са 2 пъти по-вталени и никога няма да плашат врабците с предсрочни избори.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • По-малко жертви на пътя или по-тлъсто обезщетение

    Ако президентът Румен Радев не беше оспорил промените в закона за бързото отчуждаване, до месец можеше да стартира разширението на околовръстното на София. Но няма, защото трябва да се чака решение на Конституционния съд. А бързото отчуждаване бе прието основно за да може да се направят скоростно и изцяло магистрала “Хемус” и още няколко важни
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.