Със или без телефон в училище

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6990314 www.24chasa.bg

Смартфонът в училище може да гарантира, че родителите знаят във всяка минута къде са децата им. В същото време мобилният телефон е не само универсално средство за достъп до информация, за забавление, но и за тормоз в интернет.

Затова и мненията дали да се забранят смартфоните в училище са диаметрално противоположни. Едни ги бранят, други смятат забраната им за крайна стъпка, трети тотално ги отричат. Ще доведе ли обаче пълната забрана на мобилни телефони в училище до по-добра образователна среда и до повече сигурност за децата? Този въпрос вече е решен категорично във Франция, а преди това и в Гърция.

В България също има забрана от три години - да се говори по телефона в час. Друг е въпросът, че не се спазва тотално. Когато не им е интересно в клас, децата често прибягват до телефона - за забава и развлечение, за някое екстремно селфи и дори за тормоз над съседа по чин. При това този тормоз понякога стига до драстични крайности. Точно заради това е по-добре децата да бъдат без телофони в училище.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Крадците на вода да плащат яко

    Крадците на вода да плащат сметки за година назад - това предвижда нова наредба на МРРБ. И ако на някой този срок му се вижда дълъг, не е прав - към тарикатите, които ползват услуга на чужд гръб, не трябва да има милост. А в случая наказанието е достатъчно солено, за да откаже крадците - ако не напълно, то поне голяма част от тях.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,