Със или без телефон в училище

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6990314 www.24chasa.bg

Смартфонът в училище може да гарантира, че родителите знаят във всяка минута къде са децата им. В същото време мобилният телефон е не само универсално средство за достъп до информация, за забавление, но и за тормоз в интернет.

Затова и мненията дали да се забранят смартфоните в училище са диаметрално противоположни. Едни ги бранят, други смятат забраната им за крайна стъпка, трети тотално ги отричат. Ще доведе ли обаче пълната забрана на мобилни телефони в училище до по-добра образователна среда и до повече сигурност за децата? Този въпрос вече е решен категорично във Франция, а преди това и в Гърция.

В България също има забрана от три години - да се говори по телефона в час. Друг е въпросът, че не се спазва тотално. Когато не им е интересно в клас, децата често прибягват до телефона - за забава и развлечение, за някое екстремно селфи и дори за тормоз над съседа по чин. При това този тормоз понякога стига до драстични крайности. Точно заради това е по-добре децата да бъдат без телофони в училище.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Дори и на елитните гимназии им куца конкуренцията

    Повтаря се тенденцията от последните години - дори най-желаните гимназии в София, подредени в топ 10 от учениците и техните родители, не успяват да попълнят всичките си бройки на първо и второ класиране. И този юли е така, както беше и при кампанията през 2018 г. - елитни училища ще разчитат на третото класиране,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в