Патриоти с фалшиви знамена

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6991960 www.24chasa.bg

Защо Сидеров и Симеонов се карат пред цялата държава като разтрогната брачна двойка

ТЪКМО се бяхме умислили над идеята на Красимир Каракачанов да внесе закон за фалшивите новини и не щеш ли, самият войвода изпадна в неистинска ситуация. На фона на лаещите скандали между Волен Сидеров и Валери Симеонов той излезе да обяснява пред стълбището на Министерския съвет, че партньорите се били разбрали, направили компромиси, в коалицията всичко било наред, нямало страшно за кабинета.

То е ясно, че когато си вицепремиер и двама изнервени чичковци ти клатят правителството, се мъчиш да балансираш, да душиш напрежението и да замиташ. Проблемът е обаче, че те не се карат у тях си, а пред цялата държава, като духов оркестър трещят, онзиден даже се намекна, че в патриотичната им парламентарна стая

някой е посегнал

на другиго

Малко неудобно се получи, когато още на другия ден след тази възторжена реч Сидеров и Симеонов се разправяха на живо в Народното събрание подобно на разтрогната брачна двойка. Вместо да развява знамето на истината, вицепремиерът се оказа източник на недотам достоверна информация, фалш лъхна от твърдението му, че сме стабилни.

Точно тази политическа двуличност никога не би допуснала истинско преследване на информационните фалшификатори. Законите обикновено действат двупосочно, ако ще се наказват лъжите, трябва да се каже и коя новина ще се смята за истинска. Според правилата на журналистическия занаят всяко твърдение се проверява чрез най-малко два независими източници. При това положение Каракачанов няма да остане доволен от собствения си закон, твърдението, че партньорите му не могат да се понасят, ще се зачита, защото зад него стоят точно два независими дори от премиерския гняв източници.

Фалшивите новини са следствие от стремежа на политическите елити да внушават своите версии, удобно заглушавайки критиките и неприятните факти. Явление, по-известно като цензура. В началото на демокрацията беше една идея по-различно и романтично. Медиите възторжено се учеха на свобода, искаха да приличат на западните гиганти, пращаха си репортерите на стаж в CNN. Редакторите се отвращаваха от канализирани новини, не признаваха транслиране на съобщения от властта, искаха хората им сами да търсят и намират интересните събития, интригите, тайните драми.

Достоверността

бе всичко!

Някъде към средата на управлението на Костов обаче някои журналисти изведнъж взеха да гледат изпод вежди онези, които задават провокативни въпроси на синия елит. Въртяха пренебрежително очи, подхилкваха се и без свян демонстрираха, че си дружат с властта и я обслужват с искрена обич. На нея, естествено, ухажването ѝ хареса и постепенно, докато се усетим, въпросите омекнаха, историческата памет отслабна, а спуснатата отгоре информация изведнъж се оказа достатъчна. Така я искаха.

Днес на по-наивните им се струва, че фейсбук е свободна зона и компенсира задушаването на новините, само че той не е медия, а мълва. Разпространяването на слухове, че в Странджа заселват бежанци, заради които Каракачанов сезира ДАНС и се закани да пише закон, не е измислено от или заради социалната мрежа, обичайният местен слух си е. Точно същото си говорят през стоборите селяните от Ямболско, без дори да са си влезли в профилите. Подобни глупости от народното творчество не въздействат сериозно нито преди, нито след фейсбук, защото винаги ги е имало, пък дори и да са били родени в гелосаната глава на някой комплексиран олигарх.

Колкото и да се тръшка вицепремиерът, българското общество открай време се ориентира отлично в естеството на новините.

По този повод е социалистическият виц, в който внуче пита дядо си вярно ли е, че слоновете летят. Той му отвръща с досада да не го занимава с глупости, но детето настоява: “Ама, дядо, прочетох го в “Работническо дело”!” И човекът стреснат отговаря: “Е, летят сто-двеста метра, но не е нищо особено.”

Така например Таско Ерменков пусна по потник и къси гащи абсурдната вест, че водата на София е заразена, но суматоха не настана, само смях в залата. БСП оттогава гледа да не го показва много пред публика освен по другарски събирания, за да весели активистите със заразното си чувство за хумор.

Е, за разлика от Таско някои сайтове припечелват от лъжи, хората от любопитство ги цъкват, за да проследят полета на въображението им. Реакцията на потребителите е същата, каквато беше към жълтата преса - четяха я, колкото да се намират на приказка, нищо повече.

Миналата седмица някакъв незнаен портал написа, че чешка телевизия е излъчила репортаж как военен самолет с бежанци каца в Ямбол. Отдолу един човек попита: “Защо не пускате репортажа да го видим и ние?” Друг допълни: “Как пък чехите са стигнали до Ямбол, бе?”

Не е кой знае

колко трудно да

разпознаеш

истината,

стига да я търсиш въобще. Ако от разнасянето на фантасмагории някой очаква паника и масова истерия, трудно ще стане, само Костинбродската афера мина навремето, но причината беше, че част от медиите предадоха принципите си заради друг, този път разчорлен олигарх.

Когато управлението на държавата се разпада заради фалшива новина, проблемът не е в новината, а в управлението.

Войводата сигурно сега си представя, че държавата ще назначи като “Господари на ефира” няколкостотин съгледвачи на медиите и социалните мрежи, които ще следят за фалшиви новини.

Няма да е лесна работа, глупостите са безчет, но щом ги напипат, ще докладват на ДАНС, където също ще бъдат назначени няколкостотин нови агенти за бърза реакция.

Те ще удрят балтии и ще сезират прокуратурата, където за целта ще бъдат назначени още няколкостотин нови служители. И накрая, когато делата влязат в съда, щатовете и там ще бъдат допълнително раздути, за да смогват да разглеждат възникналите тъпотии. Ще се издигнат и нови затвори с по няколкостотин килии за идиоти, които си мислят, че разполагат с потенциала да въздействат върху общественото мнение и да му внушават, че бежанците кацат в Ямбол.

По-добре, вместо да си усложняват и без това претоварения от бюрокрация живот с нови закони, управляващите да си спомнят дълбокия цинизъм в думите на американския президент Хари Труман, отговорен за пускането на ядрените бомби върху Хирошима и Нагасаки: “Ако не можеш да издържиш на горещината, излез от кухнята.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Инцидентът с Джамбазки - пълно разследване

    Инцидентът с Джамбазки - пълно разследване

    Инцидентът с Ангел Джамбазки - евродепутата, който бе заловен да кара кола след употреба на алкохол, трябва да бъде разследван докрай и във всички аспекти. Българският закон забранява да се кара след употреба на алкохол изобщо. Ако си такава важна фигура като евродепутат, не бива да си го позволяваш при никакви обстоятелства
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока