Защо малките здравни служби не са излишни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6991979 www.24chasa.bg

Двама фелдшери в Генерал Тошево спасиха бебе, като помогнаха при усложнено раждане с професионализъм, равен на лекарите от големите болници.

Така те на практика показаха, че колкото и да се обединява и концентрира болничната помощ в по-големите градове, понякога животът диктува друго. Защото на теория може да се очаква, че родилка в критично състояние ще бъде превозена и приета в най-близката болница на 50-60 км, но на практика невинаги нещата се случват по този начин. И се налага адекватна и бърза реакция на място. Точно затова е важно и малките филиали за Бърза помощ да имат достатъчно модерна апаратура и добре подготвени здравни специалисти.

Хубаво е, когато се разпределят парите, които държавата и здравната каса дават за лечение, да си припомнят случаите като този в Генерал Тошево. Защото сега там са спасили бебе, родено само 850 грама, а в практиката си често помагат на хора в критично състояние с инфаркт, инсулт или друго тежко заболяване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • По-добре камери, отколкото мощни коли за КАТ

    Идеите и мерките срещу шофьорите нарушители стават все повече и е ясно, че целта е една - да станат по-малко нарушенията на пътя, както и да се намали броят на ранените и жертвите при катастрофи в България. Сега ни съобщават, че ще се поставят още от новите по-прецизни камери, които да засичат по-точно нарушителите по пътищата и да не им
  • Трябва да има публична информация за биологичното разнообразие

    Държавата трябва да има открита общодостъпна информационна система Становище, внесено от автора в МОСВ по публикувания на 07.01.2019 г. на интернет страницата на МОСВ проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). 1. По отношение на необходимостта от промяна в ЗБР През 2017 г.