Защо малките здравни служби не са излишни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6991979 www.24chasa.bg

Двама фелдшери в Генерал Тошево спасиха бебе, като помогнаха при усложнено раждане с професионализъм, равен на лекарите от големите болници.

Така те на практика показаха, че колкото и да се обединява и концентрира болничната помощ в по-големите градове, понякога животът диктува друго. Защото на теория може да се очаква, че родилка в критично състояние ще бъде превозена и приета в най-близката болница на 50-60 км, но на практика невинаги нещата се случват по този начин. И се налага адекватна и бърза реакция на място. Точно затова е важно и малките филиали за Бърза помощ да имат достатъчно модерна апаратура и добре подготвени здравни специалисти.

Хубаво е, когато се разпределят парите, които държавата и здравната каса дават за лечение, да си припомнят случаите като този в Генерал Тошево. Защото сега там са спасили бебе, родено само 850 грама, а в практиката си често помагат на хора в критично състояние с инфаркт, инсулт или друго тежко заболяване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вместо да режат заплати, депутатите да даряват

    Цели 543 лева - с толкова да се намалят заплатите на депутатите. Идеята е на лидера на БСП Корнелия Нинова, а аргументите ѝ - че е “неморално, несправедливо и сбъркано да си увеличаваме заплатите в момент, когато хората протестират срещу ниските си доходи”.  Дотук добре, но веднага идва противоречието.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,