Защо малките здравни служби не са излишни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6991979 www.24chasa.bg

Двама фелдшери в Генерал Тошево спасиха бебе, като помогнаха при усложнено раждане с професионализъм, равен на лекарите от големите болници.

Така те на практика показаха, че колкото и да се обединява и концентрира болничната помощ в по-големите градове, понякога животът диктува друго. Защото на теория може да се очаква, че родилка в критично състояние ще бъде превозена и приета в най-близката болница на 50-60 км, но на практика невинаги нещата се случват по този начин. И се налага адекватна и бърза реакция на място. Точно затова е важно и малките филиали за Бърза помощ да имат достатъчно модерна апаратура и добре подготвени здравни специалисти.

Хубаво е, когато се разпределят парите, които държавата и здравната каса дават за лечение, да си припомнят случаите като този в Генерал Тошево. Защото сега там са спасили бебе, родено само 850 грама, а в практиката си често помагат на хора в критично състояние с инфаркт, инсулт или друго тежко заболяване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Крадците на вода да плащат яко

    Крадците на вода да плащат сметки за година назад - това предвижда нова наредба на МРРБ. И ако на някой този срок му се вижда дълъг, не е прав - към тарикатите, които ползват услуга на чужд гръб, не трябва да има милост. А в случая наказанието е достатъчно солено, за да откаже крадците - ако не напълно, то поне голяма част от тях.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,