Защо малките здравни служби не са излишни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6991979 www.24chasa.bg

Двама фелдшери в Генерал Тошево спасиха бебе, като помогнаха при усложнено раждане с професионализъм, равен на лекарите от големите болници.

Така те на практика показаха, че колкото и да се обединява и концентрира болничната помощ в по-големите градове, понякога животът диктува друго. Защото на теория може да се очаква, че родилка в критично състояние ще бъде превозена и приета в най-близката болница на 50-60 км, но на практика невинаги нещата се случват по този начин. И се налага адекватна и бърза реакция на място. Точно затова е важно и малките филиали за Бърза помощ да имат достатъчно модерна апаратура и добре подготвени здравни специалисти.

Хубаво е, когато се разпределят парите, които държавата и здравната каса дават за лечение, да си припомнят случаите като този в Генерал Тошево. Защото сега там са спасили бебе, родено само 850 грама, а в практиката си често помагат на хора в критично състояние с инфаркт, инсулт или друго тежко заболяване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Спирайте коли, но само ако цапат много

    Надали има някой, който да смята, че идеите, залегнали в стратегията за чист въздух, няма да предизвикат силни дебати. Особено предвидените забрани за внос на стари дизелови автомобили и ограниченията за движението им в градовете. Защото всяка забрана води до обществено недоволство. А в държава с не особено висок стандарт на живот,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в