Само молитви не стигат срещу наводненията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6993679 www.24chasa.bg

Добре е, че Ловчанският митрополит Гавриил иска да даде надежда с молебена срещу наводненията. Но само молитви няма да са достатъчни. Свлачищата, срутените пътища, отнесените мостове, бедственото положение в едно или друго населено място заради пороите и рекордните количества дъжд напоследък стават ежедневие. И точно това трябва да е сигнал за всички кметове и областни управи. Те най-добре знаят къде са критичните точки, какво е рисково за инфраструктурата, къде нещата са оставени на самотек и честна дума да не се случи бедата.

Колкото и да се успокояваме, че Господ е българин, дори и че ни е опазил от ужасните жеги, все пак трябва и ние сами да се погрижим да живеем нормално. Климатът очевидно се променя и държавата трябва да вземе мерки за последствията. Нека експертите да кажат къде да се чистят реките, да се укрепват ли и как свлачищата. Всичко, което се направи, преди да е станала белята, ще струва много по-малко, отколкото ако се търси спасение след това.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно чиновникът да знае и може

    Ако на някого му се стори странно, че бъдещите чиновници ще отговарят на тестове, с които да проверяват базовите им знания и умения, направо ще кажем - има защо.  Първо, защото ако днес българските ученици се препъват на дисциплината четене с разбиране, със сигурност утре, когато започнат работа, трудно ще схващат поставените им задачи.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,