Само молитви не стигат срещу наводненията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6993679 www.24chasa.bg

Добре е, че Ловчанският митрополит Гавриил иска да даде надежда с молебена срещу наводненията. Но само молитви няма да са достатъчни. Свлачищата, срутените пътища, отнесените мостове, бедственото положение в едно или друго населено място заради пороите и рекордните количества дъжд напоследък стават ежедневие. И точно това трябва да е сигнал за всички кметове и областни управи. Те най-добре знаят къде са критичните точки, какво е рисково за инфраструктурата, къде нещата са оставени на самотек и честна дума да не се случи бедата.

Колкото и да се успокояваме, че Господ е българин, дори и че ни е опазил от ужасните жеги, все пак трябва и ние сами да се погрижим да живеем нормално. Климатът очевидно се променя и държавата трябва да вземе мерки за последствията. Нека експертите да кажат къде да се чистят реките, да се укрепват ли и как свлачищата. Всичко, което се направи, преди да е станала белята, ще струва много по-малко, отколкото ако се търси спасение след това.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Искаме си еврото! Ето защо

    Ако България влезе в чакалнята на еврозоната още през юли тази година заради “отличната си икономическа форма”, това може да се окаже изпреварване на най-добрите прогнози с цели 2 години. Защо това е добра новина за онези, които държат България да стане по-бързо част от еврозоната? Първо, защото и ние ще се присъединим към онези 340 милиона
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.