Ирена Милянкова: С 8 деца сме жива атракция, трудно оставаме незабележими

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6995202 www.24chasa.bg
Ирена, Никола и малката Лилия СНИМКА: КАЛИНА АРСОВА

С Никола тепърва ще разписваме, а сватба ще организираме, когато поотрасне и най-малката

Ирена Милянкова е едно от най-популярните лица на модния подиум у нас. Освен че продължава да дефилира, тя се е изявявала и като актриса. А от няколко години работи и в агенция за недвижими имоти. Наред с красивия си външен вид и изящна фигура, Ирена стана популярна и със смелостта си да роди повече от две деца, обичайно за българските семейства. От връзката си с Росен Чолов тя има четири деца. След раздялата им Милянкова среща любовта на живота си - Никола, както сама го нарича. От предишната си връзка той има две деца, а с Ирена са родители на още две. Като най-малкото се роди само преди няколко седмици.

С Виктория и Лилия СНИМКИ: КАЛИНА АРСОВА

- Наскоро родихте, как се чувствате?

Най-малкият член на семейството с първа фотосесия

- Възстановявам се бързо, защото раждането мина леко, а и не е като да не съм раждала все пак. Бях в сигурните ръце на целия екип в родилното отделение на болница “Вита” и най-вече благодарение на моя наблюдаващ акушер-гинеколог д-р Богословова, всичко мина без усложнения. Д-р Богословова спечели доверието ми още на първата ни среща преди повече от десет години със своя изключителен професионализъм, човешко отношение и спокойствието, което излъчва дори и в най-критичния момент. Тя е от хората, на които искрено се възхищавам. Пример за човек, намерил своето призвание в живота!

Ирена с децата си и хлапетата на приятели

- Какво бебе е малката Лилия, оставя ли ви да се наспите?

С най-голямата си дъщеря, която вече работи като модел.

- Лилия е спокойна засега. Може би защото все още не е разбрала в какво голямо семейство се е родила. Съвсем скоро очаквам и тя като всички свои братя и сестри да започне да се отстоява и налага.

С три от децата си

- Как реагираха останалите деца в семейството ви на появата на сестричката си? Има ли ревност, кое от децата помага най-много?

Ирена и Никола СНИМКА: ГЕОРГИ ПРАПАС

- Ревност се наблюдава единствено при най-малката кака, която е двегодишна и тръшкането ѝ се удава много добре. Често се случва, когато бебето плаче, да заплаче и тя. Когато го събличам за баня, да се съблече и тя. В общи линии положението определям като интересно с комична нотка.

- А как реагираха близките и приятелите ви?

- Когато си многодетен родител и решиш да увеличиш вече и без това голямото си семейство, дори и роднините ти са леко смутени. Това, разбира се, се дължи на тяхната загриженост. Приятелите са не по-малко озадачени, но пък важното е, че накрая всички са щастливи. Всъщност, като се замисля,

друга майка на 6 деца

не познавам,

а аз познавам немалко хора, което ме изпраща в категория “изключения”. А когато попадаш в тази категория, е наивно да вярваш, че масата от хора ще те разберат.

- Как премина последната ви бременност и бихте ли родили още едно дете?

- И тази като останалите - безпроблемна. Е, искаше ми се да бъда по-активна, но трябваше към края да съм по-внимателна. Беше под въпрос дали Лилия ще се роди като подарък за рождения ден на баща си, или на брат си. В многодетно семейство винаги съществува този риск. И все пак тя се роди близо месец преди термина, за рождения ден на баща си. Дали бих родила отново? Не мога да дам категоричен отговор на този въпрос.

- Вероятно сте много организирана, как разпределяте времето си?

- Уча се да подреждам приоритетите си в работата. Времето ми е ценно и не мога да си позволя лукса да го прахосвам. Ежедневната ми цел е да съм вкарала ред в дома (пране, чистене, готвене), а в работата си да бъда максимално ефективна. Дали го постигам, е друг въпрос. Понякога да, друг път не - вечният стремеж към съвършенство, присъщ за човека.

- В днешно време хората са станали по-големи егоисти, създават максимум две деца. Кое е нещото, което ви дава стимул да имате голямо семейство?

- Определено не е държавата, затова съвсем скоро ще променя това. Не, нямам предвид да променя държавата или управниците ни. Коя съм аз, за да се опълча срещу системата? Или пък злобните и завистливи хора!? Просто ще променя местожителството си. Когато не си окей с нещо, вземаш мерки, иначе си оставаш едно мрънкало. А тези, които са решили да имат не повече от две деца, не са по-малко родители от мен. И все пак да бъдеш многодетен родител, не е за хора егоисти - такива, които обичат себе си повече от всичко и не биха нарушили собствения си комфорт за нищо на света.

- Каква е обстановката в дома ви - постоянен глъч, спокойствие или хаос, всеки, настояващ на неговото си?

- Хаосът под всякаква форма не ме устройва. Допускала съм хаос в дома си, когато е било хаос в душата ми. Тогава ценен за мен човек ми каза: “Започни с въвеждането на ред отвън навътре - овладей хаоса в дома си и

ще овладееш душата.”

Принципно да допусна неразбория вкъщи, при все че сме толкова много хора, би било безотговорно. Ред, дисциплина и правила - всичко необходимо за правилното функциониране на едно малко общество, каквото е всяко едно семейство.

- Колко време кърмихте Виктория и сега настанява ли се до бебето да иска и тя?

- Отбих Виктория малко преди да родя Лилия, тоест кърмена е две години и два месеца. Скоро направихме фотосесия на Лилия при талантливата Калина Арсова, изключителен фотограф на бебета, когото имам честта да познавам от много време, и след като приключихме, си направих една снимка за спомен с двете кърмачета в “акция”. Това е така нареченото “кърмене в тандем” - да кърмиш бебето и по-голямото си дете едновременно. Е, аз нямам капацитета да го осъществя, затова ще си остана със спомена, който Калина успя да запечата.

- Преди време имаше спор къде може и къде не е допустимо да се кърми. Какво е вашето мнение?

- Всичко, което се прави показно и натрапчиво, считам за крайност. Трябва да има граница. Когато кърменето е деликатно, тоест не е набиващо се на очи, не виждам причина да не се случва и на обществени места. Това е най-естественият процес за хранене на бебето така или иначе. Съвременното общество обаче приема полуголи непълнолетни “звезди”, но кърменето на обществени места смущава. Това е моралната деградация, към която вървим, дори тичаме. Изкривена работа!

- На каква възраст са децата ви, когато решавате, че е време да спрете да ги кърмите?

- Две от децата ми не са кърмени, останалите - по 2-3 години, като най-дългият ми период на кърмене е 3 години и половина. Като тегля чертата, кърмаческият ми стаж малко надвишава седем години. Звучи стряскащо, нали? Много е спорно от един момент нататък на кого е по-необходим този процес - на майката или на детето. Сега с Лилия имам недостиг на кърма, но не се примирявам и продължавам да търся начини да увелича кърмата си. Ако не успея да я кърмя поне година, не знам как ще го превъзмогна. Явно съм пристрастена! Така че кърменето за мен е процес също толкова важен и значим колкото за бебето, толкова и за майката.

- Как се казват по-големите ви деца и на каква възраст са? А на съпруга ви?

- Децата ни са на всякакви възрасти - като започнем от най-голямата, която е вече 20-годишна и е майка на най-спокойното бебе, следват тийнейджърите, децата в детски пубертет и накрая бебетата. Въобще при нас има разнообразие както на характери, така и на възрасти. За един ден можеш да проведеш сериозен и дълбок разговор с порасналите вече деца, да научиш нещо от поколението на тийновете (например какво означава здр мс и други техни терминологии в писането), да се изумиш от гледната точка за света на подрастващите и всичко това, докато сменяш памперси и тайничко се молиш да запазиш разсъдъка си за по-дълго.

- Вярно ли е, че с Никола сте направили сватба в Гърция и кои са кумовете ви?

- Не, нищо от разпространената преди време в медиите информация не е вярно. С Никола тепърва ще разписваме, а сватба ще организираме, когато поотрасне и най-малката. Все пак след 6 деца най-сетне ще мина под венчило и ако трябва да съм въздържател (предвид, че кърмя), някак не е честно, а аз съм изключително справедлив човек.

- Правите ли вече планове кога ще се върнете на работа?

- Всяко нещо с времето си. На този етап появата на новия член в семейството и адаптацията на всички останали към ситуацията е на първо четене.

- Как изглежда тръгването на почивка на голямото ви семейство, предполагам, че има и доста забавни моменти?

- Нещо като във филма “Сам вкъщи” - сцената на летището, в която всички деца се наредиха на опашка пред гишето, но се оказа, че са забравили най-малкия вкъщи и се усетиха чак като пристигнаха. Така и ние на кръщенето на племенника ми

за малко да си тръгнем

без най-малката,

която се беше заиграла някъде с останалите гости, а ние си мислихме, че е в колата. Добре, че малко преди да потеглим едно от децата каза: “А Вики къде е?”

- Голямата ви дъщеря вече се изявява като модел, разкажете повече за нейната кариера - кога започна, към коя агенция, ще я пуснете ли да опита в чужбина?

- Голямата ми дъщеря е модел към същата агенция, в която работя от близо 20 години - “Визаж”. С Жени Калканджиева и главния букер Филип Стоянов сме в прекрасни взаимоотношения и знам, че тяхната преценка за развитието на дъщеря ми е абсолютно адекватна и им имам пълно доверие. Оттам насетне за мен е важно тя да се отнася с уважение към хората, с които работи, и да подхожда сериозно. Неслучайно засягам именно това - била съм за кратко асистент на главния ни букер и се сблъсках с изключително несериозното отношение и недопустимо поведение на много от момичетата и затова държа на дисциплината на моята дъщеря. Да бъдеш модел, е отговорност не по-малка от тази на всяка друга професия. Относно работа в чужбина, ако букерът ни прецени и тя го желае, разбира се, че ще я подкрепя да замине, но ще я пусна след много дълги лекции и наставления.

- Има ли смисъл да се работи като модел в България в сегашния момент?

- Зависи кой какво влага в думата “смисъл”. Аз лично снимам за удоволствие. Мога да си позволя да подбирам ангажиментите си, защото прехраната ми не зависи от това. Така че моят смисъл е: разнообразие, положителни емоции, среща с талантливи хора, тоест това са нещата, които извличам от професията си на модел.

- Бяхте заедно на ревю, имате ли и други общи изяви?

- Имаме няколко съвместни фотосесии, една от които за календара на модна агенция “Визаж” през 2017 г. - Colors of love, който пресъздава любовта във всяко нейно измерение, както и корица за модно списание.

- Как започна вашата собствена кариера на модел?

- Бях забелязана от представител на модна агенция “Визаж” в своя роден град на участие с театралната танцова формация, от която бях част по това време. След което всичко стана много бързо - спечелих конкурс за модели, заминах да работя в чужбина, после се преместих в София. Продължих да работя в страната, както и да пътувам за кратко. Навън съм работила за някои от световните топагенции както в Европа, така и в Щатите.

- Водите ли децата си на някакви спортове или курсове?

- Те сами ходят на тренировки, няма нужда да ги водя. Големите ми деца спортуват активно и постигат много добри резултати. Средните тренират в училищните клубове и танцови формации. Малките, ако имат желание, също ще тренират, като поотраснат. Но при мен нищо никога не е на всяка цена.

- Изглеждате изключително спокойна, кое може да ви ядоса и как реагирате?

- Всеки зрял човек трябва да умее да контролира емоциите си. Самоконтролът е едно от нещата, върху които работя ежедневно. Спокойното излъчване ми е даденост,

но когато се ядосам,

става страшно

Веднъж случайно се видях в огледалото в пристъп на ярост и сама от себе си се уплаших.

- Остава ли ви време за вас самата и какво правите в тези моменти?

- Скоро имах такава възможност - трите дни, прекарани в болницата след раждането. Извън кръга на шегата, тези моменти ги има, но буквално моменти... мигове...

- Разкажете за работата си и тази на съпруга ви?

- И двамата сме част от една от топагенциите за недвижими имоти в страната и вече няколко години в тази сфера успяваме да създадем мрежа от хора - доволни от нашата работа клиенти, като с повечето от тях дори поддържаме приятелски взаимоотношения. Моето портфолио предлага имоти в София, докато Никола е старшият консултант за елитни имоти в Гърция. Неговата работа е голямо предизвикателство - да продаваш имоти в друга страна е не само съвкупност от професионални качества, но и талант. Той продава изумителни ваканционни имоти на брега на морето, докато моите са далеч по-скромни. В България сме екип, работим върху сделките си съвместно и когато се налага, се покриваме един друг. За Гърция обаче към момента не мога да съм му полезна, което в най-скоро време ще променя.

- Казвате, че Никола е любовта на живота ви, любов от пръв поглед ли беше, с какво спечели сърцето ви?

- Никола се появи в период от живота ми, в който вече бях загубила вяра - той ми я върна. В началото подходих плахо и резервирано, но след това се отдадох въпреки всичките си страхове и предразсъдъци. Никола притежава всички качества, за които само съм мечтала и е всичко, което съм искала да бъде моят човек.

- Какви страхове имате по отношение на децата и семейството си?

- Страхове, присъщи за всяка майка. Страх ме е от непредвидени ситуации, от такива, върху които нямам никакъв контрол. Искам да сме здрави, мъдри и внимателни, същевременно да се радваме искрено на живота.

- Какви са плановете ви за тяхното бъдеще?

- Оставям плановете за живота им изцяло в техните ръце. За мен е важно да имат една основа, на базата, на която всеки да тръгне по своя път. Ценности и морални норми, които да спазват, поведение в обществото, адекватна самооценка и др.

- Как минава един ваш ден?

- Ранно ставане, приготвяне на децата за училище, закуска, изпращане на малката на ясла и работа. Едно от преимуществата на нашата професия е, че сами правим графика си и разпределяме задачите си, както преценим. Съответно - срещи в офиса, огледи, набиране на нови имоти, бизнес обяд, административна работа, ходене по институции и тнт. Ежедневието ми не се различава по нищо от това на всяка работеща майка с тази разлика, че аз обичам работата си и децата, които ме очакват вкъщи, са поне два пъти повече от голяма част на българите.

- Разкажете за някакви забавни моменти от ежедневието ви, шегувате ли се, че сте едно голямо италианско семейство?

- Може и гръцко семейство. И без това Никола е живял в Гърция близо 20 години, а и гърците са не по-малко шумни и емоционални от италианците. В интерес на истината ние сме си жива атракция и трудно оставаме незабележими без значение, дали сме в пълен състав, или не.

- Вие и Никола в какви отношения сте с бившите си половинки?

- Нормални за обстоятелствата. Стараем се да постигаме баланс.

- Вие сте много внимателна и деликатна, как приехте обвиненията, които бяха отправени към бившия ви съпруг?

- За съпруг можем да говорим единствено и само в бъдещо време, при това в близко такова, защото досега не съм била омъжена.

Иначе каквото имаше да извлека като позитив от ситуацията тогава, мисля, че го направих и продължих напред с по-богат житейски опит.

- Кой взе решението за раздялата ви?

- Аз, но има ли значение? Раздялата е факт. Това е вече минало.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,