Проф. Генчо Начев: От 30 г. спасяваме хора с аортни аневризми, операции се правят рутинно през 4-5 дни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6996957 www.24chasa.bg
Проф. Генчо Начев

Мит е, че сърце не боли, пробожда ли като с нож, не чакайте да мине, викайте лекар. При разслояване на аортата на всеки час смъртността расте с 1%, казва националният консултант по кардиохирургия

Проф. Генчо Начев е директор на университетската болница “Света Екатерина”, национален консултант по кардиохирургия. Има специалности по хирургия и по кардиохирургия в Медицинския университет в София и специалност по сърдечносъдова хирургия към Европейския борд по гръдна и сърдечносъдова хирургия. Има и специалност по здравен мениджмънт. Специализирал е в САЩ, Германия, Англия. Автор е на 7 дисертации и над 230 научни публикации.

- Проф. Начев, колко чести са аневризмите на аортата, за които се знае, че са с висока смъртност?

- Аневризмата на аортата наистина е изключително опасна, най-драматично протичащото заболяване в кардиологията. Представлява патологично разширяване на най-големите кръвоносни съдове в тялото. Това води до критично изтъняване на стената в зоната на раздуване на съда. Тя се разслоява, при което се увеличава рискът аортата да се разкъса - застрашаващо живота състояние. Без лечение още в първите 48 часа след началото на симптомите 50% от хората умират, а в края на първата година са живи по-малко от 10%.

Опитите за лечение в света започват през 60-те години. В България първата успешна операция на аневризма на аортата, в която участвах и аз, беше през 1984 г. През 1998 г. – точно 30 години назад във времето, защитих дисертация на тази тема. Докато я подготвях, правих проучване в сектори по патоанатомия в страната и установихме, че неизявените, неподозирани до смъртта на човека аневризми са средно при 5 на 1 милион починали. Каква е реалната честота, никой не знае, защото невинаги пациентите стигат до болница и невинаги се извършва аутопсия. Единствената приблизителна мярка са лекуваните пациенти. За година у нас във всички кардиологични хирургии се оперират средно 70-80 души с такъв проблем. Операциите се правят във всички кардиохирургии, вече са рутинна практика. Странно ще е след повече от 30-годишен опит в тази област някой да го изтъкне като невиждано постижение, голям героизъм.

- Приблизително на всеки 4-5 дни се прави такава интервенция?

- Не са разпределени така равномерно, разбира се, но това са средните стойности за България днес. По-миналата година в Сплит като гост лектор на годишния конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия изнесох доклад по темата. Към тази дата само в “Св. Екатерина” бяхме направили 1300 операции – 1000 на възходящата (асцендентната) аорта и дъгата ѝ, и 300 на низходящата (десцендентната).

- Какво причинява опасното раздуване на аортата?

- Основната причина е

високото кръвно

налягане и пряко

свързаните с него

атеросклеротични

промени

на аортата. Втората са заболявания на съединителната тъкана, от която е изградена и аортата. Обикновено са вродени и водят до непълноценност на съединителната тъкан.

В 10 пъти по-висок риск за аневризма са хората с бикуспидна аортна клапа – с две вместо с нормалните 3 платна. Това може да е вроден дефект или да се яви в хода на ревматично заболяване.

- Може ли да се появи аневризма при нормално кръвно?

- Възможно е, ако човек има вродена непълноценност на съединителната тъкан като например при рядкото генетично заболяване синдром на Марфан.

- Само хирургическо ли е лечението?

- При аневризма на възходящата аорта, която излиза от сърцето, и дъгата, от която тръгват съдовете за кръвоснабдяването на мозъка, няма никаква друга опция. И колкото по-бързо се извърши операцията, толкова по-оптимистична е прогнозата. Друг въпрос е, че ако аортата се разкъса, и в болницата да е човек, няма шанс. Затова е важно да се бърза, да се изпревари този момент. Някаква легенда е, че сърцето не боли. Боли! И хората трябва да знаят, че при остра пробождаща болка не се чака “да мине”, а веднага трябва да се насочат към кардиохирургия. Особено ако са хипертоници и на възраст над 45 г. При разслоена аневризма с всеки час забавяне рискът от смърт расте с 1%.

С хирургическото лечение на острата аортна аневризма

спасяваме

поне 78-80%

от пациентите,

такива са и средните данни за света. До 92-93% са най-добрите резултати, докладвани на конгреси.

За лечението на десцендентната аорта е по-добре първо с медикаменти да се намали артериалното налягане, за да не се пръсне съдът, и да се мисли за интервенционално лечение по метода на ендопротезирането.

- Какво представлява този метод?

- С катетър се вкарва протеза, която се разгъва в увредения участък на аортата така, че да образува нещо като тунел, който изолира рисковия участък.

- Кои са симптомите на аневризмата на аортата?

- Основният е силната режеща болка като пробождане с нож. За разлика от

болката

при инфаркт,

която се усилва

с времето,

при аневризма

болката

е най-силна

в началото,

човек може да загуби съзнание. Тази отлика, както и други особености ориентират общопрактикуващите лекари и специалистите в извънболничната помощ да насочат без бавене пациента към най-близката кардиохирургична клиника. Допреди 15-20 г. не беше така, много от колегите дори не мислеха в тази посока. Проведохме поредица семинари, практически курсове и други форми на обучение и практиката днес показва преобърната тенденция. С радост установявам, че на всяко ниво лекарите у нас вече имат чувствителност към проблема и бърза и вярна диагностична реакция. Затова в последните години се увеличава броят на оперираните и спасени пациенти. Най-положителното е, че вече не се налага всички хора с аневризма да губят ценно време да идват да се оперират в София. Това вече е възможно в кардиохирургиите в Пловдив, Варна, Плевен, Бургас. Точно с цел да се избягва фатално забавяне при транспортиране създадох кардиохирургиите в Пловдив и Варна, след това стартираха и другите клиники. Така че вече страната е горе-долу равномерно покрита от квалифицирани специалисти.

За хипертониците

особено след

40-45 г.

е важно да не

пропускат

профилактичните

прегледи,

да се проследява дали не се увеличава диаметърът на аортата. Най-доброто лечение е да не се стигне до него. Банално е, но спасява живот. Въпреки че успяваме да спасим оперативно все повече хора с аневризма, разбира се, по-добре е да се предотврати острото настъпване на разслояване на аортата.

- Какво точно представлява операцията?

- Увредената възходяща аорта се заменя със синтетична протеза, ако е засегната и дъгата, съдовете, които хранят мозъка и ръцете, се съединяват с нея. Неорганичната материя на протезата не предизвиква реакция на отхвърляне, на практика успешната операция решава проблема окончателно. Може, разбира се, да възникне неблагополучие в друга артерия, но не и в подменения участък, оперираните пациенти живеят нормален живот.

Самата операция е предизвикателство за болницата – изисква

лекари с умения,

опит, перфектна

логистика

и отработен

алгоритъм,

различните специалисти да работят прецизно в екип, спазвайки златния стандарт в лечението. Но дори и при перфектно извършена интервенция възстановяването може да е с различна продължителност при отделните хора. Причината е, че аневризмата всъщност е полиорганно заболяване – разслоената аорта не доставя нужните на отделните органи количества кръв и съответно кислород и това ги уврежда. Затова не може да се обещае, че всеки опериран ще се възстанови за оптимистичното време от около 10 дни. Зависи от пораженията - кои органи и в каква степен са засегнати. Това е допълнителен аргумент при дискомфорт и болка в сърдечната област да се търси специалист, за да се съкрати времето, в което дисекацията поставя в критично положение целия организъм. Но това са общо взето известни неща в кардиологията, рутинна практика, в която сме натрупали 30 г. опит.

- Тогава разкажете за новите терапии - как са пациентите с тежки аритмии, на които преди дни приложихте електрофизиологично лечение?

- Чувстват се отлично. Самата

иригационна

радифреквентна

аблация дава

възможност да се

помогне на повече

пациенти

Специален гост при първите процедури ни беше д-р Маркус Амер от университетската болница във Виена. Скоро при него ще специализират няколко колеги, за да увеличим броя на специалистите, които да я извършват.

- Други амбиции за обозримото бъдеще?

- Предстои ни откриване на хибридна зала, в която едновременно да може да се извършва кардиологична процедура – например стентиране, ендопротезиране на аорта, и операция. Това е изключително предимство при комбинирани проблеми. Често при дисекация се засяга цялата аорта и е много добре с една интервенция да се оперира възходящата аорта и в низходящата да се вкара с катетър другата протеза. Това не би могло да се направи едноактно в обикновената операционна, защото в нея няма рентген. Хибридната зала ще осигури предимство и при щадящото поставяне на аортни клапи през катетър, което отдавна се извършва при нас и вече имаме над 180 интервенции. При тази процедура в редки случаи се появява необходимост да се премине към конвенциална операция и в хибридна зала това ще става бързо и по най-благоприятния за пациента начин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С политическа агитка Перник няма да се спаси

    С политическа агитка Перник няма да се спаси

    Шепа протестъри - не повече от петдесетина човека, вдигнаха голяма олелия в центъра на София - уж, че бранели гражданите на Перник. Цялата работа беше да се предизвика напрежение, да се създаде впечатление за масови протести, за искане на министерски оставки. Включително и да се предизвикат охраняващите полицаи
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя