Проф. Генчо Начев: От 30 г. спасяваме хора с аортни аневризми, операции се правят рутинно през 4-5 дни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6996957 www.24chasa.bg
Проф. Генчо Начев

Мит е, че сърце не боли, пробожда ли като с нож, не чакайте да мине, викайте лекар. При разслояване на аортата на всеки час смъртността расте с 1%, казва националният консултант по кардиохирургия

Проф. Генчо Начев е директор на университетската болница “Света Екатерина”, национален консултант по кардиохирургия. Има специалности по хирургия и по кардиохирургия в Медицинския университет в София и специалност по сърдечносъдова хирургия към Европейския борд по гръдна и сърдечносъдова хирургия. Има и специалност по здравен мениджмънт. Специализирал е в САЩ, Германия, Англия. Автор е на 7 дисертации и над 230 научни публикации.

- Проф. Начев, колко чести са аневризмите на аортата, за които се знае, че са с висока смъртност?

- Аневризмата на аортата наистина е изключително опасна, най-драматично протичащото заболяване в кардиологията. Представлява патологично разширяване на най-големите кръвоносни съдове в тялото. Това води до критично изтъняване на стената в зоната на раздуване на съда. Тя се разслоява, при което се увеличава рискът аортата да се разкъса - застрашаващо живота състояние. Без лечение още в първите 48 часа след началото на симптомите 50% от хората умират, а в края на първата година са живи по-малко от 10%.

Опитите за лечение в света започват през 60-те години. В България първата успешна операция на аневризма на аортата, в която участвах и аз, беше през 1984 г. През 1998 г. – точно 30 години назад във времето, защитих дисертация на тази тема. Докато я подготвях, правих проучване в сектори по патоанатомия в страната и установихме, че неизявените, неподозирани до смъртта на човека аневризми са средно при 5 на 1 милион починали. Каква е реалната честота, никой не знае, защото невинаги пациентите стигат до болница и невинаги се извършва аутопсия. Единствената приблизителна мярка са лекуваните пациенти. За година у нас във всички кардиологични хирургии се оперират средно 70-80 души с такъв проблем. Операциите се правят във всички кардиохирургии, вече са рутинна практика. Странно ще е след повече от 30-годишен опит в тази област някой да го изтъкне като невиждано постижение, голям героизъм.

- Приблизително на всеки 4-5 дни се прави такава интервенция?

- Не са разпределени така равномерно, разбира се, но това са средните стойности за България днес. По-миналата година в Сплит като гост лектор на годишния конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия изнесох доклад по темата. Към тази дата само в “Св. Екатерина” бяхме направили 1300 операции – 1000 на възходящата (асцендентната) аорта и дъгата ѝ, и 300 на низходящата (десцендентната).

- Какво причинява опасното раздуване на аортата?

- Основната причина е

високото кръвно

налягане и пряко

свързаните с него

атеросклеротични

промени

на аортата. Втората са заболявания на съединителната тъкана, от която е изградена и аортата. Обикновено са вродени и водят до непълноценност на съединителната тъкан.

В 10 пъти по-висок риск за аневризма са хората с бикуспидна аортна клапа – с две вместо с нормалните 3 платна. Това може да е вроден дефект или да се яви в хода на ревматично заболяване.

- Може ли да се появи аневризма при нормално кръвно?

- Възможно е, ако човек има вродена непълноценност на съединителната тъкан като например при рядкото генетично заболяване синдром на Марфан.

- Само хирургическо ли е лечението?

- При аневризма на възходящата аорта, която излиза от сърцето, и дъгата, от която тръгват съдовете за кръвоснабдяването на мозъка, няма никаква друга опция. И колкото по-бързо се извърши операцията, толкова по-оптимистична е прогнозата. Друг въпрос е, че ако аортата се разкъса, и в болницата да е човек, няма шанс. Затова е важно да се бърза, да се изпревари този момент. Някаква легенда е, че сърцето не боли. Боли! И хората трябва да знаят, че при остра пробождаща болка не се чака “да мине”, а веднага трябва да се насочат към кардиохирургия. Особено ако са хипертоници и на възраст над 45 г. При разслоена аневризма с всеки час забавяне рискът от смърт расте с 1%.

С хирургическото лечение на острата аортна аневризма

спасяваме

поне 78-80%

от пациентите,

такива са и средните данни за света. До 92-93% са най-добрите резултати, докладвани на конгреси.

За лечението на десцендентната аорта е по-добре първо с медикаменти да се намали артериалното налягане, за да не се пръсне съдът, и да се мисли за интервенционално лечение по метода на ендопротезирането.

- Какво представлява този метод?

- С катетър се вкарва протеза, която се разгъва в увредения участък на аортата така, че да образува нещо като тунел, който изолира рисковия участък.

- Кои са симптомите на аневризмата на аортата?

- Основният е силната режеща болка като пробождане с нож. За разлика от

болката

при инфаркт,

която се усилва

с времето,

при аневризма

болката

е най-силна

в началото,

човек може да загуби съзнание. Тази отлика, както и други особености ориентират общопрактикуващите лекари и специалистите в извънболничната помощ да насочат без бавене пациента към най-близката кардиохирургична клиника. Допреди 15-20 г. не беше така, много от колегите дори не мислеха в тази посока. Проведохме поредица семинари, практически курсове и други форми на обучение и практиката днес показва преобърната тенденция. С радост установявам, че на всяко ниво лекарите у нас вече имат чувствителност към проблема и бърза и вярна диагностична реакция. Затова в последните години се увеличава броят на оперираните и спасени пациенти. Най-положителното е, че вече не се налага всички хора с аневризма да губят ценно време да идват да се оперират в София. Това вече е възможно в кардиохирургиите в Пловдив, Варна, Плевен, Бургас. Точно с цел да се избягва фатално забавяне при транспортиране създадох кардиохирургиите в Пловдив и Варна, след това стартираха и другите клиники. Така че вече страната е горе-долу равномерно покрита от квалифицирани специалисти.

За хипертониците

особено след

40-45 г.

е важно да не

пропускат

профилактичните

прегледи,

да се проследява дали не се увеличава диаметърът на аортата. Най-доброто лечение е да не се стигне до него. Банално е, но спасява живот. Въпреки че успяваме да спасим оперативно все повече хора с аневризма, разбира се, по-добре е да се предотврати острото настъпване на разслояване на аортата.

- Какво точно представлява операцията?

- Увредената възходяща аорта се заменя със синтетична протеза, ако е засегната и дъгата, съдовете, които хранят мозъка и ръцете, се съединяват с нея. Неорганичната материя на протезата не предизвиква реакция на отхвърляне, на практика успешната операция решава проблема окончателно. Може, разбира се, да възникне неблагополучие в друга артерия, но не и в подменения участък, оперираните пациенти живеят нормален живот.

Самата операция е предизвикателство за болницата – изисква

лекари с умения,

опит, перфектна

логистика

и отработен

алгоритъм,

различните специалисти да работят прецизно в екип, спазвайки златния стандарт в лечението. Но дори и при перфектно извършена интервенция възстановяването може да е с различна продължителност при отделните хора. Причината е, че аневризмата всъщност е полиорганно заболяване – разслоената аорта не доставя нужните на отделните органи количества кръв и съответно кислород и това ги уврежда. Затова не може да се обещае, че всеки опериран ще се възстанови за оптимистичното време от около 10 дни. Зависи от пораженията - кои органи и в каква степен са засегнати. Това е допълнителен аргумент при дискомфорт и болка в сърдечната област да се търси специалист, за да се съкрати времето, в което дисекацията поставя в критично положение целия организъм. Но това са общо взето известни неща в кардиологията, рутинна практика, в която сме натрупали 30 г. опит.

- Тогава разкажете за новите терапии - как са пациентите с тежки аритмии, на които преди дни приложихте електрофизиологично лечение?

- Чувстват се отлично. Самата

иригационна

радифреквентна

аблация дава

възможност да се

помогне на повече

пациенти

Специален гост при първите процедури ни беше д-р Маркус Амер от университетската болница във Виена. Скоро при него ще специализират няколко колеги, за да увеличим броя на специалистите, които да я извършват.

- Други амбиции за обозримото бъдеще?

- Предстои ни откриване на хибридна зала, в която едновременно да може да се извършва кардиологична процедура – например стентиране, ендопротезиране на аорта, и операция. Това е изключително предимство при комбинирани проблеми. Често при дисекация се засяга цялата аорта и е много добре с една интервенция да се оперира възходящата аорта и в низходящата да се вкара с катетър другата протеза. Това не би могло да се направи едноактно в обикновената операционна, защото в нея няма рентген. Хибридната зала ще осигури предимство и при щадящото поставяне на аортни клапи през катетър, което отдавна се извършва при нас и вече имаме над 180 интервенции. При тази процедура в редки случаи се появява необходимост да се премине към конвенциална операция и в хибридна зала това ще става бързо и по най-благоприятния за пациента начин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,