Проф. Драгомир Драганов: Живков заяви, че социализмът умира, Горбачов си го записа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6998425 www.24chasa.bg

Носталгията не е по Тато, а по стабилността на държавата при неговото управление

С историка и политика Драгомир Драганов разговаря Пенчо Ковачев

- Тодор Живков умря на 6 август 1998 г. Достатъчни ли са тези 20 години като исторически период за обективна оценка за неговото управление, проф. Драганов?

- Много достатъчни. Но, първо, светла му памет и Бог да го прости Тодор Живков. Второ, по негово време, а това са 35 години - от 1954 до 1989 г., България се промени жестоко. Да го кажа шеговито - селяните станаха граждани, а гражданите - селяни, защото ги пращаха на бригади по селата... Но България дръпна много напред.

- Развитие имаше в цяла Европа, сигурно и без него България щеше да дръпне...

- Може би сте прав. Но нали все пак е важно кой през тези години е бил начело на държавата. Вярно е, че в същото това време Унгария на Янош Кадар дръпна много напред. ГДР на Хонекер също дръпна много напред. И от тази гледна точка сте прав - целият свят се е развил.

Но да не забравяме, че имаше и една 1968 г., в която Чехия я спряха да върви напред. Франция я бутнаха да върви напред.

А България седеше отстрани, благодарение на Живков.

Той си беше един

наистина хитрец

Сега е много лошо да се казва андрешковец, но той беше такъв - гледаше какво става и главно се грижеше за благото на България.

- Само тази хитроватост ли помогна на Живков да се задържи толкова дълго на власт?

- А, не! Той беше практичен човек. Като истински селянин знаеше, че ако стъпиш с двата си крака на земята, няма да умреш. И от тази гледна точка той дори и идеята за 16-а република на СССР я използва по селски, по правешки. Един вид: Абе, я да видим каква ни е далаверата тук! И далаверата излезе...

- Някои ваши колеги историци казват, че тогава той е използвал думата сближаване, а не сливане със Съветския съюз, както вие твърдите в своята книга?

- Аз твърдя, че той говори за сливане. Но казва... и в перспектива - сливане. Живков прави всичко това от лични подбуди. Стремежът му е да си закове властта в партията и в държавата.

И знае, че най-добрият начин е да наблегне на проруските, просъветските или прославянските чувства на българите.

Много добре разбира, че ако каже: Ние искаме да станем 16-а република, който и да излезе срещу него - как така ние ще си затрием националната идентичност?!, ще бъде обявен за враг и антисъветчик.

- Ако Живков нямаше подкрепата на Съветския съюз, щеше ли да издържи толкова дълго време на власт?

- През 1956 г. начело на СССР идва Хрушчов. Слага чисто нови лица навсякъде в страните от тогавашния соцлагер. Едно от тях е и другарят Живков. Хрушчов дава правото на всички тия нови лица да правят т. нар. национални социализми. Например в Унгария беше т. нар. ларж социализъм. В Полша беше социализмът на 80- процентното самостоятелно селско стопанство, Източна Германия беше избрана да бъде витрината на социализма срещу Запада.

- А в България какво се получи?

- Нещо много интересно. България в рамките на СИВ беше оставена в т. нар. втора категория. Сега какво е модерно да се казва в Евросъюза?

- Втора скорост?

- Да. Ние тогава бяхме определени за селскостопанска държава. Доставчик на евтини селскостопански продукти за развитите социалистически страни. И Живков каза: “Абе, я си гледайте работата!”.

- Откъде го знаете?

- От премиера Станко Тодоров. Живков обявява, че ще правим индустриализация. И я направихме. Кой каквото ще да казва. Преди 1989 г. имахме ли ДЗУ в Стара Загора? Имахме. Имахме ли “Химко” във Враца? Имахме. Имахме ли “Полимери” в Девня. Там не се произвеждаха краставици и домати.

- А заради това своеволие не му ли дърпаха ушите от Москва?

- Не. От Кремъл започнаха да му ги дърпат покрай дъщеря му Людмила. Тя възприе една независима, доколкото може, политика на припомняне, че ние сме първата славянска държава. И че те пишат на нашата азбука. Но това е отделна много голяма тема. Когато сега започнаха да разкриват агентите на 14-и отдел на ДС, се разбра, че те са работили за това - да докажат, че ние сме първата славянска държава. Живков подкрепи дъщеря си. И тогава взеха да му се сърдят.

- Той как реагираше?

- Ами като хитрец.

Награждаваше

Брежнев с

ордени, медали, звания като “герой на НРБ”... Но дойде Горбачов на власт и каза: Хайде стига. Между другото, през 1985 г. в София имаше среща на Политическия консултативен съвет (ПКК) на Варшавския договор тук, в София. Бях свидетел как Горбачов седеше и записваше всяка дума, която казваше Живков...

- И какво толкова важно е казал?

- Тогава Живков заяви за първи път: “Социализмът си отива, другари!”. Беше ноември 1985 г. на срещата на ПКК.

- Какво предложи Живков за спасяването на социализма?

- Тогава предложи японския модел.

- Каква беше реакцията на останалите социалистически лидери?

- Пълно мълчание.

- Вие откъде знаете това?

- Тогава участвах в подготовката на доклада на Живков за срещата в София. Разбира се, докладът беше написан и с участието на къде-къде по-умни глави от моя милост. И Живков го каза!

Освен че беше андрешко, хитрец, той беше много практичен и много прозорлив. С Живков се виждах и след ареста му. И тогава разбрах, че

той е и много

добър

конспиратор

Нищо не признаваше! Само викаше: Дай да пийнем по едно уиски. Казвам: Другарю Живков... не, ние вече бяхме на Тато и Драго - Тато, ти нали не пиеш? Ха-ха-ха - пускаше смеха си той, - аз сега съм под домашен арест и мога да правя каквото си искам...

- Деня, в който Живков умря, премиерът Иван Костов обяви смяната на парите. Нарочно ли го направи?

- Тази смяна беше необходима. Получавахме безумни пари като суми. Италия направи същото и Франция. Въпросът е, че при всяка такава реформа цените отиват нагоре за сметка на джоба на българина. През 1962 г., и Живков направи парична реформа 1 към 10. Дотогава за 90 ст. обядвахме, а след смяната на парите обедът стана над 2 лева. Така беше и при Костов. И сега така ще стане, ако въведем еврото. Бях в Испания, когато сменяха песетата с еврото. И моите испански колеги, които не са бедни хора, защото са университетски преподаватели, ревяха от ужас, че всичко се вдига с 20-30 процента.

- Има ли още носталгия по Живков, вече израснаха няколко поколения?

- Това не е носталгия към Живков. Това е носталгия към онова време - че милицията ни пазеше, а не като сега. Че имаше сигурност, нормални цени, а не като сега. Носталгията е по тогавашната стабилност в държавата.

Едно време Емил Димитров пееше “Моя страна, моя България...”. След последната история с Митьо Очите и неговите съратници вече ще пея “Ваша страна, ваша България...”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Благодарим за доверието, ще се стараем!

    Онзиден прессекретарят на президента Румен Радев изпрати остро писмо, наречено опровержение, което уж иска да опровергае нещо, но вместо това дава съвети какво трябва да прави в. “24 часа”, какво да пита и кого да критикува. Всъщност това е оценка за работата ни, защото произтича от институцията на държавния глава, който чете много вестници.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в