Само интернет може да възстанови връзката родител - учител

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6998560 www.24chasa.bg
Родителите ще знаят как се развиват децата им, ако има постоянна интернет връзка.

Елементарно е да се подава всякаква информация за децата на вечно заетите майки и бащи

Млада двойка седи на пейка в Борисовата градина в София. Не говорят помежду си, двамата са вперили поглед в мобилните телефони. От време на време децата им, които играят наблизо, успяват да ги извадят от унеса с настоятелни мрънкания, че искат да пият сок, да ядат и да пишкат.

Вероятно вече си мислите, че това са лоши и безотговорни родители, но грешите. Те са просто едно от милионите семейства по света, които

по този начин

прекарват

почивните си дни

От една страна, родителите са достатъчно интелигентни и знаят, че е полезно да са заедно с децата си на чист въздух, но от друга, влечението към мрежата е толкова голямо, че не им позволява да бъдат пълноценни участници в семейните излети и разходки. Все нещо ровят по джобовете си, все се оправдават, че чакат важно съобщение от бизнес партньор и затова често трябва да проверяват телефона си дори в почивния ден.

Наскоро голям телекомуникационен оператор във Великобритания разкри, че англичаните

изпращат

милиони кратки

съобщения до

своите деца

вместо пряко да

общуват с тях

Някои гласят: “Вечерята е готова”, “Легна ли си вече?” или “Спри да играеш на компютъра!”. Все неща, които спокойно може да бъдат казани очи в очи, ако мрежата не е завладяла умовете и цялото време на хората. При това жителите на Острова не са сред най-пристрастените към мобилните комуникации нации.

У нас подобни изследвания все още не са правени, но ако се съди по данните на Националния статистически институт,

голяма част от

активните

българи също

сърфират здраво

в мрежата. Във възрастовата група от 25 до 54 години интернет редовно използват между 84,2 и 66,1 на сто, като мнозинството са по-младите. 84,2 процента от сърфиращите правят това чрез мобилен телефон или смартфон. Мрежата е средство за разговори, участия в социални групи, намиране на информация и пазаруване.

Хайде сега на фона на тези данни да насложим резултатите от националното проучване на изследователския център “Тренд” за връзката родител - учител, които наскоро публикува “24 часа”. То показва, че само 7% общуват по имейл, а 6 процента се информират от сайта на училището. Голямата група - 84 на сто от анкетираните майки и бащи, разчитат на родителските срещи, които са 3-4 пъти годишно, или на разговори по телефона с учителя (41%).

Е, как тогава

образованието да

стане приоритет

в нашата страна?

Имаме родители, които са на интернет вълна. Целият им живот преминава през мрежата и някой иска да ги извади от тази им среда и да ги занимава с отсъствия, бележки и поведение. Ами няма как да стане пълноценна връзка родител - учител, след като двете страни са на различни писти. 

Министерството на образованието вече обяви, че планира да създаде национална електронна система за всички училища до 2020 г., хартиените бележници да бъдат премахнати и родителите да научават в реално време, когато на децата им пишат отсъствия. За нашите географски ширини вероятно подобни обещания звучат много напредничаво, но истината е, че това са остарели неща.

Ако се върнем към англичаните, които и за вечеря викат децата си чрез семейния чат, трябва да знаете, че те буквално са бомбардирани с информация за възпитанието на наследниците им в обществените образователни заведения.

Още в детската

градина всяко

дете има

интернет профил

В него учителите публикуват клипове и информация как то се развива. Освен администрацията на детското заведение достъп до него имат само родителите чрез избрана от тях парола. Отделно на личните си имейли в петък вечер те получават седмичен бюлетин за живота в детската градина със снимки и сведения какво е учено през изминалите пет дни и какво предстои за следващата седмица.

Информацията в него е доста подробна. Публикуват се текстове на песнички, съвети как детето да практикува показани от учителите неща и линкове към приказки в интернет, които е добре да гледа като продължение на преподадените неща. Успоредно с това

на родителите

се изпращат

есемеси по

всевъзможни

въпроси

Така например 15 минути преди да вземеш детето си, може да получиш съобщение, че в района на детската градина е имало пожар, но прозорците ѝ своевременно са били затворени и никой не е обгазен. Друго ти напомня, че денят ще е горещ и трябва да го намажеш със слънцезащитен крем – фактор 50, да му сложиш шапка и да му дадеш бутилка с вода.

Въобще на пръв поглед елементарни неща, които вероятно родителите знаят, но може да подминат заради забързания начин на живот и по този начин да не обгрижат достатъчно децата си.

На повечето родителски срещи в Англия обикновено се подчертава, че учителите знаят колко претоварени са майките и бащите, и затова ще се стремят да ги снабдяват с максимален обем полезна информация за развитието на тяхното дете. Така хем ще им спестят време сами да търсят в мрежата, хем ще ги предпазят от недостоверни съвети. Затова един от критериите дали дадено учебно заведение е добро е дали има редовно поддържан и комуникативен сайт.

Електронните дневници и бележници са хубаво нещо, но не са достатъчни.

Затова по-полезно ще е министерските чиновници да се концентрират с каква информация биха могли да заинтригуват живеещите в мрежата родители и деца, за да ги направят партньори в образователния процес.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Реформа трябва, и то в полза на пациентите

    Реформа в здравеопазването трябва, и то в полза на пациентите. Защото всяка година се отделят все повече пари за здраве, но здравната каса продължава да се източва доста сполучливо, а тарикати са превърнали някои болници в печелившо бизнес начинание. От което на болните не им става по-добре, тъй като невинаги получават адекватно лечение,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в