Кметът на Свищов Генчо Генчев: Макар да съм от БСП, имам подкрепа от правителството

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6999921 www.24chasa.bg

Управлявам с 4-странна коалиция - а ако я деля на ГЕРБ, на БСП и на всичко останало, по-добре да хвърля пешкира и да се отказвам от работата си. Трябва да работим за хората и да чуем техните проблеми, казва кметът на Свищов

- Г-н Генчев, като един от знаковите червени кметове - на Свищов, съгласен ли сте с БСП, които се оmлакаха от правителството, че червените общини не получават средства от бюджета. Кирил Добрев изнесе данни, че с три постановления на МС от последната година милиони са отишли в общини на ГЕРБ и на ДПС, а тези на БСП са силно пренебрегвани. Какъв е вашият опит в Свищов, как се развива градът ви?

- Свищов се развива успешно благодарение на политиките, които следваме, както и финансовата стабилност по отношение на обезпечаване на средствата - било с европейски средства или с държавно финансиране, и с подкрепата на правителството. В лицето на г-н Борисов срещаме изключително добра подкрепа и комуникация и не мога да се оплача.

Не бих казал, че съм знаков кмет на БСП. Тази партия ме е подкрепила, но всеки кмет работи първо за хората, без значение политическата принадлежност. И с добрата координация и с добрата политика, най-вече нуждата на хората - при срещите ни с тях и с народните представители, има чуваемост за решаване на проблемите.

Свищов на два пъти - и 2017 г., и сега, получава средства от постановление на Министерския съвет за това, от което сме имали нужда. Помолили сме както народните представители, така и правителството, да помогне за инфраструктурата и за проблема с безводието на село Хаджидимитрово, който от 30 и повече години не може да бъде решен. Не е нормално в XXI век едно населено място да е на воден режим толкова години. И съм изключително щастлив, че за първи път се отделя такава голяма сума - 200 хиляди лева от постановлението, и с проект, финансиран от МРРБ целево.

- Т.е. вие не се оплаквате от липса на комуникация и внимание от страна на правителството в разпределянето на средствата, както много ваши червени колеги явно. На какво се дължи това?

- От постановлението над 100 български общини са получили средства. Всеки колега е кандидатствал на един или друг принцип. Когато в предишни години нашата община не е получавала такива финансирания, а останалите са, ние какво да правим - да се сърдим ли? Всичко е диалог, разбирателство. И когато се изправиш и защитаваш, когато искаш проблемът на хората да бъде решен, няма как да не бъдат чути нашите искания към определената власт. Това деление на червени, сини общини... Ами ето, ДПС също са опозиция, те също са получили общините им средства. Те не са отделени от всички останали.

- Кирил Добрев видя в това купуване на парламентарна подкрепа от страна на ГЕРБ към ДПС.

- Пак казвам - аз съм избран от хората и защитавам интересите на хората. Това е основната ми мисия. Това, че срещам подкрепа от правителството, може да не се харесва на останалите, но аз не мога да отрека подкрепата, взаимодействието и разбирателството с кабинета. Поставил съм проблемите и въпросите, които трябва да бъдат решавани.

- Каква е вашата рецепта за добър диалог на опозиционен кмет с правителството?

- Това е дипломацията - да работиш постоянно и да отстояваш интересите на хората пред националните власти. Рецептата ми е упоритост, постоянство и търсене на начин за решаване на проблемите.

- Но не ви ли прави впечатление разпределянето на сумите - от 111 милиона общини от ГЕРБ получават близо 73 млн., на ДПС - 28 млн., а само 5 общини на БСП получават 2,2 млн. лева?

- Всеки избирателен район има свои народни представители от няколко политически сили.

В лицето на местния водач

и представител на ГЕРБ

Цветан Цветанов имаме

един изключително силен

и възлов депутат

Поставили сме му въпросите и това е предимството - че от ГЕРБ водач на листата във Великотърновски регион е г-н Цветанов, от който срещаме безрезервна подкрепа. Свищов в годините изостана в много неща по отношение на инфраструктура и има много да наваксва.

- Изтъквате Цветанов, а местните депутати от БСП не ви ли помагат?

- Депутатите от БСП са в ситуация, в която не могат да осигуряват финансиране. Но те са и изключително слабо активни относно работата си с общините тук.

- Затова ви се налага да търсите рамо от управляващите, за да може да решавате проблемите на хората, така ли?

- Аз съм подкрепен от БСП, получих политическата подкрепа на ДПС и на ГЕРБ. И община Свищов още от самото начало получава финансова подкрепа от правителството. Например с индустриалната зона - миналата година правителството даде гаранция, че ще ни върне казармите за развитието на града и превръщането им в индустриална зона. Факт е. Имаше проблем с водопровод - министър Нанков се намеси и ремонтите и гаранционните срокове от фирмата изпълнител от 2010 г. отново са факт.

Не мога да

отрека неща,

които се случват

за доброто на

съгражданите

ни и да кажа -

извинявайте, но

аз не искам

средства, аз съм

от БСП и хората

да страдат

заради това, че политическата подкрепа не е правилна. Затова е един добър ход на всеки политик да се замисли - не да гледа цвета на партията, а че е избран от народа и трябва да работи за него. Това разбиране от правителството е изключително добро. За каквото сме търсили подкрепа - както от министъра на образованието, така и на регионалното развитие, на социалните дейности - никога досега не ни се е пречило. Работим ръка за ръка, според нормативните законови уредби, много проблеми има община Свищов. Да не казвам и с здравеопазването, където отново помогнаха и Станислава Стоянова, която е депутат пряко от Свищов, и Цветанов. Търсили сме и народни представители от БСП, но просто не са в позиция, в която могат по някакъв начин да съдействат и да помогнат.

И друго, при служебното правителство на Герджиков - БСП имаха възможност, но уви, нищо не помогнаха за тези 3-4 месеца.

На общините е необходим финансов ресурс, за да решават проблемите на хората. Не трябва да се делим на червени, сини, черни и всички останали. Аз управлявам с 4-странна коалиция. Ако деля коалицията на ГЕРБ, на БСП и на всичко останало, по-добре да хвърля пешкира и да се отказвам от работата си. Трябва да работим за хората и да чуем техните проблеми. Когато човек загуби връзка с хората, той губи всичко.

- Колко пари сте получил от правителството за последната година и половина?

- 1,2 млн. лева с 2 постановления. 500 хиляди лева бяха отпуснати за асфалтиране на улици в града ни, които са в окаяно състояние. Сега получавам 500 хиляди лева при срещата на Цветанов с 15-те кмета на населени места в областта, на която те изразиха своето негодувание от това, че инфраструктарата там е изключително лоша, много дупки, кал до колене газят. Техният глас беше чут. Ето за какво говорим. Не само да остане на приказки. И с това постановление въпросът се реши, защото община Свищов няма толкова средства да задели. Ние ще заделим половин милион лева в текущите ремонти на населените места, но те са крайно недостатъчни за покриване разходите за асфалтиране и всичко останало.

Кметът на Хаджидимитрово постави проблемът с безводието - не може в населено място с 500 души да имаш вода по 1 час на ден. И с това постановление ще има 200 хиляди лева плюс 200 хиляди от МРРБ, за да можем да подменим целия водопровод и водопреносната мрежа.

- Кметът на Хаджидимитрово от коя партия е?

- От ГЕРБ.

- Вие член ли сте на БСП?

- Не.

- На следващите избори с каква формула смятате да се явите?

- Труден въпрос. Към този момент не съм решил в каква формула и в какъв формат ще се явя. Има още време да помисля за себе си и въобще дали ще се кандидатирам като кмет. Защото, честно ви казвам, разочарован съм.

- От какво?

- От много неща, които мисля да запазя за себе си.

- След като Цветанов каза, че червени кметове ще пристанат на ГЕРБ на следващите избори, вие бяхте първият заподозрян.

- Няма лоша новина. За Свищов се научава, когато и се говори. Но ето пак една инсинуация. Хващат някой и го нарочват, че ще става кандидат от еди-кого си. Няма лошо в това, всеки има право на избор.

Пак казвам - един кмет трябва да служи на хората - да бъде сред тях, да печели доверието им и като си замине, да остави дълбока следа след себе си с направеното. Това, което в момента се случва в Свищов, не е правено в близките 20 г. - такава мащабна инфраструктура по отношение на проектите, на реализирането на финансовите средства и доходи от ЕС, от помощта, която срещаме. Работим изключително добре, оперативно и бързо и с европрограмите.

Повярвайте ми - през 2015-2016 г. почти няма община, която да е направила нещо мащабно. Тази година - 2018 г., мога да кажа, че това е върхът на инфраструктурните проекти - социални, образователни, културни, по отношение на спорта. Толкова широкообхватна дейност в община Свищов никога не се е разгаряла. Благодаря на правителството, че въпреки че съм издигнат от БСП, срещам изключително добра подкрепа и комуникация.

Визитка

Роден на 26 април 1980 г. в Свищов

Завършил Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Д. Димов" в Ловеч. През 2014 г. се дипломира със специалност "Бизнес администрация", а през 2016 г. със специалност "Стопанско управление" в ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград

Кмет на село Царевец от 2007 до 2011 г.

През 2012 г. община Свищов го удостоява с почетен плакет и диплом за принос в развитието на културата в общината, а през 2013 г. - с приза "Деятел на културата". През 2014 г. областният управител на Велико Търново го награждава с почетния плакет за принос в развитието на културния туризъм в областта

Кмет на Свищов от 2015 г.

През 2016 г. получава приза "Кмет на годината", в категория "Ефективно управление на проекти"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срам за баретата с откупа, но има ли и други в схемата

    В най-скоро време зевзеците ще родят поредния афоризъм на нашето време, който ще гласи нещо от рода: “Ако ви откраднат джипа, за нищо на света недейте да звъните на позната барета”. Най-малкото защото ще ви поиска откуп, а отгоре на всичкото няма и да ви върнат откраднатата кола. Вярно, че във времената на мутрите ченгета и престъпници вършееха
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции