Нашествието на наргилетата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7000120 www.24chasa.bg

Стряскащи са данните, че по пушене на наргилета 15-годишните деца у нас са на второ място в класация на 42 държави. Наргилето е плашещо разпространено и сред по-малките - децата на възраст 11-13 години. Нищо чудно - достатъчно е човек да се огледа по кръчми и барове, за да види, че наргилето у нас дими в комфорт.

Каквито забрани важат за пушенето на цигари, трябва да важат и за наргилетата. Тази логика виждаме в промените в закона за здравето и тя е правилна.

Разбира се, едно е държавата да наложи една забрана, друго е да осигури спазването ѝ. У нас това винаги е проблем. Но дори и то не е най-важното в случая, защото особено когато има мода сред младите, забраните са нещо неустойчиво. Даже когато става дума за навик и лайфстайл, който засяга най-важното - здравето.

Родители, говорете повече с децата си. И училището, и здравните власти явно има много още какво да направят, за да разберат учениците за вредата от наргилето по пътя на убеждението.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Народът тръгна пак на път, карайте внимателно

    Пак се събират няколко почивни дни и народът отново тръгна на път. Едни се запътиха за последно до българското море, други хиляди се наредиха в колони към Гърция, трети ще помагат за гроздобера или просто ще празнуват. Но нека всички да не забравят най-важното - за да има празник, дано всеки да стигне жив и здрав там, закъдето е тръгнал.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,