Нашествието на наргилетата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7000120 www.24chasa.bg

Стряскащи са данните, че по пушене на наргилета 15-годишните деца у нас са на второ място в класация на 42 държави. Наргилето е плашещо разпространено и сред по-малките - децата на възраст 11-13 години. Нищо чудно - достатъчно е човек да се огледа по кръчми и барове, за да види, че наргилето у нас дими в комфорт.

Каквито забрани важат за пушенето на цигари, трябва да важат и за наргилетата. Тази логика виждаме в промените в закона за здравето и тя е правилна.

Разбира се, едно е държавата да наложи една забрана, друго е да осигури спазването ѝ. У нас това винаги е проблем. Но дори и то не е най-важното в случая, защото особено когато има мода сред младите, забраните са нещо неустойчиво. Даже когато става дума за навик и лайфстайл, който засяга най-важното - здравето.

Родители, говорете повече с децата си. И училището, и здравните власти явно има много още какво да направят, за да разберат учениците за вредата от наргилето по пътя на убеждението.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,