Нашествието на наргилетата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7000120 www.24chasa.bg

Стряскащи са данните, че по пушене на наргилета 15-годишните деца у нас са на второ място в класация на 42 държави. Наргилето е плашещо разпространено и сред по-малките - децата на възраст 11-13 години. Нищо чудно - достатъчно е човек да се огледа по кръчми и барове, за да види, че наргилето у нас дими в комфорт.

Каквито забрани важат за пушенето на цигари, трябва да важат и за наргилетата. Тази логика виждаме в промените в закона за здравето и тя е правилна.

Разбира се, едно е държавата да наложи една забрана, друго е да осигури спазването ѝ. У нас това винаги е проблем. Но дори и то не е най-важното в случая, защото особено когато има мода сред младите, забраните са нещо неустойчиво. Даже когато става дума за навик и лайфстайл, който засяга най-важното - здравето.

Родители, говорете повече с децата си. И училището, и здравните власти явно има много още какво да направят, за да разберат учениците за вредата от наргилето по пътя на убеждението.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Искаме си еврото! Ето защо

    Ако България влезе в чакалнята на еврозоната още през юли тази година заради “отличната си икономическа форма”, това може да се окаже изпреварване на най-добрите прогнози с цели 2 години. Защо това е добра новина за онези, които държат България да стане по-бързо част от еврозоната? Първо, защото и ние ще се присъединим към онези 340 милиона
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.