Да яхнеш консервативната вълна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7004849 www.24chasa.bg

Старата десница катастрофира, защото предпочете да се свие до шепа зелени активисти, развяващи знамето на дъгата

Пиша това по повод една статия, която излезе тези дни. Авторът й ми е по-скоро симпатичен и всъщност реагирам не на неговата публикация, а на стотици, а вероятно и хиляди подобни текстове, които интелектуалци от “автентичната десница” произвеждат от години... Причината да го направя сега е, че тъкмо тази статия (вероятно заради високите качества на своя автор) по изключителен начин показва защо автентичната “десница” я докара дотук. В нея има всичко - ерудиция, интелект, артистичен талант, хумор, самоирония... Липсва едно-единствено и то е елементарно познаване на това какво е консерватизъм и какво е дясно!

Да, има консервативна вълна. Да, особено в патриархална среда като българската либералната политическа линия още дълго ще бъде равносилна на политическа екстравагантност. Да, старата десница катастрофира, защото не успя да стане част от тази вълна и предпочете да се свие до шепа зелени активисти, развяващи знамето на дъгата. Дотук сме съгласни...

Но...

Ще го кажа така. За да яхнеш консервативната вълна, за което авторът видимо милее, трябва да кажеш нещо по-различно от това - “Народът е прост! Значи ние елитът трябва да почнем да му говорим просташки и той ще ни повярва. Бойко Борисов затова ни бие на избори, защото е тъп и тъпият народ му се радва. Трябва да измислим някакъв велик тъпизъм и тогава ще повярва и на нас..."

Сериозно ли, с цялата ви ерудиция и претенции, стигнахте дотук?

Ще обясня... Народът не е тъп. Даже по-скоро е умен. Народният ум личи особено добре например в безпогрешния начин, по който успява да разпознае лицемерите, които се опитват да го яхнат, имитирайки любов към него. Прочее и Бойко не е тъп. Всъщност е много по-умен от всички ви! Не защото ви бие като маче у дирек на всички избори, а защото разбира това простичко нещо - хората нито са глупави, нито искат към тях да се отнасят като с глупаци. И определено не искат някой да каже нещо грандиозно тъпо, за да тръгнат подир него. Иначе, след като Радан Кънев нарече публично българския премиер “Бай Х...й”, щеше да спечели изборите. А не да изпадне от парламента!

А, да, и елитизмът! Нека ви обясня какво е елит. Социалният елит е тази част от обществото, която има нещо повече от другите (знания, образование, умения, пари, връзки, популярност) и която знае, че трябва да използва тези преимущества отговорно и в полза не само на себе си, а на цялата общност.

 

Българските елити са слаби, не защото са с по-малко знания или по-малко икономическа мощ от другите, а защото са по-безотговорни. И предпочитат да карат бентлита и да слагат силиконови гърди на любовниците си, наместо да увеличат заплатите на служителите си с по хиляда лева и да не ги принуждават да работят в чужбина!

Може би най-добре ще разберете какво е елит, ако го сравните с родителството.

Родител, който

изпива парите за

образованието

на детето си, е скапан родител. Елит, който прави същото - също.

И сега да ви питам що за елит/родител сте вие? Ще кажете: “Ами прекрасен. Аз не бих изпивал парите за образование на народа, стига да ги имах, де!” Знаете ли, вие господа, сте много, много по-скапан елит от онези с бентлитата и циците! Защото вие не сте от родителите, които оставят детето си без учебници, а от онези неудачници, които му натрисат собствените си комплекси и неудачи. Вие сте абсурден родител, който се мисли за много умен, а детето си смята за обидно тъпо. Вие сте родител, който не е постигнал нищо и обвинява за това децата си, повтаряйки им го всеки ден. Вие сте слабоумен баща, който гука и говори на бебешки на своя 10-годишен син и се чуди защо онзи не го отразява. Всъщност вие сте дотолкова абсурдни родители, че такива родители просто не съществуват. Вие сте деца, които си играят на майки и бащи, и точно затова театралничите така и хиперболизирате всичко по този инфантилен начин. Вие не сте елит, защото, ако бяхте, нямаше да повтаряте от сутрин до вечер, че сте елит.

Знаете ли защо ще проспите консервативната вълна? Отговорът е много прост. Вие

не обичате народа си

Мислите го за тъп, за грозен, за болен...

Срам ви е от него. Срамувате се от историята и културата му, от традициите и обичаите, от начина му на живот и на забавление. Толкова Ви е срам, че това си личи от хиляди километри.

А консервативната вълна, независимо дали се случва в България, или пък в САЩ, Полша, Унгария или Италия, в същината си се свежда до едно-единствено нещо. Да погледнеш с обич и доверие порасналото си дете и да осъзнаеш, че вече не си играе с кукли и плюшени мечета. И след като си го закъсал дотолкова, че сам не успяваш да налучкаш правилните отговори, да поискаш акъл от него. Това не го можете!

Харесвам консерваторите. Харесвам ги дори тогава, когато стават смешни в стремежа си да виждат величие и святост във всяка щуротия, която им се струва достатъчно българска и родна. Или когато откриват в зарязването на лозите на Трифон Зарезан мистичната връзка на българина с православието!

Не харесвам либералите. Смятам, че те съсипват всичко ценно в нашия свят и разрушават всичко красиво. Но се отнасям с уважение към тях, защото поне имат достойнството да застанат с лицата си и да защитават каузите, в които вярват.

Тези, които обаче наистина не мога да понасям, са либералите, които се мислят за консерватори. Спрете се, моля ви!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Когато партийните кавги изместят смисления дебат

    България, оказа се, е сложила прът в колелата на Истанбулската конвенция на европейско равнище. Защото, когато една от държавите изрази несъгласие и няма единодушие, няма как ЕС да прилага конвенцията. Все пак различни държави, които вече са я ратифицирали, могат да си я прилагат.  Така че не бива да се правят трагедии - около Истанбулската
  • Колко струва човешкият живот

    Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.