Исканията на майките са честни, но прекомерни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7004859 www.24chasa.bg

Майките на деца с увреждания протестират от началото на годината. С искания, които са честни, държавата да поеме отговорност и да покаже своята грижа за най-слабите, инвалидите. Защото в момента системата наистина ги убива, както е написано на черните тениски на майките. И накрая като че ли властта ги чу и се задейства със законови промени.

В петък обаче майките поставиха на риск всичките свои справедливи искания. С едно, откровено казано, изхвърляне. След като успяха да върнат на поста му социалния министър Бисер Петков, сега обявиха, че не искат агенцията за хората с увреждания да е към него. А да има надминистерски функции. Каквито имат само Министерският съвет и Народното събрание. Тоест, за да се осъществи искането им, е нужна промяна в конституцията.

Майките са прави да са гневни. Сядайки на масата на преговорите обаче, е нужно малко хладен разум, за да не поставят пред риск истински важните си искания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Брюксел да не гази с двойни стандарти

    Брюксел е загрижен дали се спазват принципите на правовата държави във всички членки на ЕС. Затова и Европейската комисия ще следи под лупа гарантирано ли е върховенството на закона, или се нарушава. Досега само Румъния и България бяха под наблюдение и макар да са членове на ЕС повече от 10 г., все се намира някой и друг висш брюкселски чиновник,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в