Исканията на майките са честни, но прекомерни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7004859 www.24chasa.bg

Майките на деца с увреждания протестират от началото на годината. С искания, които са честни, държавата да поеме отговорност и да покаже своята грижа за най-слабите, инвалидите. Защото в момента системата наистина ги убива, както е написано на черните тениски на майките. И накрая като че ли властта ги чу и се задейства със законови промени.

В петък обаче майките поставиха на риск всичките свои справедливи искания. С едно, откровено казано, изхвърляне. След като успяха да върнат на поста му социалния министър Бисер Петков, сега обявиха, че не искат агенцията за хората с увреждания да е към него. А да има надминистерски функции. Каквито имат само Министерският съвет и Народното събрание. Тоест, за да се осъществи искането им, е нужна промяна в конституцията.

Майките са прави да са гневни. Сядайки на масата на преговорите обаче, е нужно малко хладен разум, за да не поставят пред риск истински важните си искания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Съдът не трябва да променя закони, а да ги прилага

    На съдебната власт не ѝ е работа да променя законите, работата ѝ е да ги прилага. А законодателната дейност е работа на парламента. Но ето, че Върховният касационен съд на практика заличи гражданската конфискация, предвидена в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. (Виж 4-а и 5-а стр.
  • Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

    Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три