Дума на седмицата: Очите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7005530 www.24chasa.bg

Зрителен орган, възпят в песни и поезия, прякор на несебърски мафиот

Не е лесно да убедиш хората да ползват разсъдък вместо очи, казва преди векове френският писател Бернар дьо Фонтьонeл, умрял през 1757 г. Това е една от милионите мисли, изречени или написани за зрителния орган на хората.

Очите вълнуват не само офталмолозите, които ги лекуват, но и писателите, поетите, музикантите, които ги възхваляват от векове.

Нека само си спомним за едно от най-красивите стихотворения в българската поезия.

Две хубави очи. Душата на дете

в две хубави очи - музика - лъчи.

Очите са възпети и в немалко песни. Вероятно най-известният романс е “Очи черньie”, чийто текст за първи път е публикуван на 17 януари 1843 г.

В българския фолклор очите също присъстват в не една и две песни - “Цветините очи черешови”, “То не било ясно слънце, най ми била сама Неда - с черни очи еленови”... и т.н.

През последната седмица очите се споменават в контекст, който няма нищо общо с романтиката, любовта и поезията. А като прякор на несебърския бос Димитър Желязков-Митьо Очите.

Очите всъщност са сетивен орган, който притежава способност да възприема електромагнитното излъчване на светлинните вълни и така да обезпечава зрението. Те се намират в очни кухини в черепа, имат приблизително сферична форма с диаметър 24 мм. Състоят се от очна ябълка и спомагателни приспособления: 6 външни очни мускула, с помощта на които очната ябълка се движи, сълзена жлеза, която отделя течност за почистване, клепачи и мигли, конюнктива и вътрешната повърхност на клепачите.

Три градски легенди за прякора на Митьо Очите

Три са градските легенди за произхода на прякора на несебърския бос Димитър Желязков-Митьо Очите, който в момента чака дело за екстрадиция в Истанбул.

Според едната прякорът му е лепнат заради големите му и ококорени очи, които първо се набиват във физиономията му.

Другата е, че роденият на 19 септември 1972 г. мъж, който след месец ще навърши 46 години, имал навик да удря враговете си право в окото. Кариерата му започва като охранител, свързан със силовата групировка ВИС в курорта Дюни, така че е възможно още тогава да е усвоил дисциплината кроше между очите.

Третата версия е, че имал навика, когато говори, да вторачва поглед в събеседника си, вероятно опитвайки се да му втълпи страх и подчинение.

Те говорят най-добре за човека

Очите са прозорец към душата на човека. Те показват дали сме гневни или благодарни, радостни или тъжни, искрени или хитруваме, дали страдаме или се срамуваме. Разкриват характера ни, както и истинските чувства и отношения. Хората със зелени очи обикновено са принципни и умеят да постигат целите си.  Тези с кафяви са много енергични, в тях бушуват страст и енергия, чувствени и сексуални. 

Ореховите очи показват скромност и трудолюбие.

Светлосинеоките са романтични натури, много чувствителни, мечтателни и раними. Тези с яркосини са почти пълна противоположност - изключително целеустремени и взискателни.

Сивооките са трудолюбиви, уравновесени, умни и практични. Хората с жълтеникави очи се срещат рядко. Тяхната непредвидимост минава всички граници.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Повече варианти, повече избор, по-доволни пенсионери

    Повече варианти, повече избор, по-доволни пенсионери

    Едно от свещените права във всяка демократична държава е правото на избор. Но не да избираш политици, а да си свободен да правиш своите житейски избори. Заради това идеята на новата социална министърка Деница Сачева да поиска повече варианти за изплащане на вторите пенсии като начало е добра. Но ще остане просто едно добро начало
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока