Коментар на седмицата №2: Климатът полудя, късно е да спрем катастрофата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7006129 www.24chasa.bg

Публикуваме отново най- четените коментари и анализи на седмицата. Този е №2 и е събрал близо 57 000 прочитания:

Учени обявиха, че сме влезли в гореща

епоха, искат строги мерки до 2020 г.

Дори и да се спазят целите в Парижкото споразумение, което повечето държави в света подписаха, за да спрат климатичните промени, глобалното затопляне вече не може да бъде спряно. Според учени влизаме в т. нар. гореща епоха и средните температури ще се вдигнат с 4 до 5 градуса по Целзий в сравнение с температурите от прединдустриалната епоха, което ще доведе до катастрофални последици за човечеството.

Парижкото споразумение от 2015 г. има за цел да ограничи затоплянето до под 2 градуса. За целта подписалите го държави се задължават да намалят драстично емисиите от въглероден двуокис като през 2070 г. такива емисии вече не би трябвало да има. Няма нито една страна обаче, която да успява да спазва споразумението засега.

Едно от най-драстичните последствия за климата ще е

покачване на

океаните с

10 до 60 метра

“Това ще превърне света в място, което ние не познаваме”, предупреждават учените от Потсдамския институт за изследване на климата. Според тях промяната дори и в един елемент в екологичната система ще доведе до ефекта на доминото и ще се промени и всичко останало. Сред най-опасните фактори за климата са топенето на арктическата шапка, измирането на амазонската джунгла и затоплянето на горните слоеве на почвата в Русия, Канада и Северна Европа. Всички тези процеси са свързани едни с други и веднъж в ход, не могат да бъдат спрени. Това може да застраши цялата цивилизация.

Като пример за това колко непредвидими и тежки могат да са последствията от промяната в климата учените сочат промяната на слънчевата светлина, която Земята рефлектира, причинена от топенето на ледовете по полюсите. Изчезващата ледена шапка оставя големи тъмни петна, които абсорбират топлината и се загряват още повече, като така ускоряват топенето на ледовете. Тази спирала трудно може да се прекрати. Нивото на световния океан ще се вдигне с 10 до 60 метра и ще бъдат залети цели държави. Ще измрат цели видове животни и растения, като това ще се отрази пагубно и на реколтите. За горите увеличаването на средната температура дори с 2 градуса вече е пагубно.

Можем ли да направим нещо срещу това катастрофално развитие?

Учени препоръчват радикалното намаляване на вредните емисии, най-вече на изхвърлянето на въглероден двуокис. “Трябва да се промени изцяло отношението човек - природа. Имаме нужда от нови ценности и нови възгледи и те да са ориентирани изцяло към това как да не се вреди на природата”, предупреждават учените.

Един от вариантите е да се намери начин за “улавяне” на емисиите въглероден двуокис и те да бъдат складирани и преработвани. Трябва да се спре добивът на енергия, добивана от въглища, да се засили работата по електродвигателите, да се финансира много по-стабилно всяко изследване за опазване на климата, тежката индустрия трябва да се промени из основи, изброяват те. Най-късно през 2020 г. светът трябва да вземе завоя, иначе ще бъде твърде късно, смятат те.

Кои са основните

проблеми пред

климата

Покачването на температурите

От края на ХIХ век до днес температурите са се качили с 1 градус. Прогнозите са те да се вдигнат с още 4-5. Има големи спорове дали в момента сме просто свидетели на периодично затопляне на климата, или то е причинено от човешка ръка. Факт е, че десетте най-горещи години досега са все след 1997 г., като рекордьор е 2016-а. 2017-а е на второ място.

При една-единствена гореща година може да говорим за случайност, но при 10 една след друга имаме закономерност, смятат учени, цитирани от “Зюддойче Цайтунг”. Няма друго разумно обяснение за затоплянето освен изхвърлянето на вредни газове в атмосферата.

Колко въглероден двуокис се изхвърля в атмосферата?

Концентрацията му през 2016 г. е била по-висока от всякога. При това поне през последните 3 г. има стагнация в употребата на фосилни енергийни източници. Общо 32 гигатона въглероден двуокис е изхвърлен в този период. Това задържане се смята за успех, тъй като не е попречило на икономическия възход. Проблемът е, че въглеродният двуокис остава много дълго в атмосферата и газовете, отделени днес, ще мъчат и следващите поколения.

Колко бързо се покачва нивото на океана?

До днес – с 32 сантиметра. Смяташе се, че до 2100 г. се очакват между 50 и 80 см повишение. Само топенето на ледовете в Арктика може да вдигне нивото с цели 60 м. Доскоро се смяташе, че ледът на Южния полюс ще започне да се топи много по-късно, но последните проучвания показват, че този процес е започнал.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • За кожата на един крадец - лични сметки за уреждане

    Случаят с пребития рецидивист от врачанско село е показателен, защото на хората явно им е писнало да ги ограбват посред бял ден, а ред и сигурност да няма. И точно затова, вместо да разчитат на органите на реда, са взели нещата в свои ръце - подготвили капан за крадеца и когато го заловили, му отмъстили по най-варварски начин,
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.