Как чиновникът да вдигне рейтинг

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7006424 www.24chasa.bg

Времето за цели 174 удостоверителни услуги, заради които хората се разкарват от една институция до друга и от гише на гише, може да бъде спестено. Стига чиновниците сами да започнат да си обменят информация и да си сравнят базите данни. Така съобщение за смърт и удостоверение за психиатричен отчет например няма да са сред документите, за издаването на които хората се редят по няколко пъти на опашка. Край може да се сложи и на омразното чакане с дни за всякакви хартиени документи. Нищо не пречи с едни-два клика това да става електронно, нали?

Лесно е, други държави отдавна го правят. Но се иска администрацията да се поразмърда и поразмисли и да излезе от омразната кожа на безмилостния бюрократ, който къса нервите и злоупотребява с търпението на редовия гражданин.

Хората ще го оценят, а и чиновникът ще вдигне рейтинг, вместо да му се носи славата на тунеядец, който разхищава данъкоплатските пари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Щом има пропуск за цигарите, бързо да има и поправка

    Производството на нелегални цигари се оказа пропуснато от Наказателния кодекс.  Така - волно или неволно, заради тази дупка в българското законодателство държавата се е превърнала в нещо като стимулиращ фактор за производството и разпространението на контрабандни цигари. И се е стигнало дотам, че този бизнес да стане по-печеливш и от бизнеса с
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,