Как чиновникът да вдигне рейтинг

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7006424 www.24chasa.bg

Времето за цели 174 удостоверителни услуги, заради които хората се разкарват от една институция до друга и от гише на гише, може да бъде спестено. Стига чиновниците сами да започнат да си обменят информация и да си сравнят базите данни. Така съобщение за смърт и удостоверение за психиатричен отчет например няма да са сред документите, за издаването на които хората се редят по няколко пъти на опашка. Край може да се сложи и на омразното чакане с дни за всякакви хартиени документи. Нищо не пречи с едни-два клика това да става електронно, нали?

Лесно е, други държави отдавна го правят. Но се иска администрацията да се поразмърда и поразмисли и да излезе от омразната кожа на безмилостния бюрократ, който къса нервите и злоупотребява с търпението на редовия гражданин.

Хората ще го оценят, а и чиновникът ще вдигне рейтинг, вместо да му се носи славата на тунеядец, който разхищава данъкоплатските пари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срам за баретата с откупа, но има ли и други в схемата

    В най-скоро време зевзеците ще родят поредния афоризъм на нашето време, който ще гласи нещо от рода: “Ако ви откраднат джипа, за нищо на света недейте да звъните на позната барета”. Най-малкото защото ще ви поиска откуп, а отгоре на всичкото няма и да ви върнат откраднатата кола. Вярно, че във времената на мутрите ченгета и престъпници вършееха
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции