Как чиновникът да вдигне рейтинг

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7006424 www.24chasa.bg

Времето за цели 174 удостоверителни услуги, заради които хората се разкарват от една институция до друга и от гише на гише, може да бъде спестено. Стига чиновниците сами да започнат да си обменят информация и да си сравнят базите данни. Така съобщение за смърт и удостоверение за психиатричен отчет например няма да са сред документите, за издаването на които хората се редят по няколко пъти на опашка. Край може да се сложи и на омразното чакане с дни за всякакви хартиени документи. Нищо не пречи с едни-два клика това да става електронно, нали?

Лесно е, други държави отдавна го правят. Но се иска администрацията да се поразмърда и поразмисли и да излезе от омразната кожа на безмилостния бюрократ, който къса нервите и злоупотребява с търпението на редовия гражданин.

Хората ще го оценят, а и чиновникът ще вдигне рейтинг, вместо да му се носи славата на тунеядец, който разхищава данъкоплатските пари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Политики срещу лошата демография, не само приказки

    Населението на България може да падне под 6 млн. през 2040 г. Печалният извод e на екип от Института за изследване на населението и човека при БАН. Тенденцията обаче не е от вчера и далеч не е само българска - населението на цяла Европа застарява. Да, повод е за черногледство, но то няма да реши проблема.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,