Как чиновникът да вдигне рейтинг

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7006424 www.24chasa.bg

Времето за цели 174 удостоверителни услуги, заради които хората се разкарват от една институция до друга и от гише на гише, може да бъде спестено. Стига чиновниците сами да започнат да си обменят информация и да си сравнят базите данни. Така съобщение за смърт и удостоверение за психиатричен отчет например няма да са сред документите, за издаването на които хората се редят по няколко пъти на опашка. Край може да се сложи и на омразното чакане с дни за всякакви хартиени документи. Нищо не пречи с едни-два клика това да става електронно, нали?

Лесно е, други държави отдавна го правят. Но се иска администрацията да се поразмърда и поразмисли и да излезе от омразната кожа на безмилостния бюрократ, който къса нервите и злоупотребява с търпението на редовия гражданин.

Хората ще го оценят, а и чиновникът ще вдигне рейтинг, вместо да му се носи славата на тунеядец, който разхищава данъкоплатските пари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Опасни завои! Отваряйте си очите

    Какво става, ако изпуснете завой? Вариантите са само два - отивате в насрещното, или излитате в канавката. И при двете възможности опасността е огромна. Доказва го фактът, че половината от жертвите при катастрофи на завой сами са виновни. И още други 39% са загинали след черен удар след изпреварване в завой.
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.