Българите най оптимисти в ЕС за уменията си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7009408 www.24chasa.bg

По този показател сме в компанията на Дания, Германия, Швеция и Австрия

Променящите се изисквания към уменията на работещите и последиците от този процес са сред водещите теми на европейско ниво през последните няколко години. Ето данни от изследването на Cedefop, което е най-мащабното до момента проучване на уменията на работната сила. Включва над 48 хиляди работещи в ЕС, между които 1000 българи.

На графиката може да видите какъв процент от работещите в страните от ЕС смятат, че уменията им може да не бъдат актуални на потребностите на пазара на труда след 5 години. Оптимизмът на българските работници ги нарежда не сред съседните ни страни от Централна и Източна Европа, където нивата са масово над 50%, а в компанията на Дания, Германия, Швеция и Австрия.

Наред с други фактори това отношение на българските работещи към непреходността на собствените им умения може да е една от причините за втория пореден провал на стратегията за учене през целия живот.

(От infograf.bg)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Плащай! Дори да си мъртъв по шофьорска книжка

    Казват, че по времето на социализма в предприятия с опасно производство имало следния лозунг: “Бъди нащрек! Миг невнимание и после цял живот мъртъв!” Един вид - всестранна грижа за човека. В днешните демократични времена пред КАТ оказа се можеш да си “мъртъв по шофьорска книжка”. Това правило се родее само с прословутия параграф 22 от романа на
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в