Българите най оптимисти в ЕС за уменията си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7009408 www.24chasa.bg

По този показател сме в компанията на Дания, Германия, Швеция и Австрия

Променящите се изисквания към уменията на работещите и последиците от този процес са сред водещите теми на европейско ниво през последните няколко години. Ето данни от изследването на Cedefop, което е най-мащабното до момента проучване на уменията на работната сила. Включва над 48 хиляди работещи в ЕС, между които 1000 българи.

На графиката може да видите какъв процент от работещите в страните от ЕС смятат, че уменията им може да не бъдат актуални на потребностите на пазара на труда след 5 години. Оптимизмът на българските работници ги нарежда не сред съседните ни страни от Централна и Източна Европа, където нивата са масово над 50%, а в компанията на Дания, Германия, Швеция и Австрия.

Наред с други фактори това отношение на българските работещи към непреходността на собствените им умения може да е една от причините за втория пореден провал на стратегията за учене през целия живот.

(От infograf.bg)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Народът тръгна пак на път, карайте внимателно

    Пак се събират няколко почивни дни и народът отново тръгна на път. Едни се запътиха за последно до българското море, други хиляди се наредиха в колони към Гърция, трети ще помагат за гроздобера или просто ще празнуват. Но нека всички да не забравят най-важното - за да има празник, дано всеки да стигне жив и здрав там, закъдето е тръгнал.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,