Българите най оптимисти в ЕС за уменията си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7009408 www.24chasa.bg

По този показател сме в компанията на Дания, Германия, Швеция и Австрия

Променящите се изисквания към уменията на работещите и последиците от този процес са сред водещите теми на европейско ниво през последните няколко години. Ето данни от изследването на Cedefop, което е най-мащабното до момента проучване на уменията на работната сила. Включва над 48 хиляди работещи в ЕС, между които 1000 българи.

На графиката може да видите какъв процент от работещите в страните от ЕС смятат, че уменията им може да не бъдат актуални на потребностите на пазара на труда след 5 години. Оптимизмът на българските работници ги нарежда не сред съседните ни страни от Централна и Източна Европа, където нивата са масово над 50%, а в компанията на Дания, Германия, Швеция и Австрия.

Наред с други фактори това отношение на българските работещи към непреходността на собствените им умения може да е една от причините за втория пореден провал на стратегията за учене през целия живот.

(От infograf.bg)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Има ли “схема”, трябва и парола

    “Много поздрави от Р!” била паролата, с която здрави хора получавали решения от ТЕЛК за инвалидност. Това съобщи прокуратурата, след като 6 души във Варна бяха задържани. Има ли “схема”, трябва да има и парола, кодирано съобщение, което казва едно, а означава съвсем друго. То така е и в други корупционни хватки - има си “крилати фрази”.
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.