Българите най оптимисти в ЕС за уменията си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7009408 www.24chasa.bg

По този показател сме в компанията на Дания, Германия, Швеция и Австрия

Променящите се изисквания към уменията на работещите и последиците от този процес са сред водещите теми на европейско ниво през последните няколко години. Ето данни от изследването на Cedefop, което е най-мащабното до момента проучване на уменията на работната сила. Включва над 48 хиляди работещи в ЕС, между които 1000 българи.

На графиката може да видите какъв процент от работещите в страните от ЕС смятат, че уменията им може да не бъдат актуални на потребностите на пазара на труда след 5 години. Оптимизмът на българските работници ги нарежда не сред съседните ни страни от Централна и Източна Европа, където нивата са масово над 50%, а в компанията на Дания, Германия, Швеция и Австрия.

Наред с други фактори това отношение на българските работещи към непреходността на собствените им умения може да е една от причините за втория пореден провал на стратегията за учене през целия живот.

(От infograf.bg)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 40 години чакане за национална детска болница стигат

    Добра новина е, че след 40-годишно чакане ще стартира проектът за строеж на национална детска болница. През всичките тези десетилетия е имало политически консенсус за педиатрията, но явно е трябвало някой реално да поеме ангажимент това да се случи. И този човек е здравният министър Кирил Ананиев. Има шансове чаканата детска болница да отвори до
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,