Момчил Андреев: “Енерго-Про” ще инвестира по 45 млн. лв. годишно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7011121 www.24chasa.bg

Намалихме с 3 до 11% загубите от кражби на ток. Това са 15 млн. лв. на година, които влагаме в мрежата

Г-н Андреев, ако сега съм на почивка някъде във Варненско, ще имам ли проблеми с тока?

- Няма да имате. Инспекциите и профилактиката на съоръженията приключихме много преди сезона. В момента 73 дежурни екипа са готови да реагират при авария. Електроразпределителната мрежа в Североизточна България се поддържа и обновява постоянно, това дава резултати - през настоящия сезон няма сериозни проблеми.

- Останаха ли слаби места в електроснабдяването по Северното Черноморие?

- В районите с развит туризъм потреблението на ток расте. Затова инвестираме изпреварващо в развитие на мрежата. Близо

една трета от

инвестициите и

потреблението в

Североизточна

България се падат

на Варна и региона

Традиция е ръководният екип на “Енерго-Про” да се среща с областни управители, кметове и с общинските съвети. Какъв е ефектът от тези срещи?

- В постоянен контакт сме с кметовете и областните управители за изграждане на нови мощности, за бързо възстановяване на захранването при нужда, особено през зимата, както и при форсмажорни обстоятелства като трагедията в Хитрино. Срещаме се и с ръководствата на учебните заведения. “Енерго-Про” е най-големият работодател в Североизточна България. През последните 5 г.

сме приели на работа

над 500 възпитаници

на средните и висшите училища от Варна, Русе, Габрово, Горна Оряховица и Добрич.

- “Енерго-Про” получи най-голямо увеличение на цената на тока от 1 юли - с 2,78%. Това означава ли повече пари за инвестиции в мрежата и в качеството на електроснабдяването?

- Всяка година представяме на КЕВР както инвестициите, които правим, така и разходите за оперативна дейност, подкрепени с анализи и аргументи как извършеното от нас се отразява на развитието на мрежата и качеството на електроснабдяването на клиентите. КЕВР взема решение да признае тези разходи и да ги отрази в крайните цени. През последните години анализът на регулатора потвърди направените от нас инвестиции, което говори за качеството на всекидневната ни работа.

Информираме своевременно КЕВР и за проблемни длъжници, най-често общински и държавни водоснабдителни дружества и болници. Несъбраните суми за ползвана електроенергия се отразяват на финансовите ни показатели и влияят негативно на оперативната ни дейност.

- Къде насочвате инвестициите, които одобри КЕВР?

- В рехабилитация на електропроводи, изнасяне на табла, смартелектромери с нови системи за управление, автомобили и специализирана техника. “Енерго-Про” ще инвестира по 45 милиона лева годишно.

- Как работите с електроразпределителното дружество “Златни пясъци”? Повечето туристи не знаят, че “Енерго-Про” на практика не обслужва Златни пясъци, а само доставя ток.

- Да, не е много известен фактът, че в България има не 3, а 4 електроразпределителни дружества - четвъртото е ЕРП “Златни пясъци”, което обслужва едноименния курорт. Тъй като той е заобиколен изцяло от територия, която се електроснабдява от “Енерго-Про”, от доброто ни сътрудничество зависи качественото снабдяване с електроенергия и на практика - успешната реализация на туристическия сезон.

- Все повече фирми сключват с вашето дружество “Енерго-Про енергийни услуги” договори да купуват само зелена енергия. Това екзотика ли е?

- Напротив!

Използването на зелена

енергия е част от

политиката на все

повече компании

От началото на тази година над 20 фирми от различни сектори избраха “Енерго-Про” да им доставя 100% зелена енергия.

- Има ли домакинства, които искат да ползват само екоток?

- Интересът е все още слаб, защото се забави излизането на битовите потребители на свободен пазар.

- “Енерго-Про”, а и другите електроразпределителни компании водят битка с крадците на ток. Как се справяте?

- Печелим битката с крадците. За 3 години намалихме с 3 до 11% загубите на ток. Това са над 15 млн. лв. годишно - пари, които инвестираме в поддръжка и развитие на мрежата. За последните 5 г. в Североизточна България сме открили над 15 хил. нарушения, близо 1400 крадци сме хващали повече от два пъти.

- Какви новости прилагат крадците на ток на територията на вашето дружество? Вървят ли преди вас?

- Видимо нарастват софтуерните манипулации. Хващаме ги, но е необходимо и регулаторът да приеме нови правила, съобразени с промените в Закона за енергетиката.

- А как противодействате на кражбите?

- Постоянно адаптираме системата на анализ на потреблението, монтираме умни електромери, изнасяме табла на границата на собственост на имотите, купуваме нова техника и оборудване.

Много по-активно работим съвместно с органите на реда.

- Преди време дадохте за пример Каменар като място с над 80% загуби от кражби на ток…

- В село Каменар инвестирахме над 60 хил. лева в един трафопост и приключихме с кражбите.

- Имате задължения по енергийна ефективност, как се отразяват те на ЕРП-тата?

- Тези задължения изискват сериозни усилия, разработваме редица нови продукти и услуги, които предстои скоро да предложим на пазара.

- Какво правите за дигитализацията на обслужването на клиентите?

- Насърчаваме електронното плащане на сметките за ток и за изминалата година отчитаме 20% ръст на електронни фактури. “Енерго-Про” поддържа първата в България онлайн платформа за сключване на договори за закупуване на електроенергия на свободен пазар kupitok.bg.

Момчил Андреев,

главен изпълнителен

директор и председател

на Управителния съвет

на “Енерго-Про Варна”

Роден е на 2 януари 1964 г. в Пловдив. Завършва Московския държавен институт за международни отношения. Специализира финанси и банково дело в Австрия, Германия, Люксембург, Чехия и САЩ. Бил е председател на УС и изпълнителен директор на Българска пощенска банка, член на бордовете и изпълнителен директор на ЦКБ и Булбанк. От 2003 до 2013 г. е председател на УС и изпълнителен директор на Райфайзенбанк България.

От 2015 г. е главен изпълнителен директор на “Енерго-Про Варна”.

Владее английски, руски, чешки и немски език.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Какво е хубавото в новината, че грипните ваксини са свършили

    Грипните ваксини свършиха. В тази новина има и нещо хубаво - доказателство, че българинът не е толкова глупав да не вижда ползата от профилактиката. Защото само преди две седмици се появи голямо европейско проучване, според което България е страната с най-голямо недоверие към смисъла от ваксинирането и е на предпоследно място в доверието към
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,