Момчил Андреев: “Енерго-Про” ще инвестира по 45 млн. лв. годишно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7011121 www.24chasa.bg

Намалихме с 3 до 11% загубите от кражби на ток. Това са 15 млн. лв. на година, които влагаме в мрежата

Г-н Андреев, ако сега съм на почивка някъде във Варненско, ще имам ли проблеми с тока?

- Няма да имате. Инспекциите и профилактиката на съоръженията приключихме много преди сезона. В момента 73 дежурни екипа са готови да реагират при авария. Електроразпределителната мрежа в Североизточна България се поддържа и обновява постоянно, това дава резултати - през настоящия сезон няма сериозни проблеми.

- Останаха ли слаби места в електроснабдяването по Северното Черноморие?

- В районите с развит туризъм потреблението на ток расте. Затова инвестираме изпреварващо в развитие на мрежата. Близо

една трета от

инвестициите и

потреблението в

Североизточна

България се падат

на Варна и региона

Традиция е ръководният екип на “Енерго-Про” да се среща с областни управители, кметове и с общинските съвети. Какъв е ефектът от тези срещи?

- В постоянен контакт сме с кметовете и областните управители за изграждане на нови мощности, за бързо възстановяване на захранването при нужда, особено през зимата, както и при форсмажорни обстоятелства като трагедията в Хитрино. Срещаме се и с ръководствата на учебните заведения. “Енерго-Про” е най-големият работодател в Североизточна България. През последните 5 г.

сме приели на работа

над 500 възпитаници

на средните и висшите училища от Варна, Русе, Габрово, Горна Оряховица и Добрич.

- “Енерго-Про” получи най-голямо увеличение на цената на тока от 1 юли - с 2,78%. Това означава ли повече пари за инвестиции в мрежата и в качеството на електроснабдяването?

- Всяка година представяме на КЕВР както инвестициите, които правим, така и разходите за оперативна дейност, подкрепени с анализи и аргументи как извършеното от нас се отразява на развитието на мрежата и качеството на електроснабдяването на клиентите. КЕВР взема решение да признае тези разходи и да ги отрази в крайните цени. През последните години анализът на регулатора потвърди направените от нас инвестиции, което говори за качеството на всекидневната ни работа.

Информираме своевременно КЕВР и за проблемни длъжници, най-често общински и държавни водоснабдителни дружества и болници. Несъбраните суми за ползвана електроенергия се отразяват на финансовите ни показатели и влияят негативно на оперативната ни дейност.

- Къде насочвате инвестициите, които одобри КЕВР?

- В рехабилитация на електропроводи, изнасяне на табла, смартелектромери с нови системи за управление, автомобили и специализирана техника. “Енерго-Про” ще инвестира по 45 милиона лева годишно.

- Как работите с електроразпределителното дружество “Златни пясъци”? Повечето туристи не знаят, че “Енерго-Про” на практика не обслужва Златни пясъци, а само доставя ток.

- Да, не е много известен фактът, че в България има не 3, а 4 електроразпределителни дружества - четвъртото е ЕРП “Златни пясъци”, което обслужва едноименния курорт. Тъй като той е заобиколен изцяло от територия, която се електроснабдява от “Енерго-Про”, от доброто ни сътрудничество зависи качественото снабдяване с електроенергия и на практика - успешната реализация на туристическия сезон.

- Все повече фирми сключват с вашето дружество “Енерго-Про енергийни услуги” договори да купуват само зелена енергия. Това екзотика ли е?

- Напротив!

Използването на зелена

енергия е част от

политиката на все

повече компании

От началото на тази година над 20 фирми от различни сектори избраха “Енерго-Про” да им доставя 100% зелена енергия.

- Има ли домакинства, които искат да ползват само екоток?

- Интересът е все още слаб, защото се забави излизането на битовите потребители на свободен пазар.

- “Енерго-Про”, а и другите електроразпределителни компании водят битка с крадците на ток. Как се справяте?

- Печелим битката с крадците. За 3 години намалихме с 3 до 11% загубите на ток. Това са над 15 млн. лв. годишно - пари, които инвестираме в поддръжка и развитие на мрежата. За последните 5 г. в Североизточна България сме открили над 15 хил. нарушения, близо 1400 крадци сме хващали повече от два пъти.

- Какви новости прилагат крадците на ток на територията на вашето дружество? Вървят ли преди вас?

- Видимо нарастват софтуерните манипулации. Хващаме ги, но е необходимо и регулаторът да приеме нови правила, съобразени с промените в Закона за енергетиката.

- А как противодействате на кражбите?

- Постоянно адаптираме системата на анализ на потреблението, монтираме умни електромери, изнасяме табла на границата на собственост на имотите, купуваме нова техника и оборудване.

Много по-активно работим съвместно с органите на реда.

- Преди време дадохте за пример Каменар като място с над 80% загуби от кражби на ток…

- В село Каменар инвестирахме над 60 хил. лева в един трафопост и приключихме с кражбите.

- Имате задължения по енергийна ефективност, как се отразяват те на ЕРП-тата?

- Тези задължения изискват сериозни усилия, разработваме редица нови продукти и услуги, които предстои скоро да предложим на пазара.

- Какво правите за дигитализацията на обслужването на клиентите?

- Насърчаваме електронното плащане на сметките за ток и за изминалата година отчитаме 20% ръст на електронни фактури. “Енерго-Про” поддържа първата в България онлайн платформа за сключване на договори за закупуване на електроенергия на свободен пазар kupitok.bg.

Момчил Андреев,

главен изпълнителен

директор и председател

на Управителния съвет

на “Енерго-Про Варна”

Роден е на 2 януари 1964 г. в Пловдив. Завършва Московския държавен институт за международни отношения. Специализира финанси и банково дело в Австрия, Германия, Люксембург, Чехия и САЩ. Бил е председател на УС и изпълнителен директор на Българска пощенска банка, член на бордовете и изпълнителен директор на ЦКБ и Булбанк. От 2003 до 2013 г. е председател на УС и изпълнителен директор на Райфайзенбанк България.

От 2015 г. е главен изпълнителен директор на “Енерго-Про Варна”.

Владее английски, руски, чешки и немски език.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срам за баретата с откупа, но има ли и други в схемата

    В най-скоро време зевзеците ще родят поредния афоризъм на нашето време, който ще гласи нещо от рода: “Ако ви откраднат джипа, за нищо на света недейте да звъните на позната барета”. Най-малкото защото ще ви поиска откуп, а отгоре на всичкото няма и да ви върнат откраднатата кола. Вярно, че във времената на мутрите ченгета и престъпници вършееха
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции