Деница Златева: Президентът дразни ГЕРБ - не е партийният подчинен, който се съобразява с тях

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7012564 www.24chasa.bg

Пазаруването на хора е патент на ГЕРБ. Във футбола трансферите са нещо нормално, но в политиката това показва безпринципност и лицемерие, казва зам.-шефката на БСП

Случаят с Бенчо Бенчев засилва вниманието ни върху местните структури и ще рефлектира в реденето на листите догодина

ГЕРБ чакат някой наш кмет да им пристане, за да му отпуснат от лъвския пай

- Има ли война между институциите, г-жо Златева, слeд поредната размяна на остри реплики между президента Румен Радев - и този път - финансовия министър Владислав Горанов?

- Не бих казала война. По-скоро ГЕРБ още не могат да приемат, че в лицето на президента Радев имат държавник, а не партиен подчинен, който е длъжен да се съобразява с тях. В действията си до този момент Радев показа, че се съобразява най-вече с обществото. Разбирам, че това дразни ГЕРБ, но тактиката им да нападат президента, който не е част от статуквото, е неползотворна.

- Като член на служебното правителство “Герджиков” кажете трябва ли да има метла в администрацията при всяка смяна на властта, както поиска президентът.

- На администрацията трябва да се гледа преди всичко експертно. От това убеждение се водих като служебен вицепремиер. От друга страна, политическата отговорност се носи от ръководните кадри. Вярното решение е сложен баланс да подбереш доказали се експерти и хора, имащи ясна визия и политическа воля, както и кураж да носят отговорност.

- Вашият кабинет ли даде на “Аркус” и Митьо Очите да охранява митницата в Бургас?

- Твърдението на ГЕРБ е несъстоятелно и показва

пълна некомпетентност

в обществените поръчки

и сроковете за възлагането им. Процедурата по тази поръчка е започнала през юли 2016 г. в мандата на ГЕРБ. Комисията по офертите започва работа на 26.8.2016 г. и излиза с доклад за класиране на участниците на 7.12.2016 г., утвърден от зам.-директора на Агенция “Митници” Борислав Борисов, който и в момента заема същия пост. Съгласно този доклад фирма “Аркус” печели всички позиции в поръчката за охрана на обекти на митница Бургас. Два месеца по-късно, в първите дни на служебното правителство, са подписани и договорите от директора на Агенция “Митници” и управителя на “Аркус”.

- Финансирал ли е Бенчо Бенчев БСП? Той твърди, че е дал повече, отколкото струва неговият ролс-ройс. Вие отричате. Къде е истината?

- Финансирането на партиите винаги ще е деликатен въпрос, който, както в случая, предизвиква съмнения. Точно затова има ясен механизъм, по който се случват даренията. Ние в БСП го спазваме. Конкретно от г-н Бенчев БСП не е получила дарения извън гласуваните 70 лв. месечно, които всеки от общинските ни съветници в Бургас внася.

- Свалихте политическото доверие от Бенчо, но не чухме лоша дума по негов адрес. Защо?

- Снемане на политическото доверие е най-тежката форма на разграничение. Случаят засилва вниманието ни върху местните структури и ще рефлектира в реденето на листи за местните избори догодина.

- Искра Баева заяви, че богаташите в политиката вредят на демокрацията и такива нямат място в челните редици на една социалистическа партия. Връща ли се битката между червените мобифони и червените бабички?

- Демокрацията е отговорност на всички ни като общество независимо от социалния ни и финансов статус, от политическите ни убеждения и пристрастия. Винаги ще има хора с възможности, които ще се опитват да прокарват интересите си чрез политиката и обикновено това става с приближени депутати или партийци, а не чрез предните места в листите, защото именно в тях са прожекторите. За мен същественото е

почтеността на

политиците

и тяхната устойчивост, защото “изкушенията” няма да се изпарят. Това е сред акцентите ни във “Визия за България” - промяна на модела на правене на политика през прехода.

- Преди седмица от БСП обявихте, че правителството дава допълнителни средства от бюджета за свои общини, но червени кметове като тези на Свищов и на Сопот ви обориха, че работят добре с кабинета.

- Алармирахме, че за пореден път на тъмно правителството разпределя милиони към избрани общини напълно непрозрачно - без ясни критерии и механизми. Това стана обичайна практика. За близо година над 360 млн. лв. са отпуснати допълнително на общините, от които 320 млн. лв. за общини, управлявани от ГЕРБ и ДПС.

В същото време на искания на наши кметове за допълнителни средства от бюджета за ремонти на улици и сгради се отговаря официално от Министерството на финансите, че липсва нормативно основание за отпускането им. Това е ярък пример, че има различно отношение към кметовете на БСП! Или ГЕРБ чакат някой наш кмет да им пристане, за да му отпуснат от лъвския пай. С това отговарям и на въпроса за посочените кметове.

Очакваме реакция от Националното сдружение на общините, защото е недопустимо да обричаме цели общини и региони. Ако ръководството не отговори на искането на кметове на БСП за заседание, сме готови да предприемем и политически действия към НСОРБ.

- Очаквате ли догодина ваши кметове да минат към ГЕРБ, както предрече Цветан Цветанов?

- Пазаруването на хора е патент на ГЕРБ. Той е еднакво обиден както за самите тях, така и за хората, които са решили не по политически причини да преминат към техния отбор. Трансферите във футбола са нещо нормално, но в политиката те издават дълбока безпринципност и лицемерие - най-вече към избирателите. Точно заради това нямаме притеснения, че ГЕРБ ще “откраднат” наши кметове. Нека не забравят, че хората не са просто публика на терена, а и избиратели, които оценяват тези ходове.

- Предстоят избори за Европарламент. Основната опорна точка в кампанията на БСП ще бъде отричането на еврозоната, така ли?

- В кампанията БСП ще представи своите приоритети за развитие и реформи на ЕС. Започнахме този разговор миналия октомври с приоритети на българското председателство и с оценката за постигнатото. За нас основна тема ще бъде развитието на социална и солидарна Европа. Ще доминират теми като бъдещия бюджет на ЕС, Социалния стълб, политиката на социално, икономическо и регионално сближаване. Никога

не сме отричали

еврозоната,

която се нуждае

от дълбоки

реформи

Искаме дебат за възможните рискове, както и ползи от влизането ни в ERM II и еврозоната.

- Вашето име е най-обсъждано за водач на листата?

- От кого? Имаше статии в медиите. БСП има ясни правила за издигане на кандидати. Процесът по номинация за евроизборите не е стартирал.

- А ще намери ли място в нея лидерът на ПЕС Сергей Станишев след скандала между него и Нинова за Истанбулската конвенция?

- Сигурна съм, че всеки от сегашните ни представители в ЕП ще получи номинации от местните организации. Сергей е председател на ПЕС. Очакванията са, че през декември ще бъде преизбран. Негов личен избор е дали иска да продължи и през следващия мандат като наш представител в ЕП, но аз очаквам той продължи своя мандат.

- Какви са очакванията ви за новия политически сезон? Посланията на БСП от Бузлуджа бяха за предсрочни избори, очаквате ли такива и кога?

- Така формулирано управляващото мнозинство е обречено на провал - различни обещания към избирателите, които още в началото бяха задраскани. От друга страна жаждата за власт и консумиране на благата, които предоставя, са застрахователната им полица, защото това е единственото, но най-силно нещо, което ги обединява.

Въпреки това ежедневните скандали и проблеми, които управляващите забъркват, няма да им позволят да изкарат мандата си. Тези проблеми не засягат само една група от обществото ни, но масово хората в страната - както случая в Странджа, както майките на деца с увреждания, както различни професионални общности. Правителството няма капацитет да се справи с проблемите и воля, за да проведе реформи.

Визитка

Родена е през 1975 г. в София

Завършила икономика на индустрията в Стопанската академия в Свищов. Специализирала е външна политика и управление на еврофондове

2008-2009 г. е съветник по еврофондовете в МС, след това е сътрудник на Ивайло Калфин в ЕП

Депутат в 42-ото народно събрание

От 2009 до 2017 г. е международен секретар на БСП

Вицепремиер по подготовката на българското председателство на ЕС в кабинета “Герджиков”

Зам.-председател на БСП

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срам за баретата с откупа, но има ли и други в схемата

    В най-скоро време зевзеците ще родят поредния афоризъм на нашето време, който ще гласи нещо от рода: “Ако ви откраднат джипа, за нищо на света недейте да звъните на позната барета”. Най-малкото защото ще ви поиска откуп, а отгоре на всичкото няма и да ви върнат откраднатата кола. Вярно, че във времената на мутрите ченгета и престъпници вършееха
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции