Деница Златева: Президентът дразни ГЕРБ - не е партийният подчинен, който се съобразява с тях

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7012564 www.24chasa.bg

Пазаруването на хора е патент на ГЕРБ. Във футбола трансферите са нещо нормално, но в политиката това показва безпринципност и лицемерие, казва зам.-шефката на БСП

Случаят с Бенчо Бенчев засилва вниманието ни върху местните структури и ще рефлектира в реденето на листите догодина

ГЕРБ чакат някой наш кмет да им пристане, за да му отпуснат от лъвския пай

- Има ли война между институциите, г-жо Златева, слeд поредната размяна на остри реплики между президента Румен Радев - и този път - финансовия министър Владислав Горанов?

- Не бих казала война. По-скоро ГЕРБ още не могат да приемат, че в лицето на президента Радев имат държавник, а не партиен подчинен, който е длъжен да се съобразява с тях. В действията си до този момент Радев показа, че се съобразява най-вече с обществото. Разбирам, че това дразни ГЕРБ, но тактиката им да нападат президента, който не е част от статуквото, е неползотворна.

- Като член на служебното правителство “Герджиков” кажете трябва ли да има метла в администрацията при всяка смяна на властта, както поиска президентът.

- На администрацията трябва да се гледа преди всичко експертно. От това убеждение се водих като служебен вицепремиер. От друга страна, политическата отговорност се носи от ръководните кадри. Вярното решение е сложен баланс да подбереш доказали се експерти и хора, имащи ясна визия и политическа воля, както и кураж да носят отговорност.

- Вашият кабинет ли даде на “Аркус” и Митьо Очите да охранява митницата в Бургас?

- Твърдението на ГЕРБ е несъстоятелно и показва

пълна некомпетентност

в обществените поръчки

и сроковете за възлагането им. Процедурата по тази поръчка е започнала през юли 2016 г. в мандата на ГЕРБ. Комисията по офертите започва работа на 26.8.2016 г. и излиза с доклад за класиране на участниците на 7.12.2016 г., утвърден от зам.-директора на Агенция “Митници” Борислав Борисов, който и в момента заема същия пост. Съгласно този доклад фирма “Аркус” печели всички позиции в поръчката за охрана на обекти на митница Бургас. Два месеца по-късно, в първите дни на служебното правителство, са подписани и договорите от директора на Агенция “Митници” и управителя на “Аркус”.

- Финансирал ли е Бенчо Бенчев БСП? Той твърди, че е дал повече, отколкото струва неговият ролс-ройс. Вие отричате. Къде е истината?

- Финансирането на партиите винаги ще е деликатен въпрос, който, както в случая, предизвиква съмнения. Точно затова има ясен механизъм, по който се случват даренията. Ние в БСП го спазваме. Конкретно от г-н Бенчев БСП не е получила дарения извън гласуваните 70 лв. месечно, които всеки от общинските ни съветници в Бургас внася.

- Свалихте политическото доверие от Бенчо, но не чухме лоша дума по негов адрес. Защо?

- Снемане на политическото доверие е най-тежката форма на разграничение. Случаят засилва вниманието ни върху местните структури и ще рефлектира в реденето на листи за местните избори догодина.

- Искра Баева заяви, че богаташите в политиката вредят на демокрацията и такива нямат място в челните редици на една социалистическа партия. Връща ли се битката между червените мобифони и червените бабички?

- Демокрацията е отговорност на всички ни като общество независимо от социалния ни и финансов статус, от политическите ни убеждения и пристрастия. Винаги ще има хора с възможности, които ще се опитват да прокарват интересите си чрез политиката и обикновено това става с приближени депутати или партийци, а не чрез предните места в листите, защото именно в тях са прожекторите. За мен същественото е

почтеността на

политиците

и тяхната устойчивост, защото “изкушенията” няма да се изпарят. Това е сред акцентите ни във “Визия за България” - промяна на модела на правене на политика през прехода.

- Преди седмица от БСП обявихте, че правителството дава допълнителни средства от бюджета за свои общини, но червени кметове като тези на Свищов и на Сопот ви обориха, че работят добре с кабинета.

- Алармирахме, че за пореден път на тъмно правителството разпределя милиони към избрани общини напълно непрозрачно - без ясни критерии и механизми. Това стана обичайна практика. За близо година над 360 млн. лв. са отпуснати допълнително на общините, от които 320 млн. лв. за общини, управлявани от ГЕРБ и ДПС.

В същото време на искания на наши кметове за допълнителни средства от бюджета за ремонти на улици и сгради се отговаря официално от Министерството на финансите, че липсва нормативно основание за отпускането им. Това е ярък пример, че има различно отношение към кметовете на БСП! Или ГЕРБ чакат някой наш кмет да им пристане, за да му отпуснат от лъвския пай. С това отговарям и на въпроса за посочените кметове.

Очакваме реакция от Националното сдружение на общините, защото е недопустимо да обричаме цели общини и региони. Ако ръководството не отговори на искането на кметове на БСП за заседание, сме готови да предприемем и политически действия към НСОРБ.

- Очаквате ли догодина ваши кметове да минат към ГЕРБ, както предрече Цветан Цветанов?

- Пазаруването на хора е патент на ГЕРБ. Той е еднакво обиден както за самите тях, така и за хората, които са решили не по политически причини да преминат към техния отбор. Трансферите във футбола са нещо нормално, но в политиката те издават дълбока безпринципност и лицемерие - най-вече към избирателите. Точно заради това нямаме притеснения, че ГЕРБ ще “откраднат” наши кметове. Нека не забравят, че хората не са просто публика на терена, а и избиратели, които оценяват тези ходове.

- Предстоят избори за Европарламент. Основната опорна точка в кампанията на БСП ще бъде отричането на еврозоната, така ли?

- В кампанията БСП ще представи своите приоритети за развитие и реформи на ЕС. Започнахме този разговор миналия октомври с приоритети на българското председателство и с оценката за постигнатото. За нас основна тема ще бъде развитието на социална и солидарна Европа. Ще доминират теми като бъдещия бюджет на ЕС, Социалния стълб, политиката на социално, икономическо и регионално сближаване. Никога

не сме отричали

еврозоната,

която се нуждае

от дълбоки

реформи

Искаме дебат за възможните рискове, както и ползи от влизането ни в ERM II и еврозоната.

- Вашето име е най-обсъждано за водач на листата?

- От кого? Имаше статии в медиите. БСП има ясни правила за издигане на кандидати. Процесът по номинация за евроизборите не е стартирал.

- А ще намери ли място в нея лидерът на ПЕС Сергей Станишев след скандала между него и Нинова за Истанбулската конвенция?

- Сигурна съм, че всеки от сегашните ни представители в ЕП ще получи номинации от местните организации. Сергей е председател на ПЕС. Очакванията са, че през декември ще бъде преизбран. Негов личен избор е дали иска да продължи и през следващия мандат като наш представител в ЕП, но аз очаквам той продължи своя мандат.

- Какви са очакванията ви за новия политически сезон? Посланията на БСП от Бузлуджа бяха за предсрочни избори, очаквате ли такива и кога?

- Така формулирано управляващото мнозинство е обречено на провал - различни обещания към избирателите, които още в началото бяха задраскани. От друга страна жаждата за власт и консумиране на благата, които предоставя, са застрахователната им полица, защото това е единственото, но най-силно нещо, което ги обединява.

Въпреки това ежедневните скандали и проблеми, които управляващите забъркват, няма да им позволят да изкарат мандата си. Тези проблеми не засягат само една група от обществото ни, но масово хората в страната - както случая в Странджа, както майките на деца с увреждания, както различни професионални общности. Правителството няма капацитет да се справи с проблемите и воля, за да проведе реформи.

Визитка

Родена е през 1975 г. в София

Завършила икономика на индустрията в Стопанската академия в Свищов. Специализирала е външна политика и управление на еврофондове

2008-2009 г. е съветник по еврофондовете в МС, след това е сътрудник на Ивайло Калфин в ЕП

Депутат в 42-ото народно събрание

От 2009 до 2017 г. е международен секретар на БСП

Вицепремиер по подготовката на българското председателство на ЕС в кабинета “Герджиков”

Зам.-председател на БСП

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Политики срещу лошата демография, не само приказки

    Населението на България може да падне под 6 млн. през 2040 г. Печалният извод e на екип от Института за изследване на населението и човека при БАН. Тенденцията обаче не е от вчера и далеч не е само българска - населението на цяла Европа застарява. Да, повод е за черногледство, но то няма да реши проблема.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,