Красен Фердинандов: При богатите депресията е по-изявена, но имат възможност за елитно лечение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7014093 www.24chasa.bg
Красен Фердинандов. Снимка: Архив

Решил ли е някой да се самоубие, никой не може да го спре, казва психологът

Г-н Фердинандов, има ли отговор на въпроса “Защо се самоубиват децата на известните”?

- Можем да кажем, че децата на популярните хора не са застраховани. По-скоро така бих го формулирал. Както и децата на бедните или децата на средната класа. Болестният процес, депресията не жали никого. Въпреки че при хора с икономически статус депресията е малко по-изявена, отколкото при други. Просто при богатите няма застраховка, но те имат по-голяма възможност за елитно лечение, отколкото при средната класа или при бедните. Това е качествена разлика. Но един човек реши ли да се самоубие, никой не може да го спре.

- На какво се дължат самоубийствата?

- Има разлика между наследственост и наследяемост. Простичко казано - едното е това, което наследяваш и потенциално е вероятно да се случи. Но наследяемостта е вероятността това нещо при определени условия да се изяви и да стане качествено видимо и достъпно за страничните наблюдатели - например при депресията. Много хора наследяват предразположеност към депресия, но тя може да се изяви, може и да не се изяви - дали при икономически условия, стрес или други фактори. Това е много комплексно и сложно. Понякога и от само себе си се изявява и тогава наследяемостта е по-висока.

- Съществуват ли самоубийства, които не са планирани?

- Някои хора си режат ръцете, но не искат да си срежат вените и да изтече кръвта. Някои се ужасяват. Примерно от мъка се опитват да облекчат емоционалния си проблем, какъвто и да е той - заради момче, момиче, финансови проблеми, родителите му го мачкат или има проблеми в училище. Тогава някой му казва: “Нарежи се и ще ти мине”. Но понякога може да се среже по-надълбоко и да му изтече кръвта и да умре заради това, че се е унесъл в това, да колабира, без да се усети. Други хора прибягват към хапчета и алкохол - смесват ги и търсят безболезнена смърт. Зависи какво е желанието - при жените има някаква тенденция, при мъжете - друга. Аз се въздържам от такива определения.

- Вие самият правили ли сте изследвания в тази сфера?

- Аз се занимавам със студенти, ученици, с психиатрични пациенти. Напоследък правя едно проучване в емоционалната сфера. Сам се опитах да изработя една простичка скала по западни модели, с която хората може да избират своите емоции, които се свързват с някакви емоционални събития - нещо като обобщения на тези събития. И някакви свои лични емоционални нагласи, които може да намерят за подходящи, и свързват със своите емоции. И се получиха много интересни данни - проблеми със страха и тревогите в живота, които да онагледяват по някакъв начин мъка и тъга, терзания заради неразрешимостта им. С натрупването на срам и съжаление, за това, че не могат да направят нищо по въпроса за проблемите си. Според мен е много неприятен емоционален и порочен кръг, който понякога тласка хората към това да разрешат проблема си радикално. Няма човек, няма проблем.

- На какво се дължат тези проблеми?

- В много случаи - на някаква постепенно или рязко градираща болестна ситуация. Мозъкът е като черния дроб, като белия дроб, като сърцето и всички други органи в организма. Той също боледува. Боледува ли някой друг орган, мозъкът също боледува. Но той може да боледува и самостоятелно. И това е големият проблем, че мозъкът страда на микрониво. Представете си неврохимични молекули, чийто баланс е изчерпан под въздействието на наркотици, алкохол, стрес или нещо друго. Постепенното акумулиране на тези натрупвания на дисбаланс на неврохимия поне в биохимията се смята за предпоставка за болестен процес. И понеже от известно време правя изследване с психично болни, които се лекуват и, дай боже, да се стабилизарат и да са добре в бъдеще, събирам техни истории. Те най-често разказват за това, че не са признати, не са възприети, не са уважавани, мачкани са и понякога насилвани. Може би съотношението между възможностите, които те имат и им се предоставят, не е това, което постигат в живота си. Както се казва, най-добрият маркер за това дали човек се справя с проблемите е как му се отразява това на самочувствието. И това е един от най-важните и първите маркери, когато един възрастен родител се опитва да намери начин да се докосне до млад човек, например ученик, който по някакъв начин е обременен от това, че примерно е в пубертета. Тогава се получават генетични проблеми, които неминуемо водят до някакъв неврохимичен дисбаланс в мозъка.

- Самочувствието е добър маркер. Има ли и други знаци, по които да разберем за такъв проблем?

- Има и още редица фактори, които също могат да се наблюдават от родители. Защото в нашето общество много държим на децата, много повече, отколкото на възрастните болни, а те са като децата. И фактически много повече жалим и страдаме за дете, което посяга на живота си, отколкото за възрастен, защото го възприемаме като възрастен. А той е в същата безизходица, в която и едно дете.

- Има ли манипулативен вид опити за самоубийства?

- Много е важно да се разграничи желанието при някои хора да демонстрират силата чрез слабостта, която показват, когато искат да се самоубият. Това е манипулативният тип. Например някой не осъществува желанията ти или те тормози и ти казваш: “Ето, аз съм по-силен о теб, защото мога да се самоубия”. Натрапваш го на другите. Докато при други, които са решили да го направят, няма ден и час - те могат да го направят винаги. Те са по-застрашеният тип. Така че от самоубийство до самоубийство има разлика.

- Каква е тя?

- Има успешни и неуспешни. Има такива, които човек крие от другите и планира. Има и такива, които се опитват да демонстрират сила или свободна воля чрез тях. Самите лекарства понякога подтикват болните към самоубийство. При много малко от болните се проявява. Примерно при свръхдозиране, при депресиите и шизофренията някои хора забравят, че са си пили лекарството, и предозират, а това ги тласка към тревожност. Има обратен ефект - вместо да се излекуват, това ги убива. Затова психиатрите следят внимателно болните. Някои деца и младежи експериментират с различни дроги, което също крие риск от предозиране и загуба на реалност, което тласка към мисълта, че самоубийството е най-доброто решение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,