Кризата с турската лира може да доведе инвеститори у нас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7014220 www.24chasa.bg

АДРИАН НИКОЛОВ

ИНСТИТУТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА

2018 вероятно ще остане в новата икономическа история като годината на търговските войни и размяна на икономически заплахи. Последната страна, озовала се във водовъртежа от ескалиращи мита и високопарни изказвания, доминиращи търговската политика на САЩ напоследък, е Турция. За разлика от търканията с Китай, страните от NAFTA и Иран този конфликт може да има по-силно отражение на Балканите и в България.

Тази нова конфронтация може да има значителни последици за българската икономика, тъй като Турция е сред най-големите ни търговски партньори, а и важна дестинация за български туризъм. За 2017 г. според данните на БНБ Турция е четвъртият по големина пазар за българския износ след Германия, Италия и Румъния и отчитащ общ обем на износа от 2,1 млрд. евро. Този обем е относително постоянен, като е нараснал с 3,7% спрямо 2013 г. Вносът от Турция за същия период е нараснал значително - от 1,4 млрд. до 1,9 млрд. евро, или с 36%. Като един от най-значителните ефекти от турската криза е рязкото обезценяване на лирата спрямо долара и еврото, тя заплашва да промени търговския баланс, тъй като вносът от Турция става значително по-евтин, а износът за южната ни съседка – доста по-скъп. Българският износ спада с 18% за първите 6 месеца в левово изражение (според данните на НСИ), но за сметка на това вносът на турски стоки бележи едни от най-високите си стойности през първото тримесечие на 2018 г.

Турция е втората най-важна туристическа дестинация за България, редно е да очакваме и промени в условията за туризъм това лято. Според НСИ миналата година 1,311 милиона българи са пътували до Турция; повече пътувания има единствено в Гърция (1,341 милиона). Различна е причината за пътуване – докато почти всички посещения в Гърция са за почивка или по работа, то в Турция водещата причина е в категорията “други”, което най-вероятно засяга хора с двойно гражданство. Що се отнася до туристите обаче (за януари - юни 2018 г. те са почти 58 хиляди), ефектът от по-евтината лира предполага и повишаване на атрактивността на Турция като туристическа дестинация.

За разлика от относително балансираната търговия между Турция и България преките чуждестранни инвестиции между двете страни са изключително от Турция към България. Към края на първото тримесечие на 2018 г. инвестициите с натрупване от Турция в България достигат 819 млн. евро, докато тези на България в Турция са 47 милиона евро.

Разликата между инвестициите в двете държави са очевидни; въпреки че през последните няколко тримесечия тези на Турция в България леко намаляват, общата тенденция е към чувствителен ръст. Ако кризата в Турция продължи, не е изключено дори повече фирми да се преориентират към прехвърлянето на дейността си от другата страна на границата. Не е невъзможно нестабилността в Турция да доведе до допълнителен ръст на инвестициите у нас, както това се случи с редица гръцки бизнеси в разгара на кризата в Гърция.

(Със съкращения)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 40 години чакане за национална детска болница стигат

    Добра новина е, че след 40-годишно чакане ще стартира проектът за строеж на национална детска болница. През всичките тези десетилетия е имало политически консенсус за педиатрията, но явно е трябвало някой реално да поеме ангажимент това да се случи. И този човек е здравният министър Кирил Ананиев. Има шансове чаканата детска болница да отвори до
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,