Да завладеем света с булки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7015453 www.24chasa.bg

Повечето големи събития в историята са се случвали заради амбициозни булки. Дайте ми една амбициозна булка и ще повдигна света. Да вземем например нашата история. Отколешната мечта България да е на три морета постига Иван Асен II не с друго, а със сватби. Или Кобургите. Те успяват да се сродят с половината кралски семейства в света, благодарение на изкусна сватбена дипломация, довела ги до троновете на Великобритания, Швеция, Бразилия, Белгия, Португалия, България…

През последните десетилетия амбициозни булки навлязоха в кралските династии и ги разхубавиха с простосмъртните си гени. Британското кралско семейство бе тотално променено от сватбата на лейди Даяна с престолонаследника Чарлз, например.
Тази събота една друга амбициозна булка също заяви намерението си чрез сватба да промени света. Или поне Европа. Тя покани на сватбата си самия Путин и той взе, че прие. Знам, че в България напоследък се вихри война на тема хора, фолклор и носии. Хора в рилските езера, хора на „Витошка“, хора навсякъде дразнят градските хора и радват новодошлите им съседи. Какво по-срамно от това министрите ти да се появят някъде по цървули и калпаци, смятаха една част от българите? Предполагам след сватбата на австрийската министърка Карин Кнайсл, те имат отговор. Министърката й гостите й бяха в традиционни носии и дойдоха на сватбата с каруци и трактори. Изключение бе направено само за кучетата на министърката иза най-свидния й гост – руския президент. Кучетата дойдоха с луксозно БМВ. Путин – с лимузина. За разлика от двата дога, които бяха по австрийски точни, президентът по свой стар обичай закъсня. Както казаха австрийците: „При Путин е така – никой не знае кога ще дойде и колко ще остане!“ Ех, скъпи австрийци... Не знаете колко сте прави. А и като настоявате така на традициите, можеше Путин да се съобрази с желанието ви и да дойде не с лимузина, а с танк. Както си е по традиция при тях. Добре, че имаше среща вечерта с Меркел иначе току-виж го бе откарал съвсем по традициите и бе настоял да консумира правото си на първа брачна нощ.
Но да не намираме кусури на чуждите сватби. Питам се, ние по-убити ли сме от австрийците, че не можем да спретнем и ние една такава голяма галимация – с каруци, с цървули, с целия Кремъл на гости... Макар че Кремъл у нас не е точно на гости, у дома си е. Но все пак. Дали премиерът няма да склони да мине втори път под венчило? Не за друго, просто останалите в кабинета вече са женени. А и от дипломатична гледна точка какви предимства може да донесе една сватба на големото добрутро, а? То и не само премиерът ни е за даване. И по другите партии се намират видни ергени. Даже можем да направим групова сватба – като едно време при сектанта Муун, ма по-патриотична. Да оженим всички политици–ергени за видни и важни чужди особи. Самият Путин има две дъщери, поне една можем да откраднем. Не от лошотия, а заради традицията. Тръмп и той има повече от една щерка. Арабските шейхове пък имат дъщери за женене в изобилие, те обикновено вървят не само с камилите, а и с по някой и друг петролен кладенец. Защо да не си подсигурим газ и петрол на ниски цени? Бойко по-лош ли е от Иван Асен II? Трите морета пак можем да ги стигнем посредством сватби. А ако на ергените не им се жени, то булки малко ли имаме и ние? Стига сте пращали хубавите девойчета по разни мениджърски позиции, регистри и министерства. Ако искате да им направите услуга, оженете ги за някой големец. Хем те ще са добре, хем – ние. Щото ако му сринат регистъра, проблемът ще си е негов частен, не наш общ. Всички тия булчета по министерствата също биха били по-полезни в нечий кралски двор. И там могат да мълчат и да се усмихват, най-много някоя манджа да им изгори, а не дисковете с данните на половината население.
Да вземем другата събота да ги съберем всичките булки от държавната администрация и да им направим една сватба в Жеравна? Путин може и да не сколаса, ма Юнкер сватби обича. А и сме стар винен регион, познавач като него няма да откаже. По друг начин върви после приказката на разните му там съвети и при мониторинговите доклади. Едно е да сте бегли познати, друго – да сте повръщали заедно зад палатката на булката на сватбата в Жеравна. Второто сближава. После да видим дали ще смеят да ни критикуват, че не сме баш европейци. Поне колкото австрийците европейци сме, че понякога и повече. А при бъдещи критики винаги можем да тропнем по масата и да креснем: „А га ядохте кебапчетата на сватбата, не ревахте, а?“ Ще си припомнят набързо славните времена на Ивана Асеня и сами ще започнат да ни водят булките си. И така сватба след сватба, току виж завладеем света. Стига австрийската външна министърка да не ни изпревари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно чиновникът да знае и може

    Ако на някого му се стори странно, че бъдещите чиновници ще отговарят на тестове, с които да проверяват базовите им знания и умения, направо ще кажем - има защо.  Първо, защото ако днес българските ученици се препъват на дисциплината четене с разбиране, със сигурност утре, когато започнат работа, трудно ще схващат поставените им задачи.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,