Браво на Гърция - измъкна се от Голямата криза

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7017507 www.24chasa.bg

След 8 години на тежки преговори и унизителни програми за затягане на коланите по всички линии Гърция стигна до мечтания момент да каже сбогом на омразната Тройка. Омразна, защото от ЕС, Международния валутен фонд и Световната банка принудиха гърците да приемат последователно три тежки спасителни програми, че и да ги изпълняват.

Гърците си знаят най-добре каква е цената на днешните им плахи усмивки - изтърпяха и ограниченията за теглене на пари от банките, и тежката младежка безработица, която надхвърли 50%, и намаляването на пенсиите, и орязването на заплатите. Гърция беше на ръба на фалита и преживя своята Голяма криза, която в един момент дори заплашваше цялата еврозона.

Тепърва ще се видят и уроците от Голямата гръцка криза. Разбра се ясно едно - че живот на кредит после излиза солено, дори когато става дума за държава като Гърция. Защото един ден кредиторите непременно ще си потърсят парите. И няма друг изход, освен да затегнеш здраво коланите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Крадците на вода да плащат яко

    Крадците на вода да плащат сметки за година назад - това предвижда нова наредба на МРРБ. И ако на някой този срок му се вижда дълъг, не е прав - към тарикатите, които ползват услуга на чужд гръб, не трябва да има милост. А в случая наказанието е достатъчно солено, за да откаже крадците - ако не напълно, то поне голяма част от тях.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,