Браво на Гърция - измъкна се от Голямата криза

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7017507 www.24chasa.bg

След 8 години на тежки преговори и унизителни програми за затягане на коланите по всички линии Гърция стигна до мечтания момент да каже сбогом на омразната Тройка. Омразна, защото от ЕС, Международния валутен фонд и Световната банка принудиха гърците да приемат последователно три тежки спасителни програми, че и да ги изпълняват.

Гърците си знаят най-добре каква е цената на днешните им плахи усмивки - изтърпяха и ограниченията за теглене на пари от банките, и тежката младежка безработица, която надхвърли 50%, и намаляването на пенсиите, и орязването на заплатите. Гърция беше на ръба на фалита и преживя своята Голяма криза, която в един момент дори заплашваше цялата еврозона.

Тепърва ще се видят и уроците от Голямата гръцка криза. Разбра се ясно едно - че живот на кредит после излиза солено, дори когато става дума за държава като Гърция. Защото един ден кредиторите непременно ще си потърсят парите. И няма друг изход, освен да затегнеш здраво коланите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Връщайте децата в училище, за добро е!

    Лош пример дава училището в Ботевград, в което при една проверка се оказа, че 57% от децата отсъстват от часовете. Това е прекалено висок процент, за да се очаква в края на годината какъвто и да било добър резултат. Представете си класна стая с 25 ученици, а на чиновете има-няма десет-единайсет деца.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в