В Южен Кавказ очакват Ангела Меркел

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7018519 www.24chasa.bg
Ангела Меркел Снимка: Ройтерс

Германската канцлерка Ангела Меркел планира тази седмица посещения в страните от Южен Кавказ. Смята да отдели по един ден за всяка от трите държави. Обиколката й ще започне в Тбилиси и след визита в Ереван ще приключи в Баку. Всяка от южнокавказките столици интерпретира посвоему идването на Меркел.

Помни ли Меркел за Грузия?

На 23 август германската канцлерка ще пристигне в Тбилиси за втори път. Първото й посещение в Грузия бе през август 2008 г., веднага след края на руско-грузинската война. Според редица експерти точно тогавашните преговори с президента Михаил Саакашвили окончателно са убедили Меркел, че е нежелателно Грузия да бъде приета в НАТО.

Срещу членството й се обявява главно Германия - това от известно време е публична тайна. Берлин декларира готовност да подпомага Тбилиси по всички въпроси, но е категорично против приемането на Грузия в алианса с оглед неуредените й отношения с Русия и териториалните проблеми.

Друг фактор, помрачаващ отношенията между Тбилиси и Берлин, е нелегалната миграция. Броят на грузинските граждани, които влизат в Германия и се опитват по всякакви начини да се сдобият с бежански статут там, при това без да спазват особено местното законодателство, разтревожи германците дотам, че се заканиха да замразят безвизовия режим на ЕС с Грузия, докато южнокавказката държава не вземе мерки. За обсъждане на въпроса Германия изпрати в Тбилиси правителствени делегации. Грузинската страна предприе някои стъпки, ситуацията се подобри, но проблемът все пак не изглежда решен.

Тбилиси на свой ред е разтревожен, след като в тричасовите си преговори с президента на Русия Владимир Путин наскоро Меркел не повдигна грузинската тема. Опозицията вижда тук последици от слаба външна политика на властите, заради която Грузия е отпаднала от международния дневен ред и Западът вече не я поглежда с предишния интерес. Според провластовите експерти обаче не са известни всички теми, обсъдени от Путин и Меркел - политици от тежката категория, те не са длъжни да се отчитат подробно за преговорите - а самата визита на германската канцлерка в Грузия издава интереса на Берлин към Тбилиси и постигнатото високо ниво на взаимодействие.

Нов премиер посреща за пръв път европейски лидер

В Ереван не се чува нищо за дневния ред на предстоящото посещение. Може би защото е договорено още през управлението на Серж Саркисян. При всяко положение Меркел е първият политик от толкова висок ранг, който идва в Армения след нежната й революция. И то съвсем не на безоблачен фон.

Новият арменски премиер Никол Пашинян вече разговаря с Меркел, когато бе на двудневно работно посещение в Брюксел през юли. Тогава гостът слиса целия Стар свят с остри изявления по адрес на европейски висши служители. В смисъл, че представителите на ЕС би трябвало да говорят за Армения с по-различен тон, по-точно да го хармонизират с реално предоставяната помощ. Т. е. дават грош, а вдигат шум за хиляда.

Както заяви впоследствие самият Пашинян, той е отправил към европейските партньори на Армения сигнал, че след революцията страната се стреми към демократично развитие и той е наясно, че демокрацията не е външнополитически ориентир, а система от ценности. По думите на премиера, с помощ от международните партньори Армения може да внедри по-бързо тази ценностна система, но няма намерение да застане в позата на молител. А шумните изявления на европейските столици невинаги са подплатени с дела, добави той.

С оглед на казаното визитата на Меркел в Ереван на 24 август може да внесе повече конкретика в отношенията между Армения и ЕС.

Азербайджан - стратегически партньор на Европа

В коментар за посещението на Меркел в Баку Дионис Ченуша, експерт по външната политика на ЕС, заяви за изданието haqqin.az, че вижда тук доказателство за интереса на Запада към Азербайджан, свързан по думите му главно с енергетиката.

"Преди визитата на Ангела Меркел президентът на Азербайджан Илхам Алиев направи две посещения в Германия - през 2015 и 2016 г. И както е прието в дипломацията, германската канцлерка бе длъжна да посети Азербайджан", каза Ченуша. Според него Германия иска да покаже на партньорите си, че "Северен поток-2" няма да гарантира на Европа енергийна сигурност и това придава значение на горивните доставки от Азербайджан.

При всяко положение посещението на Меркел, насрочено за 25 август, е сериозен знак за целия регион, че Азербайджан играе стратегическа роля, смята Дионис Ченуша. Според него на преговорите с Алиев канцлерката със сигурност ще повдигне въпроса за Нагорни Карабах, но визитата не вдъхва големи надежди за промяна на ситуацията в полза на Баку. "Същевременно, докато Турция се сближава с Русия, а Иран среща засилен натиск от страна на САЩ по ядрения проблем, за Германия и ЕС е важно да активизират диалога с Баку", резюмира експертът. 

(От БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Инсулта пак ли с аспирин ще го лекуват

    Нормално е здравната каса да пести всеки лев, за да може да се лекуват повече и по-качествено всички българи. Когато обаче се вгледаме в цените за лечение на инсулти, очевидно се стига до парадокс. Уж не са по-малко парите за клиничната пътека, но реално когато се стигне до конкретно лечение, ако то е от по-модерния вариант като тромболизата
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.