В Южен Кавказ очакват Ангела Меркел

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7018519 www.24chasa.bg
Ангела Меркел Снимка: Ройтерс

Германската канцлерка Ангела Меркел планира тази седмица посещения в страните от Южен Кавказ. Смята да отдели по един ден за всяка от трите държави. Обиколката й ще започне в Тбилиси и след визита в Ереван ще приключи в Баку. Всяка от южнокавказките столици интерпретира посвоему идването на Меркел.

Помни ли Меркел за Грузия?

На 23 август германската канцлерка ще пристигне в Тбилиси за втори път. Първото й посещение в Грузия бе през август 2008 г., веднага след края на руско-грузинската война. Според редица експерти точно тогавашните преговори с президента Михаил Саакашвили окончателно са убедили Меркел, че е нежелателно Грузия да бъде приета в НАТО.

Срещу членството й се обявява главно Германия - това от известно време е публична тайна. Берлин декларира готовност да подпомага Тбилиси по всички въпроси, но е категорично против приемането на Грузия в алианса с оглед неуредените й отношения с Русия и териториалните проблеми.

Друг фактор, помрачаващ отношенията между Тбилиси и Берлин, е нелегалната миграция. Броят на грузинските граждани, които влизат в Германия и се опитват по всякакви начини да се сдобият с бежански статут там, при това без да спазват особено местното законодателство, разтревожи германците дотам, че се заканиха да замразят безвизовия режим на ЕС с Грузия, докато южнокавказката държава не вземе мерки. За обсъждане на въпроса Германия изпрати в Тбилиси правителствени делегации. Грузинската страна предприе някои стъпки, ситуацията се подобри, но проблемът все пак не изглежда решен.

Тбилиси на свой ред е разтревожен, след като в тричасовите си преговори с президента на Русия Владимир Путин наскоро Меркел не повдигна грузинската тема. Опозицията вижда тук последици от слаба външна политика на властите, заради която Грузия е отпаднала от международния дневен ред и Западът вече не я поглежда с предишния интерес. Според провластовите експерти обаче не са известни всички теми, обсъдени от Путин и Меркел - политици от тежката категория, те не са длъжни да се отчитат подробно за преговорите - а самата визита на германската канцлерка в Грузия издава интереса на Берлин към Тбилиси и постигнатото високо ниво на взаимодействие.

Нов премиер посреща за пръв път европейски лидер

В Ереван не се чува нищо за дневния ред на предстоящото посещение. Може би защото е договорено още през управлението на Серж Саркисян. При всяко положение Меркел е първият политик от толкова висок ранг, който идва в Армения след нежната й революция. И то съвсем не на безоблачен фон.

Новият арменски премиер Никол Пашинян вече разговаря с Меркел, когато бе на двудневно работно посещение в Брюксел през юли. Тогава гостът слиса целия Стар свят с остри изявления по адрес на европейски висши служители. В смисъл, че представителите на ЕС би трябвало да говорят за Армения с по-различен тон, по-точно да го хармонизират с реално предоставяната помощ. Т. е. дават грош, а вдигат шум за хиляда.

Както заяви впоследствие самият Пашинян, той е отправил към европейските партньори на Армения сигнал, че след революцията страната се стреми към демократично развитие и той е наясно, че демокрацията не е външнополитически ориентир, а система от ценности. По думите на премиера, с помощ от международните партньори Армения може да внедри по-бързо тази ценностна система, но няма намерение да застане в позата на молител. А шумните изявления на европейските столици невинаги са подплатени с дела, добави той.

С оглед на казаното визитата на Меркел в Ереван на 24 август може да внесе повече конкретика в отношенията между Армения и ЕС.

Азербайджан - стратегически партньор на Европа

В коментар за посещението на Меркел в Баку Дионис Ченуша, експерт по външната политика на ЕС, заяви за изданието haqqin.az, че вижда тук доказателство за интереса на Запада към Азербайджан, свързан по думите му главно с енергетиката.

"Преди визитата на Ангела Меркел президентът на Азербайджан Илхам Алиев направи две посещения в Германия - през 2015 и 2016 г. И както е прието в дипломацията, германската канцлерка бе длъжна да посети Азербайджан", каза Ченуша. Според него Германия иска да покаже на партньорите си, че "Северен поток-2" няма да гарантира на Европа енергийна сигурност и това придава значение на горивните доставки от Азербайджан.

При всяко положение посещението на Меркел, насрочено за 25 август, е сериозен знак за целия регион, че Азербайджан играе стратегическа роля, смята Дионис Ченуша. Според него на преговорите с Алиев канцлерката със сигурност ще повдигне въпроса за Нагорни Карабах, но визитата не вдъхва големи надежди за промяна на ситуацията в полза на Баку. "Същевременно, докато Турция се сближава с Русия, а Иран среща засилен натиск от страна на САЩ по ядрения проблем, за Германия и ЕС е важно да активизират диалога с Баку", резюмира експертът. 

(От БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Крадеш, просиш, но един ден алчността излиза във фейсбук

    Може да се спори дали просяците от видинското село Дреновец се издадоха от глупост, или пък толкова са си повярвали, че са недосегаеми, та дръзко са демонстрирали имането си във фейсбук. Но да къпеш новичкия си мерцедес с шампанско и да си пожелаваш “още много хиляди крони”, си е наглост отвсякъде.
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.