Жельо Вардунски: И 2-3 живота да спасим, си заслужава градът ни да има доктор с линейка. Другото не е нормално

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7019156 www.24chasa.bg

Реших да обявя обществена поръчка за лекар, тъй като пробвах да реша този проблем чрез всички институции, но все нещо не ставаше, казва кметът на Камено

- Г-н Вардунски, защо се наложи да обявявате обществена поръчка за лекар в Камено? Проблемът не можеше ли да се уреди административно чрез Министерството на здравеопазването с откриване на медицински център?

- Явно не е можело, щом вече 10 г. община Камено е без лекар и линейка. Пробвали сме чрез всички възможни институции, обещаваха, и накрая - нищо. Затова реших да реша проблема с обществена поръчка.

Още като встъпих

в длъжност, го

обещах на хората

Не е нормално община с 12 хил. жители да разчита само на джипито.

- Как съгражданите възприемат решението ви?

- С облекчение. Не може да чакаш близо час линейка от Бургас. Понякога се е стигало и до час и половина, а при някои случаи това е фатално. Разстоянието между Бургас и Камено е 24 км, но не се изминава за 15-20 минути.

- Местните твърдят, че се е стигало до смъртни случаи заради забавяне на медицински екип от Бургас?

- Не знам дали това е била причината, но съм убеден, че ако сме имали Бърза помощ в Камено, при някои случаи е можело и да не се стигне до фатален край. Освен това присъствието на лекар на място означава и превенция. Хората ще могат по-често да се преглеждат и да следят за здравословното си състояние, вместо да пътуват до Бургас.

Да не говорим, че въпросът има и психологически аспект -

присъствието на

медицински екип

на място

означава

сигурност

и спокойствие за хората. Едно е да знаеш, че до 5-10 минути може да те прегледа лекар, друго е да чакаш линейка от друг град.

Всичко може да стане по пътя, а през зимата е още по-рисковано, защото има снегонавявания. И два-три живота да спасим, ще си заслужава да имаме лекар с линейка. Другото не е нормално.

- Какво включва обществената поръчка?

- Лекар, фелдшер и линейка с шофьор. През делнични и празнични дни ще дежурят цял ден, а в делнични ще са на разположение вечер.

- За колко лева е обществената поръчка?

- За 143 хил. лв.

- А защо я пускате само за една година, а не за повече?

- За година и половина е, защото тогава ми свършва мандатът. Въпросът обаче не опира до моето кметуване, а до това, че може да дойде друг кмет и да има други виждания по въпроса и реши да я прекрати.

Пък и да видим дали ще сработят нещата, за да я продължим за следващите години.

- Наближава есенно-зимният сезон с много валежи. Миналата година в края на октомври Камено даде 5 жертви при пороите, които потопиха няколко села. Сега по-спокоен ли сте?

- Напротив. Косите ми настръхват с наближаването на валежния сезон. Същото чувство изпитват и хората - редовно следят прогнозите, а всяка капка дъжд им връща спомена за ужаса от 25 октомври 2017 г. Защото

основните

корита, които

предизвикаха

наводненията,

не са почистени

Ние нашите в населените места си ги чистим със собствени средства, но извън тях разчитаме на помощ от държавата. Още са затлачени и са със слаба водопроводимост. Не ми се мисли какво може да стане отново.

След трагедията миналата година неколкократно съм предупреждавал институциите, че пак може да се повтори, но реакция няма. С областния управител на Бургас Вълчо Чолаков проведохме голяма кореспонденция. Той е наясно с проблема и взе въпроса присърце, но явно и на него не му отпускат пари за почистване на деретата.

- След потопа се чуха предложения за изграждане на система за ранно оповестяване, каквато има Бургас. Има ли решение по този въпрос?

- За изграждането на такава система кандидатстваме по програмата за трансгранично сътрудничество “Интеррег” в партньорство с турския град Люлебургас. Наскоро даже се върнаха 2 точки за съгласуване с министерството на земеделието, тъй като деретата, образуващи големия водосбор, на които

ще се монтират

датчиците за

следене нивото

на водата,

попадат в държавна земя. Оправихме ги и сега чакаме дали ще ни одобрят за финансиране.

- Какво става с идеята за превръщане на крепостта Русокастро в туристическа атракция?

- Чакаме да приключат археологическите разкопки, които се финансират и с наша помощ. Крепостта трябва да е възстановена 4% - с портата, крепостната стена и 11-те бойни кули, за да изградим довеждащата инфраструктура.

За нея ще кандидатстваме за финансиране по ОП “Региони в растеж” за реставрация, консервация и осигуряване на достъп. Той предвижда изграждане на път, посетителски център и паркинг, за който ще чакаме одобрение от института за паметниците на културата.

Грехота е такава крепост, която в средновековна България е била един от най-важните стратегически обекти до границата с Византия, да остане под тонове пръст. Наистина ще се превърне във впечатляващ туристически обект, който заслужава да се види.

Виждате, че

археолозите

постоянно

откриват в нея

изключително

ценни артефакти

- златни, сребърни монети, иконата от слонова кост и др. Освен интерес за посетителите превръщането на крепостта в туристически обект означава и приходи за общината, в която основният поминък е земеделието, а в “Лукойл Нефтохим” почти вече не работят хора от Камено.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Мерките срещу чумата по свинете не са прекалени

    Забрана за фермерски пазари, отстрел на животни, умъртвяване на здрави прасета, дезинфекционни пунктове. Вероятно за някои тези мерки срещу африканската чума по свинете изглеждат прекалени. Но не са и причината е съвсем ясна - срещу заболяването лек няма. Единственият начин да се пресече е да се убиват животни, колкото и нехуманно да звучи.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в