Проф. Мария Миланова: Караме колите си на преглед редовно, правим ли го за сърцето си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7019738 www.24chasa.bg
Проф. Мария Миланова Снимка: 24 часа

Сърцето страда и когато боледуват други органи и системи, каза  ръководителят на Клиниката по кардиология в "Пирогов"

Проф. Миланова е от лекарите, които трябва

да познавате. Умее да изслушва пациентите и да намира важното за диагнозата в често обърканите им разкази. Компетентна е за "модерните" болести на сърцето и

вижда връзката им с традиционните оплаквания като високо кръвно, аритмия. Изкачила е всяко стъпало от професионалната стълба - разпределение, "Пирогов", специализации по вътрешни болести и кардиология.

В спешната болница, където болестите на пациентите се преплитат в трудно разгадаем възел, започва работа като интернист в секция "Спешна хирургия". Твърди, че сърцето често страда заедно с другите органи. Проф. Миланова няма да ви предпише хапче и с това да приключи вашия случай. Убедена е, че връзката лекар - пациент е важна и дългосрочна. В Клиниката по кардиология в "Пирогов", която ръководи от 10 години, работят мотивирани и можещи специалисти, които всеки час решават сложни, спешни и животозастрашаващи случаи. Въпреки неугледните условия, в които лекуват, медицината, която практикуват, е по най-добрите стандарти в кардиологията.

- Проф. Миланова, новини за вредни съставки в лекарствата за сърдечносъдови заболявания разтревожиха хората. Някои продукти бяха изтеглени от пазара. Има ли опасност за пациентите, които са ги приемали дълго време, и какво трябва да се направи?

-Eвропейската агенция по лекарствата излезе със становище за т.нар precautionary recall - предпазно изтегляне на валсартансъдържащи продукти. Валсартанът е една от най-широкоизползваните лекарствени молекули с доказан профил на безопасност и потенциалната замърсеност на една партида не означава, че терапията с него трябва да бъде прекратена. Няма опасност пациентите да останат без адекватна терапия - към момента на пазара има 6 продукта, съдържащи активна съставка валсартан, които са доказано незамърсени. Има и допълнителни терапевтични алтернативи от други представители на фармакологичната група. Поради възможността да се навреди на здравето на пациентите се налага запор на лекарствените продукти, съдържащи субстанция от замърсената партида, докато те не бъдат освободени след необходимите лабораторни анализи.

Това има превантивен характер,а не е в следствие на доказан здравен инцидент. Пациентите трябва да се консултират с техния личен лекар или кардиолог,които са напълно подготвени да им осигурят необходимата терапия.

-Всеки ден, час, минута в Клиниката по кардиология в "Пирогов" може да се появи спешен случай, човек с опасност за живота, как се работи в условията на напрежение?

-Работата в "Пирогов" е ежедневно предизвикателство и

когато си мислим, че знаем всичко, практиката ни изненадва. Тук трупаме безценен опит като лекари.

- Многото спешни случаи правят ли ви по-добри от другите клиники по кардиология.

- Това, което ни прави по-добри, е интердисциплинарният характер на работата.Един мой учител беше казал, че най-интересните неща в медицината се

случват при срещата на специалностите

Кардиологично болният пациент обикновено невинаги попада в 126-и кабинет, известен като "вътрешни болести". По-често той е изпратен в шокова зала, в хирургичния или травматологичния кабинет. Не винаги веднага става ясно,че болният е кардиологичен случай. Това са сложни ситуации, които изискват мнението на много специалисти.

Вчера от кабинета дотича дежурният лекар,който ми донесе електрокардиограмата на пациент с остър миокарден инфаркт. Но основното му заболяване е онкологично - карцином на хранопровода. Той прави т.нар. втори тип инфаркт от анемичния синдром, усложнение на онкологичния процес. И това променя лечебната тактика. Едни от последните препоръки на Европейското кардиологично дружество са по темата за кардиоонкологията и кардионеврологията. Дълги години работих като кардиолог в хирургията на "Пирогов", когато неин ръководител беше проф. Златарски. Занимавах се с подготовката на болните за операции и следоперативното наблюдение. Тогава, в края на 90-те години виждах, че когато имате сърцебиене, но страдате и от остър апендицит и ще ви оперират, аз не мога да ви лекувам по правилата, написани в учебника по кардиология. За мен това беше предизвикателство и установих, че нямаме достатъчно информация за поведение в такива ситуации.

Защитих първия си дисертационен труд на тема "Сърдечен риск при спешна коремна хирургия". Не след дълго излязоха и първите препоръки на Европейското кардиологично дружество по същата тема. Тези препоръки са много важни, защото дават правила за действие при конкретно заболяване. Очакваме на европейския конгрес тази година новите препоръки за поведение при бременност и сърдечносъдови заболявания. Аз съм ръководител на работна група "Сърдечно съдов риск при жени" към Дружеството на кардиолозите в България и оценявам темата като много важна. Когато става дума за бременни жени със сърдечен проблем "теренът" е много опасен. Неотдавна имах лекция за острия миокарден инфаркт при бременни - една ситуация, в която никой от нас не би искал да попада.

- Има ли много такива случаи?

-Слава Богу,не.Но се увеличават, защото се променя жи-

вотът ни. Започваме да раждаме все по-късно - на 35, 40, 45 г. Това увеличава и рисковите фактори. Ето че ние, кардиолозите, говорим за инфаркти при онкозаболявания, при бременни, при възрастни хора над 90 г. Подходът при тях е интердисциплинарен. Един колега се пошегува и попита

"Дали някога вече ще мога да

работя сам".

Отговорът е, че е все по-невъзможно да се работи сам. Индивидуалното вземане на решения понякога може да застраши здравето и живота на пациента. Такива са реалностите.

- Значи ли това, че сърцето страда, дори когато човек е болен от друго?

- Сърцето винаги страда. В "Пирогов" във всяка клиника с хирургична патология има интернисти или кардиолози като консултанти, отговарящи за предоперативната подготовка на пациентите. Ролята на тези лекари е много важна, защото и най-перфектната работа на най-добрия хирург може да бъде компрометирана от сърдечносъдови усложнения. Предстои ни и конгрес на Дружеството на кардиолозите в България през октомври, където ще имаме сесия за периоперативния мениджмънт на сърдечните заболявания.Ако се върнем на кардиоонкологията - когато работих с тези пациенти, направихме проучване дали болните с карцином на дебелото черво са имали промени в електрокардиограмата. Изпратихме резюме на резултатите до чуждо научно списание. Статията не беше приета, но отговорът беше интересен. Поздравиха ни за избора на тема и препоръчаха да се кандидат-ства за по-голям международен проект, защото проблемът е важен, а изследванията са скъпи. По-интересното беше, че няколко месеца след отговора срещнах пациент, опериран от карцином на дебелото черво, дошъл за консултация. Той ми каза, че 1 г. предиоперацията на карцинома е започнал да "излиза от ритъм", 5 г. след операцията нямал сърдечни проблеми, но сега аритмията се появила отново. Инстинктивно бе стигнал до идеята, че има връзка.

Новите препоръки насочват при инфаркти на млади хора да се търсят и проблеми в другите органи. Защото инфарктът се подмладява и защото възпаленията, туморните фактори са рискови за сърцето. Анализите показват,че много често инсултите са свързани с предсърдното мъждене. То не е открито преди инсулта и когато невролозите ни подадат такива случаи, установяваме чрез изследване с холтер ЕКГ, че има предсърдно мъждене. Ето още един пример за връзката на кардиологията с другите специалности,която може да предотврати нежелани последствия.

- Как да се решават такива “обвързани” случаи, за да не се стига до инсулти?

- Българинът трябва да ходи по-често на кардиолог, а истината е, че не го прави. Всички караме колите си веднъж годишно на преглед. А правим ли го за сърцето си? Когато лошото се случи, причината не е от сега.Проблемъте започнал по-рано, но тъй като не ходим напрофилактични прегледи, може да закъснеем фатално. Друг е въпросът, че и тези прегледи понякога се извършат формално и не включват редица високоспециализирани дейности.

- А имат ли всички болници възможност да правят тези изследвания?

- Разбира се. Сега започваме една инициатива в “Пирогов” заедно с пациентските организации и с колегите от неврологичното отделение. Невролозите ще насочват към нас пациенти с неврологична симптоматика, а пациентските организации ще осигурят 72-часови ЕКГ холтери, с които да се открият безсимптомни пациенти с предсърдно мъждене. Както подчертах, предсърдното мъждене е една от основните причини за исхемичен мозъчен инсулт,но много често не се усеща от пациента.

Поддържането на нормално артериално налягане е важно, за да се предотвратяват усложненията от нелекуваната артериална хипертония.

- Кардиологията е все по-важна при решаването на раз-

лични болестни състояния,така ли?

- Така е. И затова ценното в работата в “Пирогов” е концентрацията на различни специалисти. Спешната медицинане е съвкупност от спешните случаи в отделните специалности. Спешната медицина е отделна философия. Обществото се развива, появяват се и модерни болести. В момента имаме млад пациент, който прави остър коронарен синдром след интоксикация с наркотици и алкохол. Ние сме решили кардиологичния проблем, но менталният статус, белодробното увреждане няма как да се решат, ако не вървим ръка за ръка . Успехът ще дойде, ако работим заедно.

Още един пример - в кардиологията едно “модерно” понятие е преметаболитният синдром.

- Какво означава това?

- Съвкупност от много различни фактори, които водят до повишен сърдечен риск - например наднормено тегло, отклонения в различни лабораторни показатели – повишена кръвна захар, нарушения в мастната обмяна, маркери за възпаление. Съвременната медицина е насочена към ранната диагностика, преди да е настъпила органна увреда.

- Ако колегите ви започнат все повече да ви търсят, готови ли са кардиолозите да откликнат?

-Българското кардиологично дружество прави много, за популяризира на новостите в медицинската наука и практика. Симпозиуми, специализирана литература – информацията вече е достъпна. Българската кардиология е на много добро и модерно ниво.

При мен миналата година изпратиха пациент, лекуван в Холандия. Беше излязъл отритъм, в спешен център му бе направена електрокардиограма, която показва пристъпно предсърдно мъждене.

Случаят беше от април, бяха му дали час за консултация с кардиолог за края на август. Представете си, ако това се случи в България, какъв шум ще се вдигне.

Това, че максимум за ден можете да стигнете до кардиолог или друг специалист, е предимство на здравеопазването в България. И дано не го загубим, защото достъпът до специалист е значима част от лечението. Връзката с пациента е много важна, хората трудно си намират подходящия лекар. Но аз вярвам, че всеки в един момент ще намери своя лекар.

- Кои са най-честите кардиологични грешки?

- В медицината 2 плюс 2 не прави четири. Никой не иска да греши и грешка в чистия смисъл на думата не срещам често в моята практика. Може да липсва информация, дисциплината на пациента да е недостатъчна, лекарите да не са настоятелни. Ние трябва да станем партньори с пациента, ако искаме да спечелим битката с болестта. Упреците,четвърде много пациенти се хоспитализират, не са основателни. Когато сте в болница, мога да направя много по-точни изводи за вашето състояние. “Футболизирането” на пациентите е много голям проблем – идете тук, после там, направете това и онова…

- Има ли бум на определени сърдечни заболявания тази

година?

- Като тенденция през зимните месеци зачестяват пациенти с възпалителни заболявания на сърцето. Със сигурност това е свързано с вирусните заболявания. Важни за диагностиката в тези случаи са ехокардиографията, ядрено-магнитен резонанс, имунологично изследване. Другитемодерни болести са свързани с приемането на наркотични и хормонални субстанции, на различни добавки. Това променя заболеваемостта. Много популярно е при тренировкивъв фитнес залите да се приемат хормонални субстанциипод различна форма. Това е опасно и може да има непредвидими последици. Един културист, който се подготвяше за състезание,почина от мозъчен оток, за съжаление. Той пиел по 15 л вода на ден с комбинация от медикаменти. Такива пациенти имат електролитни нарушения, които водят и до нарушения в сърдечния ритъм. В тези случаи често работим с колегите от Клиниката по токсикология. Важно е процесът на лечение да е двустранен – и лекар, и пациент да участват в него.

Некачествените храни, липсата на двигателна активност, затлъстяването, вредните навици – всичко има значение да е здраво сърцето.

- Ваксинирането срещу грип помага ли да опазим съ-

рцето?

- Няма абсолютни защити, но за определени групи пациенти ваксинирането е задължително. Част от болестите на съвременното общество се дължат на вирусите.И тези зачестили възпаления на сърдечния мускул се дължат вероятно на начина ни на живот. В глобалния свят вирусите от различни географски ширини се пренасят много по-лесно. Но независимо от модерните заплахи медицинатасе развива, продължителността на живота се увеличава.

- Кога и откъде започна вашият път към кардиологията?

- При мен отговорът не е еднозначен. Пътят, по който тръгваш в началото като лекар, учителите, смърт на близък човек... Работата ми в “Пирогов”, също е част от този избор. За моето поколение лекари пътят към кардиологията задължително минаваше през специализация по вътрешни болести. Тясната специализация в кардиологията идва по-късно, когато вече имаш опит и е част от осъзнат избор. Може би специалността ме е избрала, не аз нея.

- Тук работят доста млади лекари, добри ли са?

- Невероятни, радвам им се,помагаме им. В последните 2

години специализантите, които дойдоха са толкова отдадени, енергични.

- Не се ли плашат от интензивната работа?

- Вероятно не.Защото за 1-2 месеца ние ги пускаме в дълбокото - да работят, да взимат решения, разбира се, под наше ръководство. Работата в “Пирогов” е предизвикателство и школа. Те имат още много да учат особено за новите технологии в медицината, но нагласата и желанието им за работа са много важни.

- Какви са мечтите ви за развитието на клиниката? Тук

битовите условия сякаш не са мръднали от построяването

на сградата?

- Най-вече са свързани с обновяването и оборудването

на сградата. Клиниката по кардиология се намира в най-

старата сграда на “Пирогов” - първата болница на Червения кръст, чийто строеж започва през 1900 г. Надяваме се, че проблемите ни ще започнат да се решават, макар и не толкова бързо колкото ни се иска. Със средства отпуснати от МЗ в момента се монтира нов асансьор в сградата. Предстои поставяне и на втори ангиографски апарат в клиниката. Тежко болните пациенти и младите лекари заслужават да работят и да бъдат лекувани в по-добри и съвременни условия.Не говорим за лукс, а за нормални условия на работа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Как децата ни да станат добри хора

    Този въпрос - как децата ни да станат добри хора, вероятно е сред най-трудните. И за родителите, и за учителите, и за обществото. И съвсем не са празни приказки усилията в тази посока. Затова е и съвсем естествено най-после българското училище да се обърне отново към възпитанието на качества и ценности, с които едно дете може да стане добър човек.
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.