Как да укротим президент

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7025837 www.24chasa.bg

Това не е фейлетон за Доналд Тръмп. Това е разказ на майката на един пубертет. Знаем, че пубертетът е сложна фаза от живота на всяка майка. На пубертета не му дреме. И също така, че дори и най-добрите родители в пубертета на отрочетата виждат какъв голям провал са били до тук. Най-важното е, когато детето влезе в пубертета, да не забравяш, че той ще мине. Па колко му е един пубертет – мандат-мандат и половина на Тръмп. С по-здрави нерви и малко алкохол, но на време, ще оцелеем. А хора, които могат да укротят домашен пубертет, все някога ще се справят и с един-два мандата на президент като Тръмп.

Най-важното е да знаем кога точно започва пубертетът. Напоследък е модерно да се говори за предпубертет, ранен пубертет, късен пубертет... Едно време на това състояние му казваха просто мъж. Истинският пубертет у дома обаче започва тогава, когато настъпят и някои неприятни промени. Тялото става друго, хормоните се побъркват, плаче се и от най-малкото, изпада се в истерии, започва пиенето на алкохол, някои даже посягат към наркотиците... При децата признаците са по-умерени. Общо-взето при тях всичко започва с леко окосмяване и репликата: „Не ми дреме!“ Моят син може да я произнася в продължение на 4 дни по над 400 различни начина. Изпитано е.

„Как мина училището днес, маме?“

„Не ми дреме!“

„Кога е класното по математика“

„Не ми дреме!“

„Недей да слагаш толкова много гел в косата си, чува се от долния етаж, когато я решиш.“

„Не ми дреме!“

Единственият начин да се отървете от тая реплика е просто да върнете слушалките, нищо, че уж сте ги изхвърлили от покрива. Ние у нас развихме собствен, семеен жестомимичен превод. Иначе може да минат и седмици, в които да няма никакъв контакт между родител и дете. Тоест от моя страна има, но пуберът със слушалките дори не забелязва. Вече мога обаче да вдигам истински скандал само с жестове! Както и да обяснявам геометрията. Преди да натъжа онези, на които пубертетът им предстои, ще кажа, че той си има и хубава страна. Трябва само да погледнеш към детето и да си кажеш: „Колко е хубаво, че вече не съм тийнейджър!“ Отминаха онези времена, в които, ако косата ми стои добре, то панталонът не е както трябва или обратното. Сега проблемите ми са къде-къде по-решими.

Другата важна реплика, по която можете да разберете, че пубертетът е настъпил, гласи: „Скука!“

„Как мина училището днес, маме?“

„Скукааа!“

„Кога е класното по математика?“

„Скука!“

„Недей да слагаш толкова гел, защото...“

„Скукаааа!“

Ще ви призная, горе-долу така си представям и разговорите в Белия дом. Съветниците: „Може би е добре да сперте да гледате сутрешни блокове, господин Президент, и да се концентрираме в работа?“

„Скукаааа!“

„Това с жените и къде сте ги сграбчвали... така не се говори особено пред публика!“

„Не ми дремее!“

И ако въпреки всички съвети, изведнъж отнякъде ти извъртят една двойка, цялото това не-ми-пука-поведение изчезва като ледена шапка на полюса и внезапно се започва с: „Ако има импийчмънт и ме свалят от поста, целият свят ще обеднее! Всички ще станат бедни!“ Това поне каза Тръмп миналата седмица. Преведено на обикновен пубертетски, е същото като репликата: „Ако не ми дадеш да си купя тази компютърна игра, ще умра и всички ще страдате! Ше плачете над студеното ми тяло, но ще е късно.“ И като гледам, Доналд съветниците си ги слуша точно толкова, колкото и един пубертет майка си. Даже и за прическата не ги е чул. „Господин президент, дали да не смените боята цвят „топъл лешник“ с нещо по-естествено? „Пепелив Стокхолм“? Не, моля ви, не мисля, че русото на Памела Андерсън е вашето... добре, но поне да го срешим във форма, различна от тази на каските за кърлинг“.

Не. Не работи. Но както и да е. С повечко алкохол, за по-чувствителните може и леки наркотици, ще го издържим пубертета. И мандатът също.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Крадеш, просиш, но един ден алчността излиза във фейсбук

    Може да се спори дали просяците от видинското село Дреновец се издадоха от глупост, или пък толкова са си повярвали, че са недосегаеми, та дръзко са демонстрирали имането си във фейсбук. Но да къпеш новичкия си мерцедес с шампанско и да си пожелаваш “още много хиляди крони”, си е наглост отвсякъде.
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.