Лявото трябва да е ляво

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7025980 www.24chasa.bg

Борбата с бедността, повишаването на

доходите, устойчива и работеща пенсионна

система - тези теми може да са

вдъхновяваща политическа позиция,

която да привлече избиратели

28-годишната Александрия Окасио-Кортес победи на вътрешните избори в Демократическата партия на САЩ конгресмен с 10 мандата и вероятно ще бъде избрана за представител на 14-и район от града Ню Йорк в Конгреса наесен. Наблюдатели предполагат, че през 2024 година, когато навърши изискуемата възраст, ще се кандидатира и за президент и има шансове да бъде първата жена в историята на този пост.

Какво е особеното на Окасио-Кортес?

Тя е много лява - политическите ѝ възгледи почиват на тезата, че всеки човек заслужава достоен живот. Тя заявява, че ще се бори за безплатно държавно здравеопазване и скандинавски модел за борба с безработицата, който включва задължително наемане от държавата на трайно безработните, повишаване на доходите, изцяло преминаване на зелена енергия до 2035 година и спиране на приватизацията на затворите.

Изобщо тя е много лява, защото това се очаква от избирателите и съгражданите ѝ. По-лява е даже от Бърни Сандърс и е далеч по-симпатична. За да я дискредитират, я обявиха за агент на есенциалното зло - Сорос, което показва, че изобщо не е за подценяване.

Разказвам тази история, за да я дам за пример на българската левица, която някак бяга от лявото. Опорна точка на БСП, президента и други леви говорители през последната седмица е случаят с гръмналия сървър на Търговския регистър.

Може би нищо не разбирам от политическа тактика, но ми се струва, че това не е плодотворна теза. Търговският регистър интересува много тесен кръг хора, които се занимават с приватизация, приемат особени залози и изобщо въртят едни сделки. Бедните и пенсионерите имат други приоритети, които според мен трябва да са водещите за лявата мисъл у нас. Главната опорна точка трябва да е борбата с бедността и за повишаване на доходите и това може да е вдъхновяваща политическа позиция, която да привлече избиратели, а не регистрацията на нови дружества.

Но пак повтарям, може би аз не разбирам достатъчно политическата тактика. Очевидно в БСП смятат, че да се критикува по всеки повод правителството на ГЕРБ е правилната политика, но все си мисля, че има и други теми, които са важни за пенсионерите и бедните хора, като например безплатното държавно здравеопазване, които биха могли да са ентусиазиращи политически послания за левицата.

Изграждането на устойчива и работеща пенсионна система също е тема, която приляга на БСП. Сегашната е фалирала по демографски причини и трябва да се измисли модел, по който да продължи съществуването на пенсиите.

Тема, изключително важна и същевременно с потенциал да се хареса на много избиратели. За нея не се говори нито от управляващи, нито от опозиция.

Тази идеологическа ниша трябва да бъде запълнена и е важно кой ще е първи. Струва ми се, че твърде много са затънали в тактически хватки, а не се говори за стратегическите неща за една малко по-дълга перспектива.

Сега въпросът за доходите е оставен изцяло на правителството. Инициативата за повишаване на минималната работна заплата идва от властта, а не от левите сили или синдикатите.

Минималната работна заплата всъщност е данъчен инструмент - по него се плащат осигурителните вноски и данъците върху доходите. Лявата мисъл трябва да се съсредоточи върху измислянето на друг инструмент, който гарантира доходите на най-бедните.

И да се оказва натиск върху правителството да го въведе или да се чакат избори, след което левите да вземат властта в името на това да го въведат. Проблемът е, че няма идеи.

Струва ми се, че никой не мисли за бедните и онеправданите. Ясно е, че богаташите у нас са генетично свързани с бившата БКП, но това са все пак малцина на фона на стотиците хиляди пенсионери, които припознават лявото.

Да не говорим за съвременната работническа класа - сини и бели якички, които нямат никаква форма на политическо представителство. ГЕРБ представя държавната администрация, но хората от частния сектор са сиротни и левите би трябвало да се борят за тях. Разбира се, България не е Америка и тамошната Демократическа партия не е БСП, но лозунгът, че всеки човек заслужава достоен живот, е изречение, което дословно може да се заимства и сигурно би работило добре и в български условия.

Изобщо за лявата идея трябва да се мисли отговорно. Смисълът ѝ е гласът на онеправданите да се чува поне, а защо не и да се превръща в действия.

“Бентли” социалистите трябва да мислят и за тези с 18-годишните опели. Не толкова от благородство и алтруизъм, но и защото трябват гласоподаватели. Не става всичко с купени гласове, защото трябва и да има смисъл.

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вярва ли някой, че присъдата по делото “Алабин” е без рушвет

    12 г. след трагедията на централната софийска улица “Алабин”, в която под руините на рухнала сграда загинаха две млади жени, едната от които майка на 3-годишно момиченце, делото приключи на първа инстанция. Решението на съда, че няма виновни, е повече от скандално, то е логичен завършек на отвратителното българско правосъдие. 10 г.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,