Само с внос на кадри едва ли ще стане

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7025988 www.24chasa.bg

Половин милион работни места ще останат празни в следващите 5 г. - това е огромен недостиг, за който в близките години и бизнесът, и държавата ще трябва да търсят варианти как да го запълнят.

Едничката добра новина в случая е, че има ясна прогноза - къде и колко ще са липсващите кадри. Втората евентуално добра новина ще бъде, че ако се запълни недостигът, чуждият бизнес ще избере да инвестира в България.

За да стане това обаче, ще трябват няколко важни стъпки. Първата от тях е да се обърне специално внимание на средните технически кадри. И тук, и при втората стъпка - за обучение на повече инженери, държавата ще трябва да осигури приоритет за тези специалности. Включително и с повече пари за обучаващите, както и с по-високи стипендии за кандидатите. Третата стъпка е да се разчита и на готови кадри от внос. Това обаче често е свързано с административни трудности, затова нека да се търсят вътрешните резерви, като не се забравя, че когато има търсене, и пазарът трябва да отговори с по-високи заплати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Щом има пропуск за цигарите, бързо да има и поправка

    Производството на нелегални цигари се оказа пропуснато от Наказателния кодекс.  Така - волно или неволно, заради тази дупка в българското законодателство държавата се е превърнала в нещо като стимулиращ фактор за производството и разпространението на контрабандни цигари. И се е стигнало дотам, че този бизнес да стане по-печеливш и от бизнеса с
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,