Само с внос на кадри едва ли ще стане

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7025988 www.24chasa.bg

Половин милион работни места ще останат празни в следващите 5 г. - това е огромен недостиг, за който в близките години и бизнесът, и държавата ще трябва да търсят варианти как да го запълнят.

Едничката добра новина в случая е, че има ясна прогноза - къде и колко ще са липсващите кадри. Втората евентуално добра новина ще бъде, че ако се запълни недостигът, чуждият бизнес ще избере да инвестира в България.

За да стане това обаче, ще трябват няколко важни стъпки. Първата от тях е да се обърне специално внимание на средните технически кадри. И тук, и при втората стъпка - за обучение на повече инженери, държавата ще трябва да осигури приоритет за тези специалности. Включително и с повече пари за обучаващите, както и с по-високи стипендии за кандидатите. Третата стъпка е да се разчита и на готови кадри от внос. Това обаче често е свързано с административни трудности, затова нека да се търсят вътрешните резерви, като не се забравя, че когато има търсене, и пазарът трябва да отговори с по-високи заплати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Точни глоби, за да няма компромиси и своеволия

    Преминаване на кола през дюни, спиране за престой или паркирането ще струва на шофьора глоба от 1000 до 3000 лв., предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. По принцип идеята да се глобяват тези, които замърсяват или разрушават природата, е добра. Крайно време е обаче да бъде изключен плурализмът в административната
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.