Само с внос на кадри едва ли ще стане

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7025988 www.24chasa.bg

Половин милион работни места ще останат празни в следващите 5 г. - това е огромен недостиг, за който в близките години и бизнесът, и държавата ще трябва да търсят варианти как да го запълнят.

Едничката добра новина в случая е, че има ясна прогноза - къде и колко ще са липсващите кадри. Втората евентуално добра новина ще бъде, че ако се запълни недостигът, чуждият бизнес ще избере да инвестира в България.

За да стане това обаче, ще трябват няколко важни стъпки. Първата от тях е да се обърне специално внимание на средните технически кадри. И тук, и при втората стъпка - за обучение на повече инженери, държавата ще трябва да осигури приоритет за тези специалности. Включително и с повече пари за обучаващите, както и с по-високи стипендии за кандидатите. Третата стъпка е да се разчита и на готови кадри от внос. Това обаче често е свързано с административни трудности, затова нека да се търсят вътрешните резерви, като не се забравя, че когато има търсене, и пазарът трябва да отговори с по-високи заплати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Колко невинна е шегичката с дрифта

    Какво толкова е станало - един невинен като агънце двайсетгодишен младеж показа майсторските си умения зад волана, като дрифтира и въртя гумите на голфа си пред парламента. Малки, дребни подробности са, че дрифтът беше на (санти)метри от десетки, събрани на протест. Един да беше пострадал, щеше да има вълна от коментари,
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,