Само с внос на кадри едва ли ще стане

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7025988 www.24chasa.bg

Половин милион работни места ще останат празни в следващите 5 г. - това е огромен недостиг, за който в близките години и бизнесът, и държавата ще трябва да търсят варианти как да го запълнят.

Едничката добра новина в случая е, че има ясна прогноза - къде и колко ще са липсващите кадри. Втората евентуално добра новина ще бъде, че ако се запълни недостигът, чуждият бизнес ще избере да инвестира в България.

За да стане това обаче, ще трябват няколко важни стъпки. Първата от тях е да се обърне специално внимание на средните технически кадри. И тук, и при втората стъпка - за обучение на повече инженери, държавата ще трябва да осигури приоритет за тези специалности. Включително и с повече пари за обучаващите, както и с по-високи стипендии за кандидатите. Третата стъпка е да се разчита и на готови кадри от внос. Това обаче често е свързано с административни трудности, затова нека да се търсят вътрешните резерви, като не се забравя, че когато има търсене, и пазарът трябва да отговори с по-високи заплати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Плащай! Дори да си мъртъв по шофьорска книжка

    Казват, че по времето на социализма в предприятия с опасно производство имало следния лозунг: “Бъди нащрек! Миг невнимание и после цял живот мъртъв!” Един вид - всестранна грижа за човека. В днешните демократични времена пред КАТ оказа се можеш да си “мъртъв по шофьорска книжка”. Това правило се родее само с прословутия параграф 22 от романа на
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в