Франция: деликатната мисия по затварянето на централите, работещи с въглища

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7026717 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

За разлика от ситуацията в САЩ, където президентът Доналд Тръмп иска да спаси централите, работещи с въглища, Франция реши да ги затвори до 2022 година. Тази мярка, която е в защита на климата, се очертава деликатна от социална гледна точка.

Президентът Еманюел Макро обеща по време на предизборната си кампания през 2017 година да затвори централите, работещи с въглища, през петгодишния си мандат. После, след избирането си, той повтори на няколко пъти този ангажимент.

Решението е много символично: "Франция иска да бъде пример в опазването на климата", коментира Никола Бергаманс, изследовател от Институт по трайно развитие и международни отношения (IDDRI). Това пише Жулиен Мивиел, агенция Франс прес.

Въглищата, които все още широко се използват в света и особено в Германия, са най-популярният метод за производството на електричество.

Във Франция са останали четири централи, които използват въглища: две на групата EDF в Кордеме (западната част) и в Хавър (северозападната част) и още две други на германската компания Uniper а Гардан (югоизточната част) и в Сент Аволд (източната част).

Централите, работещи с въглища, имат незначителна роля в производството на електричеството, потребявано от страна, в което основен дял има ядрената енергетика. Миналата година въглищата са били 2,3% от мощностите с 3 гигавата и само 1,8% от общото производство.

Само че и EDF, и Uniper отстояват запазването им, защото те лесно се задействат най-вече по време на пиковете в потреблението през зимния сезон.

"Когато става много студено, какво да правим, ако вече не могат да се използват централите с въглища - най-вече в Бретан, където централата в Кордеме е основният източник за захранване с електричество на този район?", попита през пролетта президентът и главен изпълнителен директор на EDF Жан-Бернар Леви при изслушване пред депутатите.

При друго изслушване той дори заяви, че Бретан се е разминала на косъм със спиране на електрозахранването един ден миналата зима. Начин да се каже, че всички съществуващи методи на производство би трябвало да се запазят.

Само че според RTE, компанията, която управлява електропреносната система, Франция разполага с достатъчно поле за маневриране, за да може да спре използването на въглищата до 2022 година.

Този сценарий предполага все пак удължаване на използването на парка от ядрени реактори (без в сметката да влиза вече планираното затваряне на централата във Фесенем, в източната част на страна), изграждането на нови връзки със съседни страни и допълнително развитие на възобновяемите енергийни източници.

На карта са заложени 5000 работни места

Правителството обаче е изправено най-вече пред трудно социално уравнение в районите, някои от които вече са с разклатени позиции.

"Не трябва да се пренебрегва политическата воля, която ще трябва да се задейства, дори тук, във Франция, за да бъдат затворени тези централи", защото "това повдига много важни въпроси за местното население", отбелязва Никола Бергаман.

Общата конфедерация на труда твърди, че ще бъдат заплашени до 5000 работни места - става дума за служителите на EDF и Uniper, както и за заетите в доставките на въглищата в пристанищата.

Синдикатите настояват за отсрочка. Според Жулиен Ламбер, от Общата конфедерация на труда от секцията мини и енергетика, срокът 2022 година говори за "демагогска позиция". Да се програмира затваряне на завод и запазването на заетостта изисква 10 години предварителна подготовка, а не от четири", посочва той.

Uniper се опасява и от "по-голямо въздействие за промишлеността" в района и настоява да се одобри "приемлив механизъм за оказване на подкрепа".

EDF пък подготвя евентуална алтернатива за заводите си и изпробва в Кордеме използването на "Екогориво" ("Ecocombust") на основата на биомасата.

Ако опитите са окуражителни, тези централи биха могли на първо време да горят междинно гориво, близо 50% биомаса и 50% въглища. В средносрочна перспектива целта е да се работи с 80% биомаса (през май вече бе направен успешен опит със това съотношение), та дори и 100%, според компанията.

Правителството обаче е предпазливо към тази инициатива. "EDF ще може, спазвайки задължителните правила за спиране на използването на въглища, да предложи трайни варианти", каза през юни държавният секретар по екологичния преход г-жа Брюн Поарсон.

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срам за баретата с откупа, но има ли и други в схемата

    В най-скоро време зевзеците ще родят поредния афоризъм на нашето време, който ще гласи нещо от рода: “Ако ви откраднат джипа, за нищо на света недейте да звъните на позната барета”. Най-малкото защото ще ви поиска откуп, а отгоре на всичкото няма и да ви върнат откраднатата кола. Вярно, че във времената на мутрите ченгета и престъпници вършееха
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции