Уволненията са знак, че напълно невинни за Своге няма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7033985 www.24chasa.bg

Няма безопасно превишаване на скоростта

Оставките на тримата министри - Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков, в кабинета “Борисов 3 е само 10% от работата. Нека само напомня една велика българска поговорка, която Николай Хайтов цитира в “Диви разкази”: “Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш.”

Властта показа, че иска нещо да направи, а дали може и дали ще намери политическа воля да го стори, тепърва ще видим. Добра политическа заявка са тези оставки, но много далече от очакванията на хората. А те искат решителни действия не само по отношение на пътната безопасност, но и по други забатачени проблеми у нас.

През август се случиха поне пет, даже

шест крайно неприятни

събития, които

разтърсиха държавата

Те са индикатор, че някакви неща тук са затлачени и решително трябва да се оправят. Това, че по света стават същите безобразия, даже по-големи, не може да ни успокоява.

Не искам и да си представям какво щеше да стане, ако беше паднал някакъв мост и бяха загинали 40 души! Според мене щеше да настане истинска революция и правилно! Слава богу, това не се случи, но и край Своге

загинаха много хора

Впрочем искам отново да припомня на всички, които караме автомобили, че няма безопасно превишаване на скоростта. Превишаването на скоростта на злополучния автобус с 13 км над допустимата от 40 км/ч, което видяхме на 25 август около Своге, е почти двойно по отношение на кинетичната енергия. А спрямо скоростта е с около една трета. И оправданието “беше мокро” не играе, защото като е било мокро, е трябвало да се намали още повече скоростта.

Вярно, бяха споменати и други фактори - че в асфалта по тази отсечка имало варовик, че мантинелата е била изкривена, че в критичния момент шофьорът се заговорил с пътничка. Но аз лично смятам всички тези фактори за вторични. Основното са реакциите на човека. Тази история почти буквално повтаря друга, която се случи преди няколко месеца - тогава кола удари автобус, който се обърна и уби 6 души.

Край Своге случката е следната - поради превишена скорост автобусът не е могъл да вземе завоя правилно, удря някакви автомобили с лявата си част, шофьорът му завива вдясно, преминава през мантинелата и пада в пропастта, загиват почти половината му пътници. Според мен това е

груба грешка на водача

Такова завъртане на волана е строго забранено, когато караш хора по този начин. Но това ще го установи съдът.

Онова, което можем да променим, е нашето поведение на пътя. Пътищата ще ги оправим, но за това ще ни трябват десетки години.

Колкото до оставките на тримата министри, както и те самите казаха, може би са за това, че не са координирали добре дейностите си. С това се показва на народа, че напълно невинни в тази история няма. Всеки носи вината си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,