Любов и вечно лято

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7035438 www.24chasa.bg

80 процента от европейците поискаха да спрем да местим стрелките на часовника два пъти годишно и да си изберем най-сетне едно време, към което да се придържаме. Появиха се заглавия „Отменяме смяната на часа“, но да ви кажа, те са малко прибързани. Като всяка европейска работа и тая не е проста. Първо ще трябва Европейската комисия да изготви проектозакон. После този закон ще се гласува в Европарламента. И след това всяка страна-членка трябва да го одобри. Общо взето с това колко е часът в Европа в следващите две до пет години ще се занимават близо десетина хиляди чиновници. А накрая каквото и да решат те, все някоя антисистемна партия ще го издъни. Поводи за караници много. Например, северните народи искат да останат в лятната часова зона. Южните пък предпочитат да се върнем към оригиналната зимна. В България ни е все тая, стига да е непрекъснато отпуска. Даже чух, че инициират подписка за отмяна на понеделниците. Ми тъй де, щом часовете можем да променим с демократични процедури, защо не и дните?

Така или иначе засега се очертава намерението повечето европейци да си поискат лятното време. Като гледам температурите през последните години, те вече всъщност са успели. Глобалното затопляне е тук, макар не всички да вярват в него. Предполагам, че и него ще борим с гласуване. Има или няма глобално затопляне? Отговорете на страницата на Европейската комисия в интернет. Ако мнозинството отговори с „да“, тези, които искат да го прогоним, да кликнат в лявата част на екрана, а тези, на които им харесва – в дясната. Благодаря!

Летни температури през цялата година и вечен уикенд – какво друго му трябва на човек? При такова развитие на нещата е възможно дори и най-гневните граждани – онези с опадалата от гняв коса и кубинките с метална част в бомбето, които крещят срещу чужденци и бежанци по булевардите на европейските градове, дори и те може да се кротнат. Да ги огрее най-сетне любовта, да погали уплашените им сърца и да ги превърне в хипита? Според няколко проучвания на социолози хората, които симпатизират на крайнодесни и неонацисти, всъщност са уплашени, ядосани и жадуват за любов. Повечето от тях поне веднъж са били брутално изоставяни от любим или любима и вече не вярват в любовта. Четейки резултатите от това проучване, пророних сълза, признавам. Милите нацисти... Сигурно е много травмиращо да те изоставят, точно когато си успял да татуираш цялата карта на Велика България на гърба си, Ботев и Левски на прасците и китайския хороскоп на ръцете си. Толкова болка за нищо! Как да не поискаш напалм... Вероятно гневът, насъбран в душите им, е причина за дълбоката неудовлетвореност в секса (поне такава са забелязали психолозите, направили портрет на избирателя на крайни партии.) Разбирам ги. Сигурно е трудно да намериш партньор, който одобрява позата „марш към Полша“ и „по пет на щик“, или пък е съгласен на ролеви игри тип „Динко гони бежанка“ и „Опълченците на Шипка“.

Но пък, когато двама души с подобни мечти се намерят, о, тогава! България може да се простре чак до Варадеро, а любовта така да изпълни сърцата, че да прелее извън мъничката ни страна иа да залее дори и огромна Русия... Абе знаете как е, после в управляващата коалиция, после златният пръст и.. гледали сме го.

Но да се върнем на по-важната тема. Колко е часът? Както казваше царят едно време, „Рано е да се каже!“ Познавайки Европа и колко е единна през последните години, като нищо заради отмяната на зимно и лятно часово време да се окаже, че живеем в континент с 28-30 различни часови зони. Да не мислите, че Македония току-така ще приеме, например, предложението за час на Гърция?  А Сърбия дали ще се съгласи с Босна? Босна с Хърватия?Хърватия с Австрия? Полша с Германия? Франция с Италия? То Италия по принцип сама със себе си рядко е съгласна, та камо ли с другите. Накрая Германия ще удари по масата и ще оповести точния час, а всяка страна ще се съгласи и ще въведе европейско и свое собствено време в името на националните цености, традициите и суверенитета. Помнете прогнозата ми, написана в лето 2018, на 1 септември, вечна събота, в 12 часа европейско, 18 българско, 14 германско и все още неизвестно какво британско време.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно чиновникът да знае и може

    Ако на някого му се стори странно, че бъдещите чиновници ще отговарят на тестове, с които да проверяват базовите им знания и умения, направо ще кажем - има защо.  Първо, защото ако днес българските ученици се препъват на дисциплината четене с разбиране, със сигурност утре, когато започнат работа, трудно ще схващат поставените им задачи.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,