Любов и вечно лято

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7035438 www.24chasa.bg

80 процента от европейците поискаха да спрем да местим стрелките на часовника два пъти годишно и да си изберем най-сетне едно време, към което да се придържаме. Появиха се заглавия „Отменяме смяната на часа“, но да ви кажа, те са малко прибързани. Като всяка европейска работа и тая не е проста. Първо ще трябва Европейската комисия да изготви проектозакон. После този закон ще се гласува в Европарламента. И след това всяка страна-членка трябва да го одобри. Общо взето с това колко е часът в Европа в следващите две до пет години ще се занимават близо десетина хиляди чиновници. А накрая каквото и да решат те, все някоя антисистемна партия ще го издъни. Поводи за караници много. Например, северните народи искат да останат в лятната часова зона. Южните пък предпочитат да се върнем към оригиналната зимна. В България ни е все тая, стига да е непрекъснато отпуска. Даже чух, че инициират подписка за отмяна на понеделниците. Ми тъй де, щом часовете можем да променим с демократични процедури, защо не и дните?

Така или иначе засега се очертава намерението повечето европейци да си поискат лятното време. Като гледам температурите през последните години, те вече всъщност са успели. Глобалното затопляне е тук, макар не всички да вярват в него. Предполагам, че и него ще борим с гласуване. Има или няма глобално затопляне? Отговорете на страницата на Европейската комисия в интернет. Ако мнозинството отговори с „да“, тези, които искат да го прогоним, да кликнат в лявата част на екрана, а тези, на които им харесва – в дясната. Благодаря!

Летни температури през цялата година и вечен уикенд – какво друго му трябва на човек? При такова развитие на нещата е възможно дори и най-гневните граждани – онези с опадалата от гняв коса и кубинките с метална част в бомбето, които крещят срещу чужденци и бежанци по булевардите на европейските градове, дори и те може да се кротнат. Да ги огрее най-сетне любовта, да погали уплашените им сърца и да ги превърне в хипита? Според няколко проучвания на социолози хората, които симпатизират на крайнодесни и неонацисти, всъщност са уплашени, ядосани и жадуват за любов. Повечето от тях поне веднъж са били брутално изоставяни от любим или любима и вече не вярват в любовта. Четейки резултатите от това проучване, пророних сълза, признавам. Милите нацисти... Сигурно е много травмиращо да те изоставят, точно когато си успял да татуираш цялата карта на Велика България на гърба си, Ботев и Левски на прасците и китайския хороскоп на ръцете си. Толкова болка за нищо! Как да не поискаш напалм... Вероятно гневът, насъбран в душите им, е причина за дълбоката неудовлетвореност в секса (поне такава са забелязали психолозите, направили портрет на избирателя на крайни партии.) Разбирам ги. Сигурно е трудно да намериш партньор, който одобрява позата „марш към Полша“ и „по пет на щик“, или пък е съгласен на ролеви игри тип „Динко гони бежанка“ и „Опълченците на Шипка“.

Но пък, когато двама души с подобни мечти се намерят, о, тогава! България може да се простре чак до Варадеро, а любовта така да изпълни сърцата, че да прелее извън мъничката ни страна иа да залее дори и огромна Русия... Абе знаете как е, после в управляващата коалиция, после златният пръст и.. гледали сме го.

Но да се върнем на по-важната тема. Колко е часът? Както казваше царят едно време, „Рано е да се каже!“ Познавайки Европа и колко е единна през последните години, като нищо заради отмяната на зимно и лятно часово време да се окаже, че живеем в континент с 28-30 различни часови зони. Да не мислите, че Македония току-така ще приеме, например, предложението за час на Гърция?  А Сърбия дали ще се съгласи с Босна? Босна с Хърватия?Хърватия с Австрия? Полша с Германия? Франция с Италия? То Италия по принцип сама със себе си рядко е съгласна, та камо ли с другите. Накрая Германия ще удари по масата и ще оповести точния час, а всяка страна ще се съгласи и ще въведе европейско и свое собствено време в името на националните цености, традициите и суверенитета. Помнете прогнозата ми, написана в лето 2018, на 1 септември, вечна събота, в 12 часа европейско, 18 българско, 14 германско и все още неизвестно какво британско време.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Всеки има право да се връзва на глупости, но в здравето няма демокрация

    Антиваксъри изпратиха открито писмо срещу ваксините до президента Румен Радев и кого ли още не. С основен аргумент, че задължителното ваксиниране не било демократично. Мили антиваксъри, в здравето на всички ни няма демокрация. И не трябва да има. Защото хич не е демократично неваксинирани хора да сеят зарази