Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7041200 www.24chasa.bg

Двойното време е нелогичен анахронизъм

ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота.

Приключи обществената консултация на Европейската комисия, проведена от 4 юли до 16 август 2018 г. Прави впечатление, че тази консултация е възложена на комисаря по транспорта, като в същото време не се констатира участие на комисарите с ресори по присъщите за конкретния въпрос - по климат и енергетика и по Енергиен съюз.

Получени са

4,6 милиона

отговори от

всичките 28

държави членки

на Европейския съюз. Като цяло активността на населението в Европейския съюз в консултацията е била около 0,9 %, а нагласата за отмяна на прилагането на две системи часово време е на 84% от участниците в консултацията. Най-голямото процентно участие на населението е на Германия – 3,79% (84% са били за отмяната). Като на шега – може би, защото те първи са въвели лятното часово време и са събрали достатъчна отрицателна нагласа.

Българското участие е повече символично - 0,18 % и от без това намаляващото население (но също 84 % за отмяната).

Между другото в Република Турция лятното часово време е въведено, преди това да стане у нас, но там сега, с уважение към университетската експертиза, се запазва лятното часово време през цялата година.

Лятното часово време има отношение основно към производства и дейности, чиито начало и край попадат в светлата част от денонощието. Използваемостта на изкуственото осветление зависи основно от: размерите, изпълнението и позиционирането на осветителните отвори (прозорци и други подобни); светлинния климат и географското разположение на съответния район; режима на работа и почивка; социалния статус; други фактори. Следва да се отбележи, че България е разположена в тесни географски граници и различието в използваемостта на изкуственото осветление в различните й части е под 10%.

В Русенския университет са проведени систематични изследвания на използваемостта на изкуственото осветление. Създадена е национална база от данни, съдържаща за енергийно-икономическите показатели на изкуственото осветление в 27 географски пункта в България. От тази обективна информационна база са изведени данни, които показват, че очакваното по-добро използване на дневната естествена светлина при въвеждане на лятното часово време не се потвърждава. При определени планове на работното време в някои части на страната енергийните разходи даже се увеличават както в абсолютен размер, така и чрез промяната на структурата на използваемостта на осветлението през тарифните зони (напр. преразпределение от нощна към дневна енергия).

Към момента общото

годишно

потребление на

електроенергия

за осветление

в България е

около 5550

млн. квтч Развитието на светлинните технологии и повишаването на светлинната и енергийната култура са в основата на реализирането на икономия на електрическа енергия за осветление, без това да е за сметка на качеството на живота.

При това положение двукратната пренастройка на часовото време през годината е анахронизъм, без адекватна логика.

Сега е моментът за решаване на въпроса, като се използва възможността да не се измества обратно скалата на часовото време. При това положение целогодишно ще се използва по-пълноценно втората половина от светлата част от денонощието.

* Авторът е преподавател в Русенския университет

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • И българите на Острова печелят от Брекзит със сделка

    Най-после! Брюксел и Лондон постигнаха сделка за Брекзит, което дава надежда, че задаващият се хаос с излизането на Великобритания от ЕС може да бъде овладян и поставен в разумни граници и за двете преговарящи страни. И шефът на Европейската комисия Юнкер се зарадва от новината, възторжен е и премиерът Борис Джонсън
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,