Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7041200 www.24chasa.bg

Двойното време е нелогичен анахронизъм

ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота.

Приключи обществената консултация на Европейската комисия, проведена от 4 юли до 16 август 2018 г. Прави впечатление, че тази консултация е възложена на комисаря по транспорта, като в същото време не се констатира участие на комисарите с ресори по присъщите за конкретния въпрос - по климат и енергетика и по Енергиен съюз.

Получени са

4,6 милиона

отговори от

всичките 28

държави членки

на Европейския съюз. Като цяло активността на населението в Европейския съюз в консултацията е била около 0,9 %, а нагласата за отмяна на прилагането на две системи часово време е на 84% от участниците в консултацията. Най-голямото процентно участие на населението е на Германия – 3,79% (84% са били за отмяната). Като на шега – може би, защото те първи са въвели лятното часово време и са събрали достатъчна отрицателна нагласа.

Българското участие е повече символично - 0,18 % и от без това намаляващото население (но също 84 % за отмяната).

Между другото в Република Турция лятното часово време е въведено, преди това да стане у нас, но там сега, с уважение към университетската експертиза, се запазва лятното часово време през цялата година.

Лятното часово време има отношение основно към производства и дейности, чиито начало и край попадат в светлата част от денонощието. Използваемостта на изкуственото осветление зависи основно от: размерите, изпълнението и позиционирането на осветителните отвори (прозорци и други подобни); светлинния климат и географското разположение на съответния район; режима на работа и почивка; социалния статус; други фактори. Следва да се отбележи, че България е разположена в тесни географски граници и различието в използваемостта на изкуственото осветление в различните й части е под 10%.

В Русенския университет са проведени систематични изследвания на използваемостта на изкуственото осветление. Създадена е национална база от данни, съдържаща за енергийно-икономическите показатели на изкуственото осветление в 27 географски пункта в България. От тази обективна информационна база са изведени данни, които показват, че очакваното по-добро използване на дневната естествена светлина при въвеждане на лятното часово време не се потвърждава. При определени планове на работното време в някои части на страната енергийните разходи даже се увеличават както в абсолютен размер, така и чрез промяната на структурата на използваемостта на осветлението през тарифните зони (напр. преразпределение от нощна към дневна енергия).

Към момента общото

годишно

потребление на

електроенергия

за осветление

в България е

около 5550

млн. квтч Развитието на светлинните технологии и повишаването на светлинната и енергийната култура са в основата на реализирането на икономия на електрическа енергия за осветление, без това да е за сметка на качеството на живота.

При това положение двукратната пренастройка на часовото време през годината е анахронизъм, без адекватна логика.

Сега е моментът за решаване на въпроса, като се използва възможността да не се измества обратно скалата на часовото време. При това положение целогодишно ще се използва по-пълноценно втората половина от светлата част от денонощието.

* Авторът е преподавател в Русенския университет

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 40 години чакане за национална детска болница стигат

    Добра новина е, че след 40-годишно чакане ще стартира проектът за строеж на национална детска болница. През всичките тези десетилетия е имало политически консенсус за педиатрията, но явно е трябвало някой реално да поеме ангажимент това да се случи. И този човек е здравният министър Кирил Ананиев. Има шансове чаканата детска болница да отвори до
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,