Евелина Славкова: Българинът не тегли заеми за почивка като европееца, но все по-рядко кара отпуска вкъщи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7042528 www.24chasa.bg

Младите у нас имат повече пари да пътуват, в Европа - възрастните, казва социоложката

- Не сме сред най-богатите, даже сме на опашката по доходи, но харчим повече за лятна почивка от чеха и румънеца, от португалеца, латвиеца и унгареца според Евростат - цели 156 евро на човек. Какви са особеностите на българското мислене и традиции в почивката днес?

- Доста години му трябваха на българина да се раздели с картата си за почивка от социалистическите предприятия и с това разбиране. Днес можем да обособим най-общо три групи туристи сред българите, които от своя страна могат да бъдат разделени на много малки подгрупи. Най-общо профилът на българския турист е този, който пътува в чужбина основно и често този, който пътува из България и Българското Черноморие.

Има и още една група българи - тези, които не пътуват и предпочитат да си стоят вкъщи. Първата и основна причина са финансовите ограничения. Но има и още един нюанс - липсата на необходимост от това да излезе извън рамките на обичайно случващите му се неща, от комфортната си зона, която се намира в неговото ежедневие.

Но ако преди българските курорти бяха заети предимно от чужденци, в последните години те вече посрещат и много български туристи. Още един факт - да припомним многобройните задръствания от заминаващи или връщащи се след празници и почивни дни из България, Гърция, Турция или някъде другаде български отпускари. Не трябва да пропускаме и още един характере за последните години щрих

по-заможните българи да

закупуват имоти и вили, обособени само за зимните или летните почивки на семейството. Можем да дадем още редица такива примери и специфики, които се наблюдават в последно време.

Три основни фактора са свързани с новата концепция за български турист - навлизането на low-cost компании с евтини самолетни билети, възможностите за евтино пребиваване чрез използване на платформи като Airbnb, както и статистическият факт, че в последните две десетилетия започваме да се доближаваме до европейските стандарти на живот.

Тоест най-общо казано българският турист преди 1989 г. е крайно различен от българския турист след промените. Докато единият получаваше своята почивка като част от логиката на системата, то днешният български турист, лишен от тази логика на социалната държава, започва да осъзнава необходимостта от почивката.

- Европеецът харчи средно 336 евро на човек за лятната си ваканция, българинът два пъти по-малко пак според Евростат. Дали евтинията у нас в сравнение с европейския стандарт е причина, или?

- Съвсем естествено доходите определят колко пари да харчиш за своята годишна ваканция. Свързано е също с избора на дестинация и с това колко пъти почиваш през летятото.

В последните години обаче българинът започна да осъзнава, че прекарването на отпуска вкъщи, не е почивка. Стана жаден да вижда. Така за част от българите почивката се превърна в естествено събитие, а не в грандиозно решение. Но в сравнение с европейците (да не забравяме, че ние също сме европейци), които дори вземат заеми за почивките си, българинът не е склонен на такива действия. Затова едва ли в следващите години ще наблюдаваме унас подобна тенденция. По-скоро ще виждаме как българинът все повече

оценява почивката

като важен елемент

от живота си

- Според проучване на “Тренд” почиващите през лятото българи тази година са внушителните 2 милиона - от тях 1,1 млн. ще почиват в България, а 0,5 млн. - в чужбина. Каква е мотивацията?

- Най-разнообразна. Например има нови авиолинии, с които за малко пари обикаляш света. Има изгодни пакети олинклузив по родното Черноморие, които също позволяват комфортен отдих. Такива има и в съседните Турция, Гърция. Все по-многолюден става потокът от български туристи, които пътуват към Албания и Македония. Мнозина разделят лятната си ваканция на две части - една в началото на сезона и друга в края. Някои пътуват към гръцките плажове, а после - у нас на планина. Комбинациите са най-различни.

- Има интересна особеност - според Евростат най-голям дял сред почиващите са европейци над 50 г. Докато у нас лятна ваканция си позволяват повече хора между 18 и 39 г. Каква е причината?

- Най-вече финансова. Младите работят, получават повече пари и съответно имат повече възможности да пътуват. Но има и много характерен начин на мислене, който важи за по-старото поколение. Това е странното разбиране, че ако отидеш на почивка, ще ощетиш децата и внуците. Че след една възраст всичко трябва да е за тях. При западноевропейците го няма този вечен ангажимент към семейството. И точно това ни отличава от тях. В сравнение с времената

преди 1989 г. пък

разбирането е, че

почивката

е за работещия човек Социализираните в този период, естествено, разсъждават по този начин.

Социалните мрежи също играят важна роля. Бих го нарекла синдромът “да покажеш” - да покажеш, че животът ти е по-интересен от този на другите. Затова и младите хора са много по-склонни да пътуват до екзотични дестинации. Не съм сигурна, че за тях това е просто почивка, май по-скоро е опит да направят по-интересно и вълнуващо ежедневието си. В този смисъл е налице смяна в поколенческото мислене за почивката. И си мисля, че тези, които пътуват днес, ще искат да пътуват за почивка и след 50- или 60- годишна възраст.

- В проучването ви 55% заявяват, че няма да почиват. Всеки 5-и твърди, че не е излизал в летен отпуск между 5 и 10 г., а едни 600 хиляди души, повечето над 70 г. - от 20 г. Само заради липса на пари ли?

- Самото проучване доказва, че да. Но ако в експеримент дадем пари на възрастен да ги похарчи за каквото прецени, то бъдете убедени, че почивката ще е последното нещо, за което ще се сети. По-възрастните още мислят през това да “запълват дупки” - да решават основно битови проблеми на семейството си. А и мнозина си мислят, че вече им е минало времето за почивка.

- Изчислих, че годишно българинът има 117 почивни дни от съботи, недели и официални празници. Според вас, знае ли как да празнува и отдъхва?

- Искрено се забавлявам с разсъжденията, че на българина са му много почивните дни и затова някакви неща не се случват в тази държава. Не съм склонна да мисля по този начин. Трудна ми е и преценката - малко или много са почивните дни. В крайна сметка е по-добре да разсъждаваме как максимално да оползотворяваме работните, отколкото просто да ги увеличаваме. Та на въпроса ви - смятам, че българинът знае как да се забавлява. Да почива - не съм напълно сигурна.

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга