Всички пътища водят към храма, но футболните - към стадиона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7053122 www.24chasa.bg

За 100 млн. лв. може да се направи наистина кокетно съоръжение, категория 4 звезди

Всеки път през последните години, когато авторът на тези редове беше на пресконференция, събитие, среща или интервю с президента на БФС Боби Михайлов, спортния министър Красен Кралев, столичния кмет Йорданка Фандъкова, а веднъж и с премиера Бойко Борисов, задаваше един и същи въпрос:

“Защо София още е

единствената

столица в

Европа, която

няма нов и

модерен

футболен

стадион?”

Както се казва в легендарния съветски филм, символ на перестройката в края на 80-те години - “Покаяние” на режисьора Тенгиз Абуладзе, “всички пътища водят към храма”. А храмът на футбола е стадионът. Къде водят тогава футболните пътища в София?

Отговорите бяха различни, главно негативни или поне уклончиви, но в интерес на истината през последното десетилетие бяха правени няколко опита поне за стартиране на проект за нов национален стадион.

Никога обаче от думите на министър-председателя не бяха излизали цифри, както онзи ден във Варна по време на срещата с волейболистите покрай световното първенство, на което България е домакин: “Ако футболистите продължат да ни радват, ще им направим едно кокетно стадионче за 100 млн. лв.”

Именно конкретността на сумата позволява на всички, които обичат футбола, а и спорта изобщо, да започнат да се надяват, че най-после и във футболната инфраструктура България ще влезе в ХХI век. Защото към момента повечето стадиони са в най-добрия случай в средата на ХХ век, а

някои направо

връщат

часовника

още по-назад

Изключение донякъде е Разград, но там арената се прави, за да задоволи нуждите на местния “Лудогорец”, а не да бъде футболната визитна картичка на националния ни отбор.

Разбира се, до осъществяването на проекта има още много препятствия, но заявената воля дава право за оптимизъм. Сега на мода ако не в цял свят, то поне в развитите във футболно отношение страни са съоръжения, които да покриват конкретните нужди на конкретен отбор - клубен или национален.

40 000 места започна да става максимумът за новите стадиони, 30 000 - средният капацитет.

Последният мач за европейската Суперкупа се проведе на “А. Ле Кок Арена” в Талин, който има капацитет от 15 000 зрители, но въпреки това прие сблъсъка между “Атлетико” и “Реал” от Мадрид.

На фона на сумите, похарчени от Русия за нови стадиони покрай домакинството на последното световно първенство, някой може да сметне споменатите от Бойко Борисов 100 000 млн. буквално за подигравка. Само че съвсем не е така. Перфектен пример за това е стадионът на австрийския шампион “Ред Бул” в Залцбург. (Виж графиката.)

Покрива всички изисквания на УЕФА за категория 4 звезди (тоест да приеме финал на евротурнир) и струва 45 млн. евро. Подобен е и румънският “Клуж Арена” - 30 200 места, 44 млн. евро, както и стадион “Йон Облеменко” в Крайова с 31 000 места срещу 52 млн. евро.

Основното при изграждането на новия стадион в София, разбира се, е изборът на място. Досега вариантите бяха срещу зала “Арена Армеец” (местността Къро), близо до летището край Казичене, а за последно - на мястото на стадион “Славия”. Основните опорни точки при избора на локация са добрите транспортни връзки - метро или поне предстоящото му изграждане и достатъчно място за паркинги, както и да не е в центъра, че сега за всеки мач половин София се чудеше откъде да мине заради затварянето на булеварда пред “Васил Левски”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • По-малко жертви на пътя или по-тлъсто обезщетение

    Ако президентът Румен Радев не беше оспорил промените в закона за бързото отчуждаване, до месец можеше да стартира разширението на околовръстното на София. Но няма, защото трябва да се чака решение на Конституционния съд. А бързото отчуждаване бе прието основно за да може да се направят скоростно и изцяло магистрала “Хемус” и още няколко важни
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.