8 г. си фучиш без книжка - схемата, в която само човешкият живот го няма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7056417 www.24chasa.bg

Смъртта на балетиста: жертва е този, който спазва правилата

Това вече не е само война по пътищата. Свикнахме хора да мрат като мухи под гумите, в пропастите, сред срутилите се камънаци, все из пътищата на родината.

Свикнахме, защото всичко това се превърна в ежедневие. Зловещо, но това е положението. Казват, че и на фронта се свиквало със сраженията и смъртта. Сигурно е така, щом

всяка следваща

жертва на пътя

предизвиква все

по-плитки вълни

из социалните мрежи. Всички ние, потенциалните жертви, нямаме полезен ход.

Щом юнакът Петър от Варна, премазал Мартин Чикалов току на пешеходна пътека, който минавал по всички правила, бутайки велосипеда си, та същият този Петър се оказва водач на собствено превозно средство без свидетелство за правоуправление.

Петърчо още не е осъден и презумпцията за невинност, нали... Абе, не презумпции, а превенции са нужни нам. И не голи превенции, а крути присъди за престъпленията на пътя. Законът предвижда от 3 до 15 години. Нали се сещате при дело по бързата процедура дали ще лежи повече от три? Не, няма.

Дори прокурорът да обжалва на втора инстанция, ако дотогава не е влязъл в сила новият закон, каквото реши първата, това ще е. Точка. Точка? В закони точки няма. Там действат алинеи, параграфи, членове. Не можах да намеря точно

по кой член

един Петър

може да

кара 8 години

кола без книжка

Има обаче предвидени санкции като какво ще ти се случи, ако те хванат. Сваляне на номерата на автомобила - това е от промяната на закона миналата година, не че не можеш да си ковнеш нови, я самоделки, я купени на старо. Но като няма пълна информация кога е хващан Петър без книжка, как да си отговориш на въпроса защо продължава да кара.

Иначе законът предвижда и административно наказание. Акт. На някаква левова равностойност. И: “Лек път ви пожелава старшина Петров, драги Петре, другия път да не правиш така...”

Не можах да проверя и дали Петър си е плащал актовете, толкова е абсурдно всичко, че може пък и да си ги е платил, човекът. И може да се окаже, че КАТ е действал по буквите на закона и не можеш да го бутнеш. Виж, Петър може да бутне Мартин. Да го осмърти. Щото той така си е свикнал - кара си като Шумахер, джитка си по улиците, плаща си актовете, полежи в ареста, пък го пуснат и хайде пак с бавареца. Само на мен ли ми се струва, дето нещо хич не е наред в тая схема.

Няма го човешкият живот в тая схема. Правилникът, според който за престъпното деяние да се правоуправлява без документ остава без сериозни последствия, смятам за подпомагащ и насърчаващ убийствата на невинни хора. Да, бе,

на война е така -

бъка от косвени

жертви

Нито е първият Мартин, нито ще е последният. Нито е първият Петър, нито ще е последният. Мартин е човек на изкуството, изряден гражданин, прекрасен професионалист, любим син, колега и приятел.

Мартин спазва дори правилника да слезе от велосипеда си и да премине по пешеходната пътека пешеходейки. Нещо, което аз съм виждала веднъж в живота си от един възрастен колоездач, който колоездеше с внука си и явно провеждаше възпитателна акция. Това в скоби, войната е повсеместна - между автомобили и автомобили, между автобуси и тирове, между превозни средства и пешеходци, между колоездачи и автомобили, абе милион конфигурации, а гер ком а ла гер, както викат французите, а ние това го знаем. На война като на война - аз съм съгласна. Безмилостност и безкомпромисност искам, когато има умишлено престъпление. А какво по-умишлено убийство от това да налиташ със сто километра в час върху невинни хора?

Ако някой повече от три пъти се е отрекъл от закон и правилник, защо първата и втората съдебна инстанция да не отвърнат, като е по онази дебела книга? НПК имам предвид, вие за Библията ли си помислихте?

Ние, косвените жертви, които винаги умираме на първа инстанция, без право на обжалване, призоваваме, настояваме, изискваме! Защото тази война не е наша война. Нашата война е да я спрем.

  • Таксито да поскъпне? А кой ще се вози?

    Таксито да поскъпне? А кой ще се вози?

    Добър момент избраха такситата да искат вдигане на цената, няма що! В криза и пандемия. Националният таксиметров синдикат настоява началната тарифа да стане 3 пъти минималната за километър. Това е сериозно увеличение спрямо сегашното правило, че първоначалната тарифа може да е с 50% по-висока от цената на километър
  • Частичен локдаун или пълен нокаут

    Частичен локдаун или пълен нокаут

    Да познавате случайно един собственик на ресторанти в София с два положителни теста за К-19? Аз не, но жена му ми писа на месинджъра. Правела съм приятно впечатление, та затова директно ме пита: “Можете ли да ми съдействате за връзка с генерал Мутафчийски?” Съпругът ѝ се влошил, трябвало спешно да го приемат във Военна болница