Тангото на Меркел с Ердоган

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7074213 www.24chasa.bg

Германия и Турция имат общи

проблеми – Сирия и Тръмп.

Но различията засега са повече

В четвъртък в Берлин на държавно посещение пристига турският президент Ердоган. Дни преди визитата в Берлин и в Анкара цареше пълно объркване. Ще има ли затопляне на отношенията, или диктаторът от Анкара ще бъде публично скастрен?

Явно е, че Ердоган се опитва да стопли отношенията с ЕС и Германия е най-важната му спирка в това начинание. От своя страна ЕС също има нужда от Турция, а тя в момента е еднолично управлявана от Ердоган. Сложна ситуация, в която хем трябва да се преговаря и да се поддържат отношения, хем всеки разговор с турския президент е предателство на европейските ценности.

За Ердоган е

по-лесно

Във време, в което лирата се сгромолясва, а САЩ налагат търговски санкции на Турция, той няма друг избор, освен да смени рязко тона към евентуални партньори като ЕС. Меркел, която често бе сравнявана с Хитлер и ругана от подопечните му медии, сега изведнъж се превърна в героиня, громяща расизма в Източна Германия. Е, все пак не си спестява критиките за поддръжката на кюрдската ПКК от германците.

За канцлерката дипломацията е по-трудна – тя от една страна, обяви, че няма да отиде на приема, даван в чест на Ердоган от германския президент Щайнмайер, от друга обаче, забрани антитурска демонстрация на Бранденбургската врата.

И Ердоган, и Меркел са в трудно политическо положение. Валутната криза в Турция го принуждава да загърби довчерашния високомерен тон и да потърси икономическа подкрепа в Германия.

Дори вечните теми като членството на страната му в ЕС и безвизовото пътуване на турски граждани в ЕС са оставени на заден план. Акцентът му ще падне върху икономическите отношения. Меркел обаче трудно може да продаде тази визита на избирателите като диалог с президент на важна за Германия държава. Все пак

в турски затвори

все още се

намират

германски

граждани

с политически обвинения, преследват се и се арестуват германски журналисти от турски произход, а във Варна все още чака решение за съдбата си германски гражданин от турски произход по обвинения, които Германия е преценила като политически и неоснователни. Затова и в събота в много германски градове имаше протести срещу Ердоган и неговата политика.

След срещата си с Меркел Ердоган отива в Кьолн, за да открие джамия там, финансирана директно от турската държава. Усложнения обаче има и за този казус – джамията е проверявана от германското контраразузнаване, което се опасява от националистически и религиозно фанатични дейности на членове на турско-ислямското сдружение “Дитиб”, чиято е и джамията.

На държавния банкет при президента Щайнмайер пък отказ да присъстват дадоха всички лидери на опозиционни партии, както и самата Меркел. “Банкетът не е мястото, на което да се провежда политически диалог с Ердоган”, заявиха лидерите на “Зелените”.

Не само политическите арести са гореща тема в Германия, но и позицията на Турция в сирийския конфликт. Турската армия навлезе дълбоко в сирийска територия до Идлиб, турските военни водят своя война срещу кюрдите в региона. Германия пък все още обмисля дали да се включи с армия. И двете страни имат един общ интерес – да се премине възможно най-бързо към политически преговори за съдбата на страната.

Но при очертаващата се военна победа на Асад политическите преговори ще бъдат скроени изцяло по негов интерес. Успоредно с това все още продължаващите атаки в Сирия и евентуален удар по Идлиб най-вероятно ще тласнат следващата бежанска вълна към Турция и Европа. Турция вече се подготвя за това, като прати допълнителни сили по границата си. И двете страни нямат интерес Асад да е на власт в Сирия – най-малкото, защото милионите бежанци няма да се завърнат в родината си, докато президентът Асад е на власт. За Турция нова вълна ще бъде непосилна и заради икономическата криза, в която се намира.

Икономическите санкции, с които САЩ заплашват Европа и Турция, са друг общ проблем на Берлин и Анкара. Това налага диалогът помежду им да продължава. Но ако Ердоган иска разговорите му да имат успех, трябва пръв да направи крачката и поне да освободи политическите затворници с германски паспорт. Докато се инати да го стори, Меркел по стар свой обичай ще остави всички опции отворени и няма да вземе решение за отношенията им. Тангото с Ердоган, в което една крачка на затопляне е следвана от две на охлаждане, ще продължи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Методика за обезщетения час по-скоро

    Ако е имало съмнения, че трябва методика за обезщетенията за неимуществени щети при катастрофи, то те отпадат, щом се видят данните за ръста на претенциите.  От тях става ясно, че само за една година исканията за пари са нараснали с близо 50% и гонят 1 млрд. лева. Ако всички те бъдат уважени, куп застрахователи ще трябва да фалират,
  • Защо трябва да привлечем “Гугъл” в България

    Аргументите и предимствата ги имаме, нужна ни е целенасочена кампания ПРЕДИ пет години със създаването на Дигиталната национална коалиция (ДНК) обединихме в България технологични лидери, университети и неправителствен сектор с една-единствена цел - България да се доближи до шампионите в иновациите на ЕС.