Тангото на Меркел с Ердоган

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7074213 www.24chasa.bg

Германия и Турция имат общи

проблеми – Сирия и Тръмп.

Но различията засега са повече

В четвъртък в Берлин на държавно посещение пристига турският президент Ердоган. Дни преди визитата в Берлин и в Анкара цареше пълно объркване. Ще има ли затопляне на отношенията, или диктаторът от Анкара ще бъде публично скастрен?

Явно е, че Ердоган се опитва да стопли отношенията с ЕС и Германия е най-важната му спирка в това начинание. От своя страна ЕС също има нужда от Турция, а тя в момента е еднолично управлявана от Ердоган. Сложна ситуация, в която хем трябва да се преговаря и да се поддържат отношения, хем всеки разговор с турския президент е предателство на европейските ценности.

За Ердоган е

по-лесно

Във време, в което лирата се сгромолясва, а САЩ налагат търговски санкции на Турция, той няма друг избор, освен да смени рязко тона към евентуални партньори като ЕС. Меркел, която често бе сравнявана с Хитлер и ругана от подопечните му медии, сега изведнъж се превърна в героиня, громяща расизма в Източна Германия. Е, все пак не си спестява критиките за поддръжката на кюрдската ПКК от германците.

За канцлерката дипломацията е по-трудна – тя от една страна, обяви, че няма да отиде на приема, даван в чест на Ердоган от германския президент Щайнмайер, от друга обаче, забрани антитурска демонстрация на Бранденбургската врата.

И Ердоган, и Меркел са в трудно политическо положение. Валутната криза в Турция го принуждава да загърби довчерашния високомерен тон и да потърси икономическа подкрепа в Германия.

Дори вечните теми като членството на страната му в ЕС и безвизовото пътуване на турски граждани в ЕС са оставени на заден план. Акцентът му ще падне върху икономическите отношения. Меркел обаче трудно може да продаде тази визита на избирателите като диалог с президент на важна за Германия държава. Все пак

в турски затвори

все още се

намират

германски

граждани

с политически обвинения, преследват се и се арестуват германски журналисти от турски произход, а във Варна все още чака решение за съдбата си германски гражданин от турски произход по обвинения, които Германия е преценила като политически и неоснователни. Затова и в събота в много германски градове имаше протести срещу Ердоган и неговата политика.

След срещата си с Меркел Ердоган отива в Кьолн, за да открие джамия там, финансирана директно от турската държава. Усложнения обаче има и за този казус – джамията е проверявана от германското контраразузнаване, което се опасява от националистически и религиозно фанатични дейности на членове на турско-ислямското сдружение “Дитиб”, чиято е и джамията.

На държавния банкет при президента Щайнмайер пък отказ да присъстват дадоха всички лидери на опозиционни партии, както и самата Меркел. “Банкетът не е мястото, на което да се провежда политически диалог с Ердоган”, заявиха лидерите на “Зелените”.

Не само политическите арести са гореща тема в Германия, но и позицията на Турция в сирийския конфликт. Турската армия навлезе дълбоко в сирийска територия до Идлиб, турските военни водят своя война срещу кюрдите в региона. Германия пък все още обмисля дали да се включи с армия. И двете страни имат един общ интерес – да се премине възможно най-бързо към политически преговори за съдбата на страната.

Но при очертаващата се военна победа на Асад политическите преговори ще бъдат скроени изцяло по негов интерес. Успоредно с това все още продължаващите атаки в Сирия и евентуален удар по Идлиб най-вероятно ще тласнат следващата бежанска вълна към Турция и Европа. Турция вече се подготвя за това, като прати допълнителни сили по границата си. И двете страни нямат интерес Асад да е на власт в Сирия – най-малкото, защото милионите бежанци няма да се завърнат в родината си, докато президентът Асад е на власт. За Турция нова вълна ще бъде непосилна и заради икономическата криза, в която се намира.

Икономическите санкции, с които САЩ заплашват Европа и Турция, са друг общ проблем на Берлин и Анкара. Това налага диалогът помежду им да продължава. Но ако Ердоган иска разговорите му да имат успех, трябва пръв да направи крачката и поне да освободи политическите затворници с германски паспорт. Докато се инати да го стори, Меркел по стар свой обичай ще остави всички опции отворени и няма да вземе решение за отношенията им. Тангото с Ердоган, в което една крачка на затопляне е следвана от две на охлаждане, ще продължи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кадрите свършват, бизнесът отсега да обучава нови

    Всички блажени времена някой ден свършват. Ще ви го каже всеки, прочел (поне) няколко умни книги. Така и в туризма идва краят на хубавите дни, в които и туристите бяха бол, и кадрите, които ги обслужват, лесно се намираха. Нищо, че заплатите им бяха едно нищо и никакво. Те и затова кадрите се разбягаха,
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо