Георги Свиленски: Функцията на президента е да обединява, а не да прави партии

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7084763 www.24chasa.bg

Не приемам за опозиция колегите с различно мнение в БСП. А анонимки срещу лидера пред централата ни може да лепне всеки

Със зам.-председателя на парламентарната група на БСП разговаря ЕЛИЦА ГИЛТЯЙ

- Г-н Свиленски, като новоизбран шеф на предизборния щаб на БСП имате ли притеснения, че се изправяте срещу Цветан Цветанов? Защо вие и защо сега се прави тази промяна?

- БСП е започнала от няколко месеца подготовката си за предстоящите догодина европейски и местни избори и за предсрочни парламентарни. Част от тази подготовка е актуализирането на щаба ни. Той заседава непрекъснато.

Приемам избирането ми като голяма отговорност и като част от разпределението на ангажиментите и задълженията в партията ни. Членове на Изпълнителното бюро не са в ръководството на парламентарната група, излъчването ми на този пост е част от принципа на разделение.

- Георги Гергов - едно от лицата на опозицията срещу Корнелия Нинова, шумно изхвърча от щаба. Колко силна е тази вътрешна опозиция?

- Не знам дали той е заявил такова желание, или председателят на партията, който по устав заедно с ИБ на БСП предлага състава.

Аз не разглеждам като опозиция колегите, които имат друга гледна точка. Напротив, БСП с това е силна 128 г. - именно с даването на възможност да звучат различни мнения, заявявани по-ярко или по-спокойно в различни периоди. Това е полезно. Мобилизира както ръководството, така и цялата партия.

- А не бяха ли прави други критици на ръководството като Атанас Мерджанов, че решение за излизане на БСП от парламента не може да се вземе без санкция на Националния съвет?

- Задачата на БСП, включително според взетото решение на конгреса миналата година, е да иска вот на недоверие. Нали се предполага, че от един успешен вот следват предсрочни избори. Не го искаме просто ей така, да имитираме опозиционна дейност.

Твърдим, че това управление е изчерпано, това мнозинство не може да решава проблемите на българските граждани и затова не виждаме мястото на депутатите социалисти в парламента на този етап. Затова и обикаляме в цяла България между хората да чуем техните мнения, препоръки, критики по предложения проект за “Визия за България”. Не е онова политическо решение, при което партията напуска и повече не се връща, а акт на парламентарната група, която има правото да прецени какви прийоми да използва.

- Не олеква ли обаче исканият вот - поредният, без шансове да бъде подкрепен. На кого разчитате, след като и от ДПС вече се разграничихте, определяйки ги за новия “златен пръст”?

- БСП има необходимия брой народни представители да внесе вота, оттам нататък важен за нас е дебатът - да стане ясно, че здравеопазването не е приоритет за управляващите, че здравето на хората не ги интересува. Че не ги интересува това, за което са избрани - да осигурят небоходимия жизнен и социален стандарт на българите. Разбира се, задачата става много по-сложна след миналия петък, когато

ДПС показаха,

че без тях

управлението

няма как да се

състои

Че оттук нататък безгласа им няма как да започне нито едно заседание на парламента.

- Защо да е осъдимо, когато ДПС извършва някакви действия с ГЕРБ, а не беше, когато управлявахте заедно и не реформирахте същото това здравеопазване например?

- Не съм казал, че е осъдително действието на ДПС€. Но когато ГЕРБ казват, че парламентарното мнозинство е стабилно, трябва да знаем, че това не може да стане без ДПС. А укора отправяха самите ГЕРБ и патриотите. Казваха: “Когато ние си отидем, идват ДПС и БСП.” Да, де, ама ето - ДПС дойде, без те да са си отишли от власт.

- На вас лично кога за последно ви се случи да доплатите в болница за себе си или свой близък?

- Да чукам на дърво, в болница не ми се е налагало да влизам, но за изследвания и съпътстващи дейности съм плащал. Наясно съм, че много малко българи могат да си позволят добро медицинско обслужване.

- Не е ли по-честно тогава да кажем, че щом хората постоянно доплащат, а болници фалират, значи системата не работи и трябва промяна? Защо искате вот още преди дебата каква да е тя?

- Ами вижте посоката, която се задава за тази промяна. Тя не е към ограничаване на течовете в системата, на кражбите. Не е да се оптимизират и намалят разходите, а да се налеят още пари в една компрометирана система. И няма как да ни убеди някой, че с тези 12 лв. отгоре ще бъде решен въпросът. Че просто прехвърляме топката на едни застрахователи, за които дори няма гараниции, че ще поемат здравното осигуряване на българските граждани. Нарушава се и конституцията, която гарантира правото на здравна помощ.

- На въпрос от симпатизанти в Търново защо БСП не отлепя от рейтинга си г-жа Нинова бе казала, че в очите на хората вие и ГЕРБ сте едни и същи. Какво им казвате, за да разберат, че сте различни? И след като според всички социолози нови избори ще възпроизведат статуквото, защо говорите за предсрочен вот сега?

- Тези избори ще се случат поради отношението на българските граждани към правителството. Разбира се, че не очакваме в парламента да го свалят патриотите, ДПС, “Воля”. Именно показвайки, че сме различни, не сме в парламента. Не искаме да сме част от картината вътре. Когато не приемаш как се случват нещата, когато и обществото не ги приема, просто излизаш и не се олицетворяваш с тези решения. А дали сме алтернатива, вече е големият въпрос. Затова обикаляме във всяко населено място и показваме нашия модел за друга визия за развитието на България. Тя е споделяна от все повече хора и когато дойдат изборите, няма

да се питаме

“С кого ще

управлявате?”,

а БСП с отговорността, дадена ѝ от гражданите, ще заяви ясно как ще реализира тази визия.

- Кои са най-тежките думи към политиците, които чухте лично на срещите си с хората?

- Най-тежко е, когато ти обясняват как “вие, политиците” сте загърбили проблемите на хората. “Вие там горе, а ние тук едва издържаме...”

Наистина са полезни тези срещи, за да разберем в какви условия живеят хората и да не си мислим, че когато в София, Пловдив, Варна, Бургас всичко е по-нормално, така е и в цялата страна. Не е. В малките градове и села положението е тежко и колкото повече политици го разберат, толкова по-бързо ще се решават проблемите.

- Как се запълва тази пропаст? Как човек с доход 5-6 хил. лева може да разбере този с 300?

- Въпросът е не да го разбере, а да направи така, че този човек да не получава 300 лв. Проблемът с бедността и доходите да стане приоритет не на БСП или ГЕРБ, а на всички политически сили. Затова е и визията ни - промяната ще тръгне, когато се промени икономиката, системите на образование, здравеопазване и социална политика. Не за месец или година, говорим за визия от 10 години и с проекта си показваме пътя, по който трябва да се тръгне.

- Не ви ли смущава, че в същото време ваши другари пращат есемеси на Бойко Борисов с различни молби, както е разказала Нинова. Не ви ли прави точно това “онези горе” - едни и същи и тайно се договарят?

- Аз не знам за такива есемеси. Самият

аз не посещавам

нито премиера,

нито министрите, 

въпреки че като народен представител всеки от нас би трябвало да може да разчита на тяхната подкрепа по поставени от избирателите му въпроси. Не знам за какъв тип есемеси става въпрос, но ако действително някой си позволява нерегламентирано да решава свои въпроси, е част от упрека, за който говорим.

- Не трябваше ли Нинова да огласи имената на тези хора?

- Който ги е пускал, си знае и в диалог с председателя трябва да се изясняват тези неща. Пак казвам, ако има такива. Не съм информиран. Такова нещо на заседанието на НС на БСП не е коментирано, вероятно е част от друг разговор.

- А разбрахте ли кой е разлепил тези призиви за оставка на лидерката ви на пленума в събота?

- Били са отвън и анонимни, т.е. може да бъдат разлепени както от противници на г-жа Нинова вътре в БСП, така и от такива извън, където не са малко. Ако някой иска да даде знак и да покаже отношение, нека следващия път си напише името. Все пак, като искаш нещо, трябва да имаш смелостта да го заявиш лично.

- Ще предприеме ли според вас президентът стъпки към някакъв политически проект, каквито очаквания създават инициативата му за единение и предишните му думи как би подкрепил енергията на гражданите?

- Работа на президента е да излиза с обединителни тези. Мисля, че той е достатъчно разумен човек, за да му е ясно, че функциите му в момента са да бъде президент на всички българи, а не да прави политически партии.

Във времето назад сме свидетели на няколко такива, съдбата на тези субекти е ясна каква е и

все си мисля,

че в този човек

има разум

и не би постъпил така. БСП не се притеснява, през годините, пак казвам, има няколко опита за правене на алетернативни или на съпътстващи леви проекти. И нито един не е успял. Така че си вървим по нашата програма, а всеки е свободен да се сдружава с когото си иска.

CV:

* Роден на 9 октомври 1970 г. във Велико Търново

* По професия е строителен инженер

* Беше два мандата общински съветник в София от БСП

* Член на Националния съвет на БСП

* Депутат трети мандат

* Зам.-шеф на лявата група

* На последния пленум на БСП бе избран за председател на Предизборния щаб на партията

  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо