Само на лятно време хората ставали глупави и дебели

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7089343 www.24chasa.bg
Часовник в центъра на Брюксел СНИМКА: РОЙТЕРС

Биолози предупреждават, че така ще удължим ставането по тъмно с до шест седмици

Държавите, които изберат да останат на лятно часово време, рискуват гражданите им да станат глупави и дебели.

Това предупреждение отправиха учени, докато България и останалите държави в ЕС решават на кое време да застопорят стрелките. Страните трябва да са избрали до април 2019 г.

Повечето европейци искат да се спре с вечната смяна на часовото време от лятно към зимно и обратно, защото тя натоварва организма, изисква поне една седмица адаптация и причинява дискомфорт.

По инициатива на Еврокомисията бе проведено допитване до европейските граждани и те поискаха смяната да се прекрати. Сега остава всяка страначленка да реши със собствено допитване дали да остане постоянно на зимно, или на лятно време.

Учени обаче предупредиха, че постоянното лятно часово време

ще се отрази пагубно

на здравето и

икономиката

на европейците

Хронобиологът Тил Рьонеберг от института за медицина и психология към Университета в Мюнхен заяви, че ако часовниците останат на лятно време, то европейците ще надебелеят и изглупеят.

“Ще се увеличи рискът от диабет, депресии, проблеми със съня и ученето”, смята ученият.

Според него всяка държава, която се откаже от лятното време, ще изпревари академично, технологично и икономически държавите с вечно лято в часовника. Причината за това е, че оставането само на лятно време ще увеличи тъмното време, в което човек трябва да е активен.

От това ще пострадат най-вече учениците и студентите, тъй като те започват учебния процес още рано сутрин.

При постоянно лятно часово време те ще трябва да прекарват много по-дълго в тъмнина, тъй като

ще стават с

час по-рано и

през зимата,

когато по нормалното астрономическо време в 7 е още тъмно. По лятно пък съмването ще се отложи с още час.

Според мястото, на което живее човек, тъмният период на учене и работа сутрин рано ще се удължи с до 6 седмици годишно, посочва още биологът. Рьонеберг критикува остро шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, че е провел кампанията, без да има достатъчно информация за гражданите.

С това са съгласни и други биолози. Тъй като хората гласуваха през лятото, когато навън съмва още преди 6 и вечерта се стъмва чак към 22 часа,

гражданите са се

подвели да поискат

вечно лятно време,

сякаш това ще спре скъсяването на деня през зимата.

Според учени зимното време отговаря напълно на естествените нужди на човешкия организъм и затова то трябва да е постоянното. Естествената светлина по нормалното астрономическо часово време отговаря и на биологичния ритъм на човешкия организъм, посочват биолози.

При оставане в лятно часово време през зимата ще се разбуждаме и много по-трудно, концентрацията през деня ще е по-слаба и това ще влоши резултатите от интелектуалния труд. Слабата концентрация е една от основните причини и за злополуки и аварии на работното място. 

Така или иначе социалните изисквания към хората днес се различават от биологичните, които се определят от естествената светлина и тъмнина. Няма как да се будим тогава, когато слънцето вече е изгряло, и затова човечеството е измислило будилника – само с него може да се започва навреме работа или училище.

Хората страдат от умора, която ние наричаме “социален джетлег”, обяснява Рьонеберг. При лятното часово време вечерта е по-дълго светло, което забавя производството на мелатонин – а той е необходим за добрия сън. Така хората се уморяват по-късно, но заради задълженията си въпреки това стават рано. Ако това се запази и през зимата,

ще се превърнем

в общество от

недоспали, болнави,

преуморени хора,

смята биологът.

Той и колегите му заключават, че оставането в едно часово време – и то зимното, е най-доброто, което може да се направи за човешкия организъм. Смяната на часа два пъти годишно предизвиква здравословни проблеми у една трета от хората – толкова имат сериозни проблеми със съня и всяко местене на стрелките влошава ситуацията. При повечето хора един до три дни стигат за адаптация, но въпреки това дискомфортът се усеща седмици наред.

Особено през лятото, когато смяната на часа ни взема един час от нощната почивка. Това според повечето биолози е и една от основните причина за така наречената пролетна умора, а дори и за някои леки форми на пролетни депресии.

“Тялото просто

не разбира от тези

манипулации

на часовника”,

обясняват те. Особено първите три дни след промяната са стресови за организма. Има повишен риск от инфаркт и удар. Докато тялото се напасне към новия ритъм, минава поне седмица, но при някои тази адаптация отнема и месец. Особено при хората, които имат сериозни проблеми с безсънието.

Дори и благословените с хубав сън не са пощадени от дискомфорт. Стресът обикновено води до безсъние, а безсънието - до още повече стрес. Според проучване на университета Ерланген-Нюрнберг преминаването към лятно часово време понижава удовлетворението от живота ни и това състояние трае няколко седмици. За съжаление, връщането към нормалното (зимно) време не води до по-щастливи моменти, а също само натоварва тялото.

За да се върнем изцяло към нуждите на организма и да ги напаснем към естествения ритъм, съобразен с природната светлина и тъмнина,

учените предлагат да

се въведе гъвкаво

работно време

В повечето браншове днес не е необходимо да се работи точно между 9 и 17 часа, смятат те. Нуждата от сън вероятно би могла да е важен аргумент при нагласяването на работното време, предлагат учените. Да се обмисли подобна идея, носи повече ползи, отколкото спешното преминаване към вечно лятно време, смятат още биолозите. 

Но каквото и да се реши в бъдеще, засега продължаваме да местим стрелките. На 28 октомври ще ги бутнем с час назад и ще се върнем към нормалното астрономическо време.

Как би изглеждало

вечното лятно време

- Ако останем в лятното часово време, вечер ще е по-дълго светло. В София например през зимата слънцето ще залязва в 18 часа вместо към 17 часа.

- Лятото ще се стъмва, както досега през юни, към 21,30-22 часа. Ако останем обаче в зимно време, ще е тъмно вече към 20,30-21 часа.

- Сутрин ще е по-дълго тъмно. Това означава, че през декември и януари слънцето в София ще изгрява чак към 8-8,15 часа. В Западна Европа пък ще се съмва даже след 9 ч, което означава, че всички ще сме на път за работа или училище по тъмна доба. Колкото по на запад е една държава, толкова по-дълго ще е тъмно сутрин. Тъй като европейците масово стават за работа и училище в 6-7 часа, то периодът, в който ще сме будни и активни по тъмно, се удължава.

- Ще объркаме хормоните си и най-вече мелатонина. Той отговаря за добрия сън и ни прави уморени и бавни. Когато светлината попадне в зеницата, организмът произвежда меланоспин, който спира производството на мелатонин. При часове, които трябва да работим в тъмнина, меланоспинът ни ще е недостатъчен, ще сме лениви и депресирани.

- Пиковите часове за ходене на работа ще съвпаднат с нощното излизане и прибиране на животните. Ще има повече сгазени животни и катастрофи.

- Няма повече да смятаме колко е часът всъщност и да се чудим напред или назад бутнахме стрелките.

- Няма да има закъснения за работа или за полети заради смяната на времето – просто тя ще отпадне.

Русия

пробва и

се отказа

Последствията от постоянното лятно време изпитаха на собствен гръб руснаците между 2011 и 2014 година. Тогава Русия реши да остане само в лятното часово време. Изследователи установиха след наблюдение върху 8000 младежи, че голяма част от тях са започнали да имат проблеми със съня, били преуморени и някои от тях показали дори симптоми на депресия.

  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар