Унизена съм от съда, който си оправда кмета! А за моя невинен син милост няма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7092156 www.24chasa.bg
Анита Гълъбова СНИМКА: Румяна Тонeва

Когато ходим с Ивайло на море, той си държи ръцете пред корема, притеснява се от белезите, казва в интервю Анита Гълъбова, майка на дете, ранено при катастрофа до училището в Трън

- Пернишкият окръжен съд сложи точка на делото срещу бившия кмет на Трън Станислав Николов, като потвърди, че е невинен, че е блъснал с джипа си сина ви Ивайло през 2015 г., тогава първокласник. Как приехте това решение, г-жо Гълъбова?

- Разочарована съм! Не приемам сериозно решението. В него пише, че детето само се блъска в джип. Това означава, че Иво сам си изважда органите. Съдът казва още, че няма престъпление и че случайността е виновна. Това е несправедливост, изкривена истина и лъжа, която се приема за реалност. За мен това решение е милост, пощада и закрила на шофьора, който е извършил престъпление.

Закрила за едно

невинно дете

нямаше

Казвам това въз основа на експертизите по делото. Продължавам да твърдя, че обективната истина не е изяснена - няма запазено местопроизшествие. След инцидента детето каза: “Гумата ме затисна!”, и се държеше от едната страна на корема. После с експертизи се доказа, че е имало удар и притискане.

- Съдът казва, че Николов не е нарушил нито едно правило за движение по пътищата, защото нямал възможност да види детето, затова и не бил и длъжен да спре.

- Той навлиза в зона, която му е позната, тъй като всяка сутрин кара сина си на училище. Когато наближава училището, трябва да намали скоростта. Там има знак “Внимание! Деца!”. Срещу Николов идва училищен автобус, заради което той трябва да намали скоростта или да спре. Вместо това той спира така, че да запуши входа на училището и автобусът да не може да влезе в двора да остави децата. Тогава рейсът спира и Ивайло минава зад него. Според прокуратурата в хронологична последователност Николов е извършил много нарушения на правилата за движение и затова не е могъл да предотврати удара накрая. Обвинението твърди, че има форма на небрежност,

че не е бил

внимателен и

предпазлив и че

скоростта му е

била 25 км/ч

Съдът в Трън допусна 4-а експертиза за скоростта, която бе намалена - от 16 до 20 км/ч. Сега съдиите в Перник приемат, че скоростта е 15 км/ч и че е била съобразена. Това е нагласено! Очаквах съдиите да са безпристрастни и обективни и да сложат превръзката на очите си, но за съжаление, не видях това.

- Съдиите обаче вярват на показанията на двама свидетели. Сред разпитаните е ученичка. Те казват, че Ивайло тръгнал да пресича улицата, тичайки. Подхлъзнал се и се ударил в задницата на кметския джип. Други свидетели, които са били в района, също оневиняват Николов.

- Тези свидетели бяха призовани в районния съд в Трън и съдията, който гледаше делото - Михаил Алексов, прие за достоверни показанията им. Нито един от тях обаче не е видял удара. Те са свидетели на кмета, защото една част от тях живеят в общински жилища, а други са назначени на работа от Николов. 2 пъти ги викаха в съда. 8 месеца съдия Алексов удовлетворяваше исканията на защитата. През цялото време се лансираше идеята за оневиняване на бившия кмет. И така съдът си скалъпи фактическа обстановка от показания на свидетели, които не са видели удара.

Съдия Алексов не призна нито автотехническата експертиза, нито съдебномедицинската, която е доказателство, че детето е било ударено. В нея се казва, че тежките травматични увреждания са в резултат на твърди тъпи предмети със значителна сила и че травмите са вследствие на удар и притискане. Ивайло е без далак и с половин черен дроб. Пълен абсурд е, че се е ударил сам.

Ако се удариш

сам, ще си

счупиш крак

или глава,

а няма да повредиш така вътрешните си органи. Освен това съдия Алексов каза в самото начало на делото, че няма да разпитва деца. Но въпреки това си беше оставил за резерва показания на ученичка, която през 2015 г. е била във втори клас. Момичето се е возило в училищния автобус и твърди, че видяло как Иво тича и се блъска в джипа. Децата имат въображение, те не могат да бъдат достоверни свидетели, но в интерес да се оневини Николов съдът прие тези показания.

- Имаше съмнения, че разследването в самото начало е опорочено. Първоначалните заключения на полиция и прокуратура в Трън гласяха, че детето се е ударило в джипа, но след намесата на главния прокурор, който прехвърли разследването в Перник, делото тръгна по-другояче. Прикривани ли са били доказателства според вас?

- Направи се вътрешна проверка от столични инспектори на трънската полиция. Те наказаха служители, но не потърсиха отговорност на началничката на РУП. Два дни нямаше съобщение за инцидент в бюлетина на полицията.

Джипът е бил

продаден същия

ден след

катастрофата

Не е бил задържан като доказателство по време на досъдебното производство нито от Жана Соларова, началничката на полицията, нито от наблюдаващия прокурор Бисерка Милушева. Нямало е патрулка по време на катастрофата до училището, както обикновено. От вещи лица съм уведомена, че тест с дрегер на Николов е бил направен в 15 ч на 13 ноември 2015 г. Катастрофата стана в 7,50 ч, кръвна проба не му е направена. Защо е продал джипа веднага? Нали е невинен. След 8 месеца намериха колата, тя бе пребоядисана като чисто нова.

- Мислите ли, че за развоя на делото значение има политическата кариера на Станислав Николов?

- Според мен тези съдии са зависими и са маша в ръцете на властта. Съдът си оправда кмета - местната власт, която е овладяла държавата и е унизила значението на закона. Съдът в Трън не съдеше Николов като шофьор. Аз ако бях шофьор, щяха да ме осъдят по бързата процедура, защото съм нарушила всички правила за движение. Но за него имаше милост. Това е една измяна спрямо обикновения български гражданин, спрямо правата на децата. Знаем с кого си имаме работа. Николов е от семейство, което се занимава с бизнес с картофи и фамилията разполага с 5-6 джипа.

- Как се отразиха тези 3 г. безкрайно търсене на справедливост на живота ви в Трън?

- Първата година беше най-тежка.

Срещу мен

имаше заплахи

Те бяха от един циганин. Това стана веднага след като Нова тв излъчи репортаж за катастрофата. Този мъж ми каза: “Ще видиш кои сме ние! Ще видиш какво ще ти се случи!”. Псуваше ме. Дъщерята на този циганин пресрещна Иво на детска площадка и пред всички деца му каза: “Защо не умря? Дано да умреш!”. Много тежко беше! В продължение на 6 месеца ме дърпаха в прокуратурата по жалби на цигани, че съм заплашвала техните деца. Шест месеца обикалях прокуратурите в Радомир, Перник и Трън, а тогава трябваше да се грижа за детето си. Иво се възстановяваше. Беше много слаб, 17 кг. След като Николов напусна поста, хората в Трън започнаха да разговарят с мен. Абсолютно

никой в града не

вярваше, че той

ще бъде наказан

Спомням си, че и вие в “24 часа” на старта на делото бяхте търсили мнения на хора от градския пазар, които тогава също казваха, че той няма да бъде осъден.

- Казахте ли на Ивайло какво се случва?

- Не, не му казвам нищо, но той вече е голям и усеща нещата. Старая се щастливото му детство да продължава. Да продължава да играе футбол и да се среща с други деца. Той сега е в 4-и клас. Когато ходим на море, си държи ръцете на корема, защото се притеснява от белезите след операциите. Миналата година едно дете в класа му каза: “Ти нямаш черен дроб”, след като се бяха скарали. Иво изживява тежко всичко, свързано с катастрофата.

- Виждали ли сте се с Николов от 2015 г. досега?

- Не сме се виждали със Станислав Николов, той не се е извинил. Никога не съм говорила с него. Говореше се в Трън, че съм взела от него 100 хил. лв. Това са пълни лъжи. Аз дори не съм завела срещу него и граждански иск за нанесени неимуществени вреди. Не става дума за пари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Как да спрем тормоза на чиновника

    Тайни клиенти обиколиха 13 администрации, за да ползват 15 услуги, и потвърдиха това, което всички българи знаят - чиновнически тормоз, опашки, безсмислена загуба на време и нерви. Подмяната на шофьорската книжа отнело на един от клиентите 6 часа висене в приемната на КАТ. Вицепремиерът Томислав Дончев даде 1 месец на ведомствата да се поправят,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в