Изчезването на Кашоги застрашава турско-саудитските отношения

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7094545 www.24chasa.bg
Джамал Кашоги Снимка: Ройтерс

Изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул крие риск да предизвика разрив между Турция и Саудитска Арабия, чиито отношения вече са подкопани от борба за влияние в мюсюлманския свят.

Анализатори смятат обаче, че двете страни на този етап са загрижени да избегнат ескалация, докато случаят не е изяснен.

Джамал Кашоги, журналист, критично настроен към властта в Рияд, пишещ най-вече за в."Вашингтон пост", бе обявен за изчезнал след влизането му за административни постъпки в саудитското консулство в Истанбул миналия вторник /на 2 октомври - бел.ред./.

Рияд поддържа тезата, че той е напуснал дипломатическото представителство малко след това, но турската полиция твърди, че той изобщо не е излизал оттам.

Някои турски отговорни представители заявиха, като се позовават на разследването, че журналистът е бил убит в сградата на консулството от саудитски агенти, което Рияд категорично опроверга.

"Този случай е много сериозен и крие риск да доведе до разрив в турско-саудитските отношения", смята Жана Джабур, политолог, преподавател по политически науки. "Турция и Саудитска Арабия са две регионални сили, които си оспорват всичко: регионалното лидерство, "религиозното" лидерство на сунитската общност и отношенията със Запада, най-вече с Вашингтон", отбелязва тя.

"Всяка една от тези сили очаква "да победи" другата", добавя тя.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган оказа натиск върху саудитските власти в понеделник, отправяйки към тях предизвикателство "да докажат", че Кашоги наистина е напуснал консулството, както те твърдят.

Но досега той се въздържаше да приема информациите, че журналистът е мъртъв.

"Единственият начин да се обясни колебанието /на едната и на другата страна/ да кажат бързо това, което мислят, че се е случило, се обяснява с факта, че двете страни се опасяват от ненужна ескалация на ситуацията", отбелязва Халил Джахсхан, изпълнителен директор на Арабския център във Вашингтон.

"Това е сериозно, става дума за нарушаване на суверенитета на една страна, но никоя от страните не може да се изказва заради интереси в областта на сигурността и политиката. Докато случаят не бъде разрешен, ние няма да узнаем подробностите", добави той.

Освен това, според Джабур, "Ердоган не може да влезе в директна конфронтация с Рияд преди да се увери в позицията и подкрепата на други страни" като Катар или САЩ.

Отношенията между Саудитска Арабия и Турция в действителност вече са нестабилни.

Анкара даде твърда подкрепа за Катар, когато Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекъснаха през юни 2017 г. отношенията си с тази страна, обвинявайки я в подкрепа за "екстремистки групировки" и сближаване с Иран.

Освен подкрепата за Катар, Саудитска Арабия гледа най-вече с лошо око близостта на Турция на Ердоган с организацията "Мюсюлмански братя", разглеждана като "терористична организация" от Рияд и съюзниците му.

Но явно загрижена да щади Рияд, Турция съсредоточава критиките си във връзка с кризата в Залива и други регионални въпроси върху Обединените арабски емирства, с които тя поддържа доста по-лоши отношения.

"Турция бе започнала да прави разграничение между Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства в своите критики и предпочиташе да бъде по-малко ожесточена в изразяването на недоволството си спрямо Саудитска Арабия", посочва Галип Далай, експерт в "Брукингс инститюшън".

"Мисля, че това трябва да се промени занапред", добавя той.

Но за да избегне да създаде впечатление, че се стреми да "политизира" случая, Анкара иска първо да види, че съдебната процедура напредва малко "и след това ще се чуят политическите изявления", смята Далай.

Но може ли Турция да си позволи да скъса със Саудитска Арабия в момент, когато нейната икономика се забавя и разчита в известна степен, за да се възстанови, на нарастващия брой туристи от Залива?

Макар Джахсхан да смята, че "нито една от двете страни не може да си позволи да загуби другата заради преплитащите им се интереси", Далай казва, че не вярва "да има толкова пари в играта между Турция и Саудитска Арабия".

Според Джабур в действителност "Катар постепенно се откроява като алтернатива на Рияд".

"Доха подпомага касите на турската хазна, инвестира в турската икономика и подкрепя Анкара в политически план", добавя тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Нинова да не бърза толкова, че загуби още едни избори

    Лидерът на БСП от сутринта обяснява на публиката кое е морално, кое - не, и как тя няма да позволи да подчинят и обезличат столетницата. Дотук - добре. Нормално - защото след случая с подадената, но неслучила се оставка Нинова още дълго ще бъде в обяснителен режим. И то не толкова заради публиката, колкото заради “честните,
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.