Президентска република? Идеята за всяка радикална смяна се харесва, не че ще заживеем по-добре

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7118800 www.24chasa.bg

Българинът обича да има един човек начело

Въпросът има ли президентска република почва у нас пак изплува по време на среща на президента Радев със студенти от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Попитаха го дали й е дошло времето, а държавният ни глава отговори, че това зависи от гражданите. Потърсихме за коментар политолози и социолози струва ли си такава промяна в управлението.

Темата за установяването на президентска република в България не е нова. Подобна идея беше изразена още от Желю Желев в началото на 90-те години, а на всеки няколко години все се намира някой, който да я поизтупа от праха и да реши отново да се заиграва с нея.

Предложението България да стане президентска република несъмнено е популярно най-малко по две причини. На първо място - тя повече приляга на традиционната политическа култура на българите да има един човек начело. Или по друг начин казано - да се знае кой държи властта, да се знае коя е твърдата ръка. Историята може да ни помогне много с различни доказателства, но нека припомним само, че за последните 17 г. българите на два пъти посочиха с пръст един конкретен човек и казаха - ти ще си начело. Това се случи на парламентарните избори през 2001 г. със Симеон Сакскобургготски и през 2009 г. с Бойко Борисов. Надали ден преди тези избори българите са знаели повече от двама-трима души от НДСВ или от ГЕРБ. Вотът беше персонален - за лидера.

Говоренето за смяна на парламентарната република с президентска е популярно и по друга причина. На всяка идея за радикална промяна на статуквото в България винаги се гледа с добро око, защото недоверието към него е хронично. Поддръжникът на тази идея пък изглежда в очите на хората човек, който иска действително голяма промяна в страната. А щом се говори за промяна, то за хората тя винаги е за добро, защото всичко е по-добро от ситуацията, в която се намираме в момента.

А действително ли е така?

Разбира се, че не. Въпреки че България извървя тежък и несправедлив преход от една система към друга, това конституционно устройство, заложено в основния ни закон от 1991 г., успя да ни гарантира мир, прекара ни през множество политически кризи, доведе ни до членство в ЕС и НАТО, гарантира основни права и свободи и колкото и да не можем да подминем с лека ръка деформациите в изборния ни процес, демокрацията е налице. Когато българинът е искал да смени някоя власт с друга, никакви манипулации не са могли да го спрат.

И не, няма да започнем да живеем по-добре, ако сменим парламентарната република с президентска. Ще променим живота си към по-добро, когато учим повече, работим повече, бъдем по-критични към самите себе си и не търсим проблема единствено и само в държавата или в конкретна власт.

Още коментари четете утре

  • Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Обръгнали в политическите игри и битки каки и батковци, чичковци и лелички правят неумели метафори на гърба на Слави Трифонов - неговите депутати били още в детската градина и за една седмица трябвало да стигнат поне ниво на средно образование в политиката. С какво ги предизвикаха от “Има такъв народ”
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо