Огнян Ценков: Видин вече е предпочитано място за туристи от цял свят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7120677 www.24chasa.bg

С проект за 12 млн. лв. ще променим визията на Видин, казва кметът

Градът изпълни своята голяма мечта с филиала на Русенския университет

Общината подпомага с 2000 лв. малки проекти на жителите от всички селища и квартали

- Г-н Ценков, кажете в навечерието на празника на Видин - Димитровден, с кои проекти на общината се гордеете и кои ще направят Видин по-добър град за живеене?

- От началото на мандата общината е работила по 264 проекта, 30 от тях са реализирани. В момента се изпълняват още 12.

Община Видин е най-големият бенефициент на европейски средства в областта и в първия програмен период, и сега. С тях се инвестира в инфраструктурата, в образование, в култура и в социални дейности.

В началото на мандата завършихме проекта “Зелена и достъпна градска среда”, където имаше проблеми с дофинансирането - общината беше със запорирани сметки, с наследен дълг от 21 млн. лв. Тогава призовах тези наши съграждани, които не са погасили стари задължения за местни данъци и такси, да го направят и само за няколко дни събрахме необходимата сума и спасихме този хубав проект.

С него бе

преобразен един

от любимите за

видинчани паркове

Работим по един изключително важен проект – “Основна реконструкция на централна пешеходна зона във Видин”. Той се осъществява с финансовата подкрепа на ОП “Региони в растеж” и е за 11 954 145 лв. - 9 689 660 лв. са от ЕС, 1 709 940 лв. от държавния бюджет и 554 545 лв. дава община Видин.

С него ще променим визията на централната част на града, като подчертаем нейната характерност и уникалност. Новата пешеходна зона ще се впише в архитектурния ансамбъл на прилежащите сгради и тя ще стане още по-привлекателна за гражданите и гостите. Ще се обособят места за отдих, зелени територии, ще сложим енергоспестяващо осветление и видеонаблюдение.

В рамките на оперативната програма се изпълнява и проект за подобряване на образователната инфраструктура във Видин. Основно се реконструират сградите на Профилираната природо-математическа гимназия “Екзарх Антим I” и на средното училище “Цар Симеон Велики”, физкултурните им салони и пространствата около тях.

Изключителен успех е създаването на Епиграфския център – археологическия музей във Видин.

Той се реализира с 900 хил. лв. безвъзмездна помощ по програма “Културно наследство и съвременни изкуства” на норвежкото правителство. Сградата, която е бивш турски склад и паметник на културата, е консервирана и реставрирана. През 2017 г.

Епиграфският музей

спечели първото място

в категория “Сгради паметници на културата, музеи и храмове” на 16-ото издание на националния конкурс “Сграда на годината”. Правим всичко за развитие на туризма - който е сериозен сегмент в икономиката на района.

За първи път община Видин реализира програма “Местни инициативи”. Идеята за това е моя и аз я приемам като личен ангажимент. Всяка година по тази програма се залагат средства в общинския бюджет за малки проекти, с които могат да кандидатстват жителите от всички селища и квартали. Общината подпомага с 2000 лв. за проект, а колегите от администрацията оказват и експертна помощ. Проектите са свързани с благоустрояване, изграждане на детски площадки, на чешми, на кътове за отдих, на автобусни спирки и др.

Там, където са необходими повече пари, жителите сами дофинансират проектите. Всичко това помага за сплотяване на хората, за изграждане на доверие един към друг и към общината като институция. Програмата “Местни инициативи” е пример как може да се откликне на нуждите на хората и има положителен отзвук в обществото.

- Как успяхте да вдигнете на крака една практически фалирала община?

- С многото усилия и труд на общинското ръководство и на служителите в общинската администрация, за което им благодаря. Това беше начинът да се справим с наследения дълг от около 21 млн. лв. Стриктно спазваме финансово-оздравителния план, одобрен от Министерството на финансите.

Резултатът е финансово стабилизиране на общината, нормално извършване на текущите задължения и изваждането от категорията на общини в недобро финансово състояние.

Финансовото оздравяване започна още с новия мандат в края на 2015 г. Тогава получихме 2 млн. безлихвен кредит, който впоследствие беше трансформиран всяка следваща година.

Разплатихме

просрочени

задължения,

заради които бяха наложени запори. Постепенно повишавахме събираемостта на местните данъци и такси. Беше уважено искането ни за безлихвен кредит от 6 млн. лв.

– 2 млн. от 2015 г., 2,96 млн. преведени в края на 2017 г. и 1,4 млн. в началото на 2018 г. С тези пари са разплатени просрочени задължения. Общината започва да изпълнява финансово-оздравителния план през декември 2017 г. и той е със срок 2 г. В него е заложено възстановяването на отпуснатия безлихвен кредит. Спазва се строга финансова дисциплина.

- Как общината работи с бизнеса и с правителството? Какви условия създавате за инвеститорите?

- Правителството подкрепя и общината, и региона, за което благодарим. Осигуряването на средства за финансова стабилизация, за ремонт на езиковата гимназия и на драматичния театър, за обновяването на жилищни блокове, решението за изграждането на пътя Видин - София, отпускането на допълнителни пари за ремонт на инфраструктурата, са от изключителна важност.

През лятото на 2017 г. подписахме с “Национална компания индустриални зони” ЕАД меморандум за сътрудничество. Вниманието на инвеститорите към нашата община е свързано с атрактивното географско разположение и с възможността тяхното производство да бъде транспортирано в различни дестинации както в Европа, така и в целия свят.

- Акцент в програмата ви за управление е образованието. Какво се промени в последните години?

- Доволни сме, че

успяхме да върнем

доста деца в училище

и те продължават своето обучение. На 950 ученици и деца от подготвителните групи от селища, в които няма училище или детска градина, е осигурен безплатен транспорт и целодневна организация на учебния ден. Непрекъснато подобряваме условията за отглеждане на децата, ремонтираме и обновяваме детски площадки.

Преди 1 г., когато пожелах успешно начало на филиала на Русенския университет “Ангел Кънчев” в нашия град, бях изпълнен с гордост, че Видин осъществи своята дългогодишна мечта. Благодаря за успешното партньорство с академичното ръководство на Русенския университет и съм убеден в неговата дългосрочна перспектива.

Защото нашата цел е една – да дадем отлични възможности за качествено обучение на толкова много желаещи млади хора, избрали да продължат образованието си в това престижно висше училище. От тази година във филиала стартираха и 5 магистърски програми и бе открита нова педагогическа специалност. По мое предложение общината изплаща за поредна година семестриалните такси на студенти, записани в I курс на филиала, които отговарят на определени критерии. Инициативата ще продължи и занапред.

Вярвам, че надеждите, които възлагаме на тези млади хора, настоящи и бъдещи студенти, ще донесат промяната за Видин. Вярвам, че те ще имат шанса да живеят и работят тук при все по-добри условия, в един динамично развиващ се град на България.

- Видин е много красив град с древна история, той е домакин на все повече културни събития. Увеличи ли се потокът от туристи?

- Община Видин подготвя всяка година изключително богата културна програма. 4 фестивала се организират през юли и август – младежкият The Bridge - за изкуство и музика; “Дунавски вълни”, който предлага синтез на различни изкуства – музика, театър, цирк, танци; фестивалът на операта и балета “Баба Вида”; средновековният фестивал “БъдинЪ”, чийто естествен декор е крепостта Баба Вида и цели да насочи вниманието към забележителния исторически паметник, който е символ на дунавския град.

Община Видин

получи правото да

управлява крепостта

Баба Вида

Голям успех за нас и за града е спечеленото първо място за крепостта Баба Вида в годишните награди в туризма за 2017 г. в категория “Изборът на българите”.

Подписахме изключително важен договор за дарение - с организацията на евреите в България “Шалом”, според който синагогата вече е собственост на общината, като идеята е тя да бъде превърната в културен център на името на известния творец Жул Паскин, роден в нашия град.

Гордеем се с нашия Епиграфски център на закрито, за който вече разказах. Той се намира в тази част от Крайдунавския парк, която е сред най-посещаваните от туристи. Намеренията ни са да бъде реставрирана още една сграда в непосредствена близост, използвана някога като барутен склад, със собствени средства да се облагороди районът, да се възстанови синагогата и по този начин тази част да се превърне в един значим архитектурен ансамбъл и туристически център.

Ще спомена още, че паметникът на културата от местно значение - Турската поща, се превърна в безценна придобивка за нашия град с обособяването му като Център за обучение, изкуство и култура. Инициативата бе реализирана от регионалната библиотека “Михалаки Георгиев” и със съдействието на общината. Всичко това превръща Видин в разпознаваема и привлекателна дестинация.

Всяка година отчитаме увеличаване на туристическия поток. Най-голям е броят на посетилите средновековната крепост Баба Вида и Епиграфския музей. Радостно е, че броят на круизните кораби, които акостират на пристанище Видин, също се увеличава. Това дава основание да смятаме, че градът ни се предпочита от туристи, пристигащи от цял свят.

- Навлязохме в последната година на този мандат за местната власт, ще се кандидатирате ли за нов мандат, за да довършите започнатото?

- Въпросът ще се

кандидатирам ли за

следващ мандат, не

е в дневния ми ред

Важно е да продължим финансовото стабилизиране на общината. Да завършим качествено и в срок започнатите мащабни проекти. Да се поздравим с нова и модерна централна градска част, реставриран театър, обновена езикова гимназия, санирани сгради и т.н.

Да намерим финансиране за синагогата и Баба Вида. До местните избори има 1 г., през която аз и моят екип имаме още много работа, за да изпълним ангажиментите, които сме поели. Аз съм избран за кмет с листата на ГЕРБ. Първо моите съпартийци и ръководството на партията трябва да дадат оценка на работата ми.

Категорично смятам, че приемствеността в работата на кмета, когато говорим за добри практики и полезни за развитието на общината дейности и проекти, е от изключително значение. Това, което мога да кажа още днес, е, че ще продължа да работя за Видин.

ПОЗДРАВ

Има с какво да се гордеем, градът заслужава нашата безрезервна грижа

В навечерието на празника отправям своите сърдечни пожелания към всички видинчани, където и да се намират по света. Искам да им напомня, че имаме с какво да се гордеем и старопрестолният ни град заслужава нашата безрезервна грижа.

Нека бъдем единни, нека съграждаме с любов и изпратим заедно своите молитви за здраве, мир и благоденствие към закрилника на древния Видин - свети Димитър Солунски Чудотворец.

  • Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възелът за европейското битие на нашите съседи - македонците, се заплете толкова много, че само чудо би го решило. Толкова европейски и американски пратеници дойдоха в София да ходатайстват за Скопие, а работата отива на отлагане. Каквото в Северна Македония (а и в Албания, която страда без вина виновна) не искат и да чуят
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо