Защо оглупява българският народ?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7124545 www.24chasa.bg

Семействата трябва да полагат усилия децата им да не са по-тъпи от тях

Без да изпадам в старческо самодоволство и даскалско нравоучение, не мога да не се съглася, че като цяло българският народ оглупява видимо. Ако щете, и изцепката на Валери Симеонов е признак на това. Подобна невъздържаност показва пагубна непредвидливост, която няма как да се определи другояче, освен като глупост.

Сигурно много хора ще възразят, че не е редно да се генерализира, че изцепката на Симеонов си е негова лична работа. Така е, не бива да се генерализира, но по повод на ареста на Баневи в Ница пак тръгна едно говорене, че това е опит за ревизия на целия преход, защо точно сега и пр. Защо на никого не му хрумва простата хипотеза, че става дума за обикновено разбойничество и прокурорите сега са успели да го хванат? Но винаги се търси Замисъл, Цел, а не се приема простото обяснение за света.

Доколкото схващам, в случая с “Полимери” Баневи са приложили една схема, доста разпространена у нас - когато дадено предприятие изпадне в несъстоятелност, да се явяват кредитори, които се нареждат на по-първи позиции преди реалните. Те са извършвали “маркетингови услуги” или са правили “апортни вноски”, оценени на нереално високи цени. Обикновено тези кредитори са подставени лица на изпадналия в несъстоятелност, който чрез тези вземания се опитва да спаси собствеността си от кредиторите си, и това е престъплението “документна измама”, описано в чл. 212 от българския наказателен закон. Това е конкретното деяние, заради което сем. Баневи са задържани от френските власти след искане на България.

Друг е въпросът, че Баневи символизират отвратителността на българския връзкарски капитализъм.

Той е щатен комсомолски работник, син на най-младия партизански ятак в българската история. Използвайки своите и на семейството си връзки, през 1991 година създава дружества, които се занимават с охрана и износ на оръжие. Когато при Жан Виденов тръгва т.нар. масова приватизация, създава фонда “АКБ Форес” и успява да придобие практически без пари химическия завод, курорта Русалка и много бивши къмпинги. Всичките му приватизирани предприятия са “нарязани”, т.е. превърнати в скрап, като същевременно той поддържа екстравагантен и показно разточителен живот. Има самолет, Джо Кокър пее на сватбата му с Евгения, вози се в майбах. Изобщо няма приватизация у нас, която да е извън тези схеми и да е донесла нещо добро. И ако някой ме пита, аз смятам, че всички сделки бяха разбойнически и трябва приватизаторите да върнат парите на народа.

Но в случая прокурорите просто си вършат работата. Това, че приватизацията бе разбойническо деяние, не отменя факта, че ако някой днес нарушава закона, не трябва да бъде преследван и наказан, защото още не е въздадена справедливостта за онова.

Подобно разбиране за света отново показва националното оглупяване. Имам един приятел - университетски преподавател, който е убеден, че причина за това е спадналото качество на образованието. Той казва: “Как да ги уча да различават каня от керкенез, като те просто не могат да четат и не знаят какво е H2O?”. Това се отнася за студенти първокурсници, държали матури и минали конкурси. Според него националният ни провал се корени в съсипаното начално образование. Младежта е загубила естественото си любопитство и не е научена да полага систематични усилия, за да довърши нещо докрай. Аз си мисля, че прехвърлянето на цялата отговорност на някаква външна сила - началното училище, е признак на същото оглупяване. Семействата трябва да се грижат децата им да не растат много тъпи. Поне да не са по-тъпи от родителите си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • “Тайният клиент” да е таен наистина

    Хубава е идеята чрез “таен клиент” да се проверява работата на държавната администрация. Всички сме висели пред гишета, всички сме ругали за загубено време пред тях, всички сме патили от забавени документи, грубост и безхаберие на служители в нея. Затова сега като манна небесна идва новината, че се пишат сценарии как тайни клиенти да ловят мудния
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,