Бесарабската шашма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7132683 www.24chasa.bg

КНСБ ще търси още по-евтини

работници? Няма да намери

България прилича на човек, който подскача само на десния си крак, а левият е вързан отзад. В коя друга държава тъкмо на профсъюзите ще им хрумне да карат данъкоплатеца да субсидира работодателите, за да могат да продължат да дават ниски заплати?

Това е новият гениален план на КНСБ. Тъй като бизнесът имал нужда от още 500 хиляди работници, профсъюзът предлага държавата да засели тук 100 хиляди етнически български семейства от Молдова, Украйна и Западните покрайнини. За целта тя ще купи 200 - 300 запустели села и ще ремонтира съборетините в тях. И ако заселниците се трудят прилежно например 5 години в съответното предприятие – получават безвъзмездно и имота, и българския паспорт.*

Впрочем те и сега имат право на паспорт, и то без да стъпят в България. Важна подробност, която обезсмисля целия проект. Явно някой е сменил джендъра на КНСБ. Такива гениални идеи трябва да се раждат в главите на работодателите, а не на профсъюзите. Профсъюзът се бори за по-високите заплати на членовете си и ако някой се опита да вкара евтин труд от чужбина – профсъюзът блокира пътя с трактори, булдозери и живи вериги. Само у нас е точно обратното.

В нормалния свят разходите за труд винаги се поемат 100 процента от бизнеса. Така е при капитализма. Това включва и работническите общежития, селища и другите екстри. Абсурдно е разходите на частните фирми за труд да се поемат от държавата. Такава идея може да се пръкне само в държава, която подскача на десния си политически крак, а левият е вързан зад политическите задни части.

Сметките на този

проект

определено не

излизат

Според председателя на КНСБ Пламен Димитров на първо време задомяването на 50 хиляди работници със семействата им щяло да струва на бюджета „само“ 300 – 400 милиона лева, т. е. по 6-8 хиляди лева за къща с двор.

Обяснявам. В районите, където има остра нужда от работници, не може да се намери свободен терен в регулация на цена под 10 -20 хиляди лева за декар. Няма значение дали е запустял - щом е в рамките на 50 км от Бургас, Варна или София, значи не е безплатен. Да не обиждаме и Пловдив. И ако държавата започне да ги изкупува масово, цените скачат до тавана.

За да се превърне една съборетина в обитаем дом, трябва да се строи от нулата. Повечето изоставени селски къщи са кирпичени, а ако са тухлени, те отдавна са останали без тухли. Колко струва нова къща с хол, две спални, сервизни помещения и двор? Поне 100 хиляди. Но може и да е много повече. Щом държавата строи, тя възлага на фирми, които възлагат на подизпълнители и така нататък и става като със санирането на панелките - поне 5 пъти по-скъпо, отколкото, ако си плащаш сам.

Така че заселването на бесарабски българи в 50 хиляди къщи с двор ще излезе поне 5 милиарда лева, а при 100 хиляди къщи – поне 10 милиарда. Освен това ще са нужни комуникации, поликлиники, училища. И накрая тези хора едва ли ще останат при 700 лева заплата. Щом коренните жители са избягали от мизерията, защо очакваме бесарабците да пуснат в нея корени?

Откъде ще се вземат тези 10 милиарда? От джобовете на данъкоплатците, естествено. Както е известно, основната данъчна тежест у нас лежи главно на плещите на бедните народни маси. Така олигархиатът подобно на Сталин ще преселва цели народи само и само да не вдигне заплатите. Няма да се получи. Добре, а ако не от Бесарабия, то

откъде ще

дойдат

работниците?

Много просто - поне 1 милион български гурбетчии хамалуват в Гърция, Испания, Италия, Германия, Великобритания, но не пускат там корени. Ако бизнесът вдигне заплатите тук с 1000 лева, тези хора ще се завърнат на мига. По-евтин трудов резерв няма и няма да има.

Ако аз съм бесарабски българин и притежавам български паспорт, да не съм луд да се заселвам в Странджа планина и да храня челяд със 700 лева заплата? В Германия може да изкарвам минимум 2000 евро с неука хамалогия. А в родното ми бесарабско село животът е 2 пъти по-евтин, отколкото в България.

Покрай текущия скандал с Агенцията за българите в чужбина се разбра, че досега държавата ни е раздала 153 хиляди паспорта на етнически българи, но от тях само 5 процента са в България. Никой не се задържа тук. Дори готовите на всичко афганистанци, сомалийци, сирийци – всичко профучава в режим “стелт” и възниква я в Германия, я в Швеция, където са парите и блондинките.

Само и единствено българският гурбетчия би се завърнал за постоянно при сравнително приемлива полуевропейска заплата - да речем 1700 лева. Би се завърнал, защото тук има дом, жена, деца. Или ако още ги няма, тук ще ги има. Само за него 1700 лева в България е за предпочитане пред 2000 евро в Германия. Само пред родния гурбетчия българският бизнес има конкурентно предимство от поне 2000 лева на европейския пазар на труда. Но ако и това не стига, значи е дошъл моментът за така нареченото “съзидателно разрушение”.

Знам, много бизнесмени ще кажат –

не мога да

плащам 1700

лева, ще

фалирам!

Ами фалирай тогава! Така е при капитализма. Щом Доналд Тръмп има 6 банкрута зад гърба си, защо и ти да не пуснеш кепенците и да опиташ нещо друго?

Олигархо роден наш, когато бетонираше красивите пейзажи с тежки билдинги, защо тогава не си направи сметката откъде ще се вземат стотиците хиляди келнери, чистачки, готвачи и други подобни, готови да се бъхтят за жълти стотинки? Някъде докъм средата на бурното строителство имаше един ограничен местен резерв от такива хора, но той свърши. Край, кака се омъжи. Оттук нататък или вдигаш ударно заплатите, или пускаш кепенците.

Пардон, забравих, че идеята за заселването на 100 хиляди екзобългари не тръгва от теб, работодателя, а от КНСБ. Българският олигарх е либертарианец, той изповядва светлата вяра в минималната държава. Не върви някак си публично да моли за 10 милиарда субсидия. Но ние си знаем, че няма значение от коя уста излизат идеите - те винаги тръгват от главата на олигархията. Затова казвам, че България прилича на човек, който подскача само на десния си крак, а левият му е вързан отзад. И има само един начин да стъпи на два крака – ако профсъюзите спрат да се правят на грантоеди и създадат масова лява партия, за да могат хората на труда да имат своя глас във властта.

---------

*https://www.24chasa.bg

/novini/article/7124466?

fbclid=IwAR23cRB1Q

eqUw2aFRfWaA1Nq

Y67_2-R6I84Qo-ANAI

woMO1jyxwRu0sY9mw

(Продължава

на 14-а стр.)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Инцидентът с Джамбазки - пълно разследване

    Инцидентът с Джамбазки - пълно разследване

    Инцидентът с Ангел Джамбазки - евродепутата, който бе заловен да кара кола след употреба на алкохол, трябва да бъде разследван докрай и във всички аспекти. Българският закон забранява да се кара след употреба на алкохол изобщо. Ако си такава важна фигура като евродепутат, не бива да си го позволяваш при никакви обстоятелства
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока