Моделът "Стани да седна" в политиката е изчерпан. Първо трябва програма, а после да се търсят играчи да я изпълняват

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7137380 www.24chasa.bg
Хамид Хамид СНИМКА: Десислава Кулелиева

Няма да позволим БСП и патриотите да съборят плоския данък, казва зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид

- Г-н Хамид, ДПС заяви, че или вицепремиерът Валери Симеонов си отива, или това правителство няма да остане. Какви действия ще предприемете?

- Не само ДПС, цялото общество иска отстраняването на Валери Симеонов. Нека говорим с този термин, защото той сам оставка няма да подаде. Ние искаме отстраняването на Симеонов, защото такъв човек няма място във властта, нито в политиката. С подобно поведение и език, защото чашата преля заради негово изказване за майките с увреждания, но това далеч не е единствената му проява. Ако трябва да напомним блъскането на български граждани на границата, шегичките за Бухенвалд, едно изцяло арогантно и безпардонно поведение, което наелектризира обществото, пренася агресията на долни нива и сред хората - виждате, хора по пътищата се млатят заради отнето предимство, виждаме агресията в някои квартали с преобладаващи малцинства - всичко това е другата страна на същата монета. Затова поставихме условие, че ако Симеонов не бъде отстранен, ДПС ще започне действия.

- Какви? Ето, в петък отново не се регистрирахте и нямаше заседание поради липса на кворум. Така ли ще продължавате?

- Всичките ни действия ще бъдат законово съобразени и с инструментите, с които разполага една опозиция. И регистрацията е само един от тези инструменти. Далеч няма да се ограничим само с това, но нека не издавам стратегията на партията. Имаме решение на Централния съвет за демонтаж на това правителство и продължаваме да го изпълняваме, докато не отстраним така наречените патриоти от власт. Смятаме, че те вредят на България, на обществото, рушат държавността, официализират езика на омразата. Но нашата най-голяма претенция е към ГЕРБ - те са основните виновници да допуснат тези хора без никаква нужда в държавното управление.

- Премиерът Борисов обаче даде да се разбере, че няма да отстрани Симеонов, защото така ще предизвика сътресения и в голямата коалиция, и в парламента. Все пак какво ще правите - напускане на пленарната зала, вотове на недоверие, протести?

- Ще видите. Това са инструменти, като ДПС ще използва последователно всеки един от тях.

- Включително протести?

- Всички способи, които са законово регламентирани и в духа на ДПС.

- Как си обяснявате, че Борисов отказва да отстрани Симеонов с риск това да свали цялото правителство? Да не би да се притеснява, че за трети път ще има незавършен мандат?

- Не споделям опасенията на премиера, че отстранявайки Валери Симеонов, правителството ще падне. Далеч съм от мисълта, че той вярва на това, което е казал. Може би това е медиен блъф. Мисля, че Симеонов му е удобен по някакъв начин - да изрича това, което мисли, но не може да го каже. Мисля, че е удобен, защото не мога да си обясня как на раменете на един човек ще виси цяло правителство, това е несериозно.

- ДПС отдавна води битка срещу патриотите, но мнозина съзряха вас в дъното на атаката срещу агенцията за българите в чужбина. Вие имахте декларация за злоупотреби там още преди 2 месеца. От ДПС ли тръгват сигналите?

- ДПС още през юни предостави на всички парламентарни групи проект за решение за създаване на анкетна комисия, която да проучи обстоятелства и твърдения в български и чужди медии за фрапантни нарушения в процедурата по издаване на удостоверения за български произход и цялата процедура по българско гражданство. Ние поискахме проверка дали тези твърдения са истина, или не. И получихме подкрепа от всички групи без БСП. Всички се подписаха, май дори ВМРО бяха първи. И очаквахме това решение да бъде внесено, гласувано и тази анкетна комисия да заработи. За наша изненада ръководството на НС, което е от ГЕРБ, забави и покри някого с това решение.

- Кого?

- Това може би щяхме да разберем от работата на анкетната комисия. Няма да чуете от ДПС обвинения, че някой е замесен, преди да сме изяснили това. Но фактът на забавяне, на недопускане това решение да влезе в пленарната зала за мен означава, че някой иска да покрие някого. И сега искаме тази комисия да бъде съставена, защото публикациите и разследванията в медиите визират съвсем друг период, доста преди Харалампиев да бъде назначен в агенцията, а именно - периода 2015-2016 г. Така че това беше политическият ход, който ДПС направи, и се радвам, че получихме такава широка подкрепа от всички групи, без БСП.

Така или иначе, ако си спомняте - македонските власти арестуваха председателя на Българския културен център в Скопие точно по подозрение за издаване на документи с невярно съдържание за български произход. Македонски журналисти също правят свои разследвания и мисля, че скандалът тепърва ще се разширява. И именно затова тази комисия е нужна. Тя е нужна и на тези, които се почувстваха засегнати, да изчистят името си. Защото това е целта - да се каже има ли истина или не. Ако има истина, да пратим в прокуратурата, ако не - да изнесем доклад, че тези твърдения са неверни.

- А има ли ваши сигнали, за които казвате, че са преди назначаването на Харалампиев?

- Ние не сме пращали сигнали никъде. Ние поискахме на база на тези публикации да има анкетна комисия.

- Като говорите за засегнати, Красимир Каракачанов ли визирате, който каза, че ще се гръмне с личния си пистолет, ако се докаже, че са влизали пари във ВМРО?

- Съветвам го да не го прави. Да не се гърми.

- Но имате съмнения, че във ВМРО са влизали пари, така ли?

- Не мога да кажа, че имам съмнения, преди да установим този факт. Не очаквайте от мен да обвиня когото и да било. Аз казвам какви твърдения има в други медии.

- А само по медийни твърдения ли говорите, или в ДПС имате и конкретни сигнали?

- Нямаме получени сигнали в ДПС. Вниманието ни бе насочено от публикации в чужди и български медии. И си струва фактите в тях да бъдат изследвани, да видим каква е истината и едва тогава да говорим дали някой е замесен, или не. Не е сериозно да говорим само по подхвърляния.

Но да ви напомня, че тази агенция е в ресора на Валери Симеонов. Ето го двойния стандарт - Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Ненков си заминаха не защото бяха виновни пряко, а защото поеха политическа отговорност за своите ресори. Има ли кой да поеме сега политическа отговорност? Ако някой не знае какво става в ресора му, значи не е за тази работа.

- Смятате ли, че най-накрая ще бъдете чути за Симеонов?

- Това са ни възможностите като опозиция. Настойчиво се обръщаме към премиера - той да предприеме действия за запазване на демокрацията в страната. Влошава се състоянието на демокрацията до нива, които застрашават националната сигурност. Визирам езика на омразата, идеите, които се прокарват чрез по-малките коалиционни партньори. Още от първия ден заявихме, че това е ненужна и вредна коалиция.

- Казахте, че Борисов може да си довърши мандата и без патриотите. Какъв е вашият сценарий - програмен кабинет или правителство на малцинството?

- Вижте, г-н Доган в свое послание миналата година каза, че няма смисъл в момента да се провеждат предсрочни избори. Много хора си помислиха, че това е някаква подкрепа за ГЕРБ или че няма друг готов играч да поеме управлението. Аз мисля, че тези анализи бяха леко повърхностни, защото това, което се съдържа в думите на почетния ни председател, е, че моделът “Стани да седна” е вече изчерпан. Няма смисъл при този модел на управление да свалим тези, пък да качим другите, нищо няма да се промени.

Това имаше предвид г-н Доган. Трябва да се смени моделът в посока да се управлява по приоритети и програма и едва на втори план да се търсят играчи, които да ги изпълняват.

Като че ли всички партии се фокусират първо кои са играчите, да се съберат в някакво аритметично мнозинство и после да пишат програма. И където се пресичат техните програми, да изглежда в обществото, че нещо ще се прави. България има нужда от приоритети, от основни цели, към които да се движи. И който и да дойде на власт, да ги изпълнява.

- Отдавна сме в ЕС и НАТО, кои трябва да са новите цели?

- Да, членството в НАТО и ЕС бяха такива приоритети, но след тях нямаме нови. България има нужда от развиване на икономиката си - от ускорено, догонващо развитие. След влизането в ЕС ние не успяхме да догоним дори централноевропейските държави, да не говорим за тези от Западна Европа. С тези темпове ние сме на дъното в ЕС. Трябва да се инвестира в младите хора и в условията за създаване на бизнес среда. В момента бизнес средата е толкова лоша, че ни нареждат сред някои държави в Африка.

- Кой да определи тези национални приоритети?

- Всички системни и нормални партии. В ДПС актуализирахме програмата си. И съвсем скоро ще я предложим на всички останали партии. Нека се съберем и заедно да определим приоритетите на държавата. И тогава да вървим на избори. Тези няколко стълба да бъдат определени преди провеждането на всякакви избори, за да може, който и да спечели, да ги изпълнява. И ние, дори в опозиция, да ги подкрепяме, защото сме участвали в изготвянето им.

- В духа на тази идея - как приемате призива на президента за единение?

- Ние говорим за тези приоритети още преди г-н Радев да бъде избран за президент. Аз се радвам, че сме чути отнякъде. Мисля, че много хора четат и внимателно анализират обръщенията на нашия почетен председател, и това ме радва.

- Каква ще бъде позицията на ДПС по бюджета - предстои гласуването му, а ГЕРБ и ОП имат разминавания по някои текстове?

- Ако някой е внесъл предложение, което си кореспондира с нашата програма, ще го подкрепим. Няма да изходим от конюнктурата и тяснопартийния интерес. Има неща, които няма как да позволим с лека ръка да бъдат премахнати, като плоския данък. Няма да позволим БСП и патриотите да съборят плоския данък, защото те работят в тази посока. Плоският данък все още е нужен на България.

- Т.е. ГЕРБ могат да разчитат на ваша подкрепа?

- За някои неща - да, за други - не. Загубиха ни доверието.

- За какво не могат да разчитат?

- Ще видите. Не искам да издавам стратегията ни. Предстоят интересен месец и интересни събития.

- Ваш ли ще бъде златният пръст за бюджета? Имате условия и ако те бъдат изпълнени, ще подкрепите ГЕРБ?

- В декларацията ни г-н Карадайъ каза: “Или си заминава Валери Симеонов, или цялото правителство.” Това не значи подкрепа на ГЕРБ за всичко.

- А възможно ли е, ако Борисов ви чуе и се раздели с патриотите, да остане правителство на малцинството до края на мандата?

- Те имаха тази опция веднага след избирането на 44-ото НС, но не се възползваха от нея. Въпреки че при добра програма, представена и одобрена от нас, щяха да имат комфорта да управляват сами. Те не се възползваха.

- Офертата ви към ГЕРБ актуална ли е все още?

- Офертата изтича.

- Говори се все пак за предсрочни избори догодина. Каква е според вас вероятността да се проведат такива едновременно с евровота или наесен с местния?

- Когато и да са, те са неизбежни. Чукат на вратата, независимо дали ние ще ги предизвикаме, или БСП. Конструкцията на правителството е такава, че то ще падне само, без някой да му помага. Виждате, че държавността вече я няма, в това правителство всеки се занимава със собственото си оцеляване и спасява своята кожа.

  • Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Разбираме, че големият проблем пред приемането на българския план за възстановяване е хипотезата пари от него да се ползват за покупка на въглеродни емисии. Цялата идея на въглеродните квоти е перверзна и след като са пуснати на борсите и за тях има вторичен пазар и спекулация, рано или късно световната икономика ще изгърми. Както се случи с т
  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо