След изборите в САЩ започва истинското “разбиване”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7137459 www.24chasa.bg
Президентът Тръмп разговаря с предложения от него за член на Върховния съд Брет Кавано. СНИМКА: РОЙТЕРС

Как демократите сами се гръмнаха в крака

От 2 години американската политика прилича на тези сценки в “Разбиване”, в които кечистите вече са извън ринга и се налагат с алуминиевите столове, а съдийската маса е обърната с краката нагоре.

Във вторник ще се разбере кой кого бие, когато приключат междинните избори за парламента на САЩ и редица други големи и малки щатски длъжности. Засега едва ли някой ще е в нокаут. Преди 2 месеца се очертаваше “синя вълна”, т. е. демократите трябваше да бият категорично и в долната камара, и в Сената, но после се поувлякоха и направиха великата грешка да събудят републиканския електорат.

По-конкретно демократите се опитаха да спрат назначаването на федералния съдия Брет Кавано за член на Върховния съд, като в последния момент извадиха една дама, която той се бил опитал да изнасили преди 36 години, но я пуснал да си върви, защото бил пиян. Сюжетът бе толкова съмнителен, че

само най-щурите

джендърки

повярваха

Нищо не се доказа, но феминистки от цялата страна се вдъхновиха и започнаха да се сещат, че са изнасилени от Кавано. В крайна сметка всичко се превърна в пародия.

В същото време от Хондурас, Гватемала и други бедни латиноамерикански държави през Мексико към САЩ тръгнаха “каравани”, т. е. многохилядни тълпи от имигранти, които ще минават границата на САЩ без визи. Това също навреди на демократите, защото през последните 2 години те се обявяват за отворени граници. И обратното - Тръмп иска да строи стена. Излязоха и съобщения, че тези “каравани” са отчасти субсидирани от фондации на Сорос, от правителството на Венецуела и от други враждебни на бялата раса играчи.

В резултат “синята вълна” утихна и силите се поизравниха. Към този момент социолозите смятат, че демократите ще спечелят умерено мнозинство в долната камара, а в Сената републиканците ще запазят своето мнозинство и вероятно дори ще го увеличат с 1-2 мандата.

Това са прогнозите засега, но всичко се случва. Ако се повтори изненадата от 2016 г. и демократите не успеят да вземат долната камара, за тях това ще бъде истински катарзис. И вероятно ще ги принуди да се откажат от т. нар. политика на идентичностите, за да се съсредоточат върху класовите интереси на наемния труд. Както и да се освободят от Хилари, която продължава да намеква, че иска пак да се кандидатира за президент.

В момента “политиката на идентичностите” е докарана до етапа, в който

за всички злини

на този свят са

виновни белите

мъже

Всички останали - черни, мулати, азиатци, латиноси, бели жени - всички са жертви на коварния и безскрупулен бял мъж. Но тъй като мнозинството в САЩ все още е бяло, а повечето жени не мразят своите бели синове, това няма как да е печеливша тактика.

Всеки път, когато някой чернокож активист заговори срещу белите мъже по телевизията, Тръмп печели поне 1000 нови избиратели. А ако го каже бял активист - 10 хиляди. Забелязвам, че митът за вината на белия мъж се е просмукал през астмата на фондациите и вече някои заблудени души го декламират и у нас. Сигурно са грантоеди. Нищо чудно, че докараха сините до изуйгащи.

Очевидно цялата изборна драма в САЩ се дължи на

рокадата на

идеологиите

Лявата партия, т. е. демократите, се отказа от най-важните леви каузи и Тръмп ловко ги присвои.

За да компенсират, демократите докараха до крайност феминизма, антирасизма и антифашизма. Каквото и да каже Тръмп, душманите му веднага гракват, че Хитлер казал точно същото. Последната легенда е, че Тръмп е антисемит. Нищо, че зет му е евреин и любимата му дъщеря е приела юдейството. И нищо, че главният му съюзник е Израел.

Ако прогнозите се сбъднат, съотношението на силите в трите власти ще бъде 2,5 на 0,5 в полза на републиканците. Те ще държат и изпълнителната, и съдебната власт, а законодателната ще делят поравно с демократите. Мизерен за демократите резултат, като се има предвид, че по принцип на всички междинни избори опозицията печели долната камара.

След това обаче ще настъпят още по-интересни времена.Щом получат мнозинство

в долната камара, демократите вероятно ще “импийчнат” Тръмп. В американската история това се е случвало 2 пъти - през 1868 г. с президента Ендрю Джонсън, а през 1998-а с Бил Клинтън. Импийчването обаче не означава освобождаване от длъжност, а само повдигане на обвинение. След президента уволнението става с квалифицирано мнозинство в Сената, което на този етап изглежда невъзможно.

Ще стане възможно само ако разследването на специалния прокурор Мюлър извади на бял свят някакви сериозни престъпления. Досега той е повдигнал обвинения срещу 30 близки и далечни хора на президента. Кръгът все повече и повече се затяга, но не е известно да е намерено нещо, което би съборило самия президент.

Както е известно, досега само един американски президент е бил прогонван от поста - Ричард Никсън, който бе принуден да подаде оставка през 1975 г. заради аферата “Уотъргейт”. Както по-късно се разбра, разкритията срещу Никсън са давани от зам.- директора на ФБР Марк Фелт, наречен Дълбокото гърло за конспирация. Този път “разкритията” срещу Тръмп тръгнаха пак от ФБР. Но републиканците не се дадоха лесно и уволниха директора, зам.-директора и още 5-6 високопоставени служители на ФБР. В общи линии се очерта широка и вероятно престъпна

конспирация за

компрометиране на

американския президент,

в която са замесени тайните служби на САЩ и Великобритания, Хилари Клинтън и вероятно предишният президент Обама. Всичко това ще гръмне скоро след междинните избори, тъй като републиканците в долната камара и по-точно в комисията по сигурността ще имат много малко време за действие.

Демократите вероятно ще се опитат да импийчнат и новия върховен съдия Брет Кавано. Шансовете са нулеви, освен ако наистина не се появят неопровержими доказателства, че на младини е изнасилвал феминистки.

Тръмп вероятно ще уволни министъра на правосъдието Джеф Сешънс. Това е един от начините да се освободи от специалния прокурор Мюлър, който вече втора година го разследва дали не е вербуван от Путин. Развръзката ще се случи още тази есен. Възможно е Мюлър да изостави ръката на Кремъл и да обвини Тръмп в данъчни шашми, злоупотреби със средствата за кампанията или нещо друго.

И тъй като изборите нищо няма да решат, след тях битката в САЩ ще стане още по-ожесточена. Долната камара ще блокира президента и горната камара, а президентът, Сенатът и Върховният съд ще блокират долната камара. Вероятно ще има и спиране на американското правителство поради липса на финансиране. Демократите ще се опитат да отменят част от данъчните реформи на Тръмп, но той ще наложи вето и така нататък, и така нататък.

Числата

Както е известно, на всеки 2 години се преизбират всичките 435 конгресмени от Камарата на представителите. Засега сигурни или полусигурни са 203 мандата за демократите и 196 за републиканците, а 36 са на ези-тура.

Сенатът се състои от 100 представители, по двама от всеки щат. Мандатът е 6 години и една трета от сенаторите се преизбират на всеки 2 години. Сега ще се изберат 35 нови сенатори, тъй като двама са прекратили мандата си. Само 8 от подлежащите на преизбиране са републиканци, така че демократите са в неизгодно положение. Според анкетите в следващия Сенат републиканците имат 50 гарантирани или почти сигурни места, демократите - 44, а едва 6 ще се оспорват.

  • Безчувствената алчност обяснява защо у нас нещата не вървят

    Безчувствената алчност обяснява защо у нас нещата не вървят

    Опитът за принудително събиране на сметка за парно от 10-годишно сираче е отговор на въпроса защо в България нещата с ваксинацията не вървят и никой не вярва на никого за нищо. Случката, при която загина 32-годишната Юлия, през 2020 г. покърти цяла България - жената бе блъсната от два автомобила на пътя до къмпинг “Арапя”
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо