Светлин Нейнски: У нас може да има лаборатория за виртуална реалност и изкуствен интелект

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7140804 www.24chasa.bg

Първото издание на специализирания форум “Бъдещето на реалността” ще се проведе на 9 ноември в София. Посетителите ще изпробват 30 различни изживявания - от виртуалната и добавената реалност, комбинирани с изкуствен интелект. Ще се запознаят с най-новите възможности на технологията, ще се срещнат на живо с глобалните лидери, които стоят зад бързото ѝ развитие.

Събитието се съорганизира от Яо Хуанг, която е обявена от американския “Форбс” за една от 11-те жени, които движат технологичния напредък в Ню Йорк. Тя има собствен инвестиционен фонд. За форума в София е поканила представители на Министерството на образованието на Китай.

“Това не е пиар събитие или конференция, в която се канят хора, които да послушат. Насочено е към компании”, обясни другият съорганизатор Светлин Нейнски. Присъствие са потвърдили представителите от над 500 водещи технологични фирми.

Сред панелистите ще бъдат Томас Фърнес III, известен като дядото на виртуалната реалност. Основател е на лаборатории за разработване на интерфейс в университетите във Вашингтон, Нова Зеландия, Тасмания, Австралия и др.

За първи път в Европа София ще е домакин на световен форум, на който ще покажем връзката между двете, казва Светлин Нейнски, организатор на технологичния форум “Бъдещето на реалността”. С него разговаря Девора Недялкова

- Г-н Нейнски, как се стигна до идеята да организирате голям световен форум за виртуална и добавена реалност с изкуствен интелект?

- Аз съм сред организаторите на форума. Случайно се запознах с Яо Хуанг, която е създавала инвестиционен фонд и инкубатор. Разбирайки с какво се занимава тя, започнахме да водим дълги разговори, в които аз я убедих да дойде и да разбере какъв потенциал има в България за развитие на такива технологии. Тя дойде, запознахме се и започна съвместната ни работа. Предложих ѝ да направим подобна световна среща в България. След всички срещи с хора, занимаващи се с добавена и виртуална реалност и с изкуствен интелект, стана ясно, че те търсят канали, партньорства. Имаха необходимост от подобна среща, на която да присъстват световни лидери точно в тези технологии. Успяхме в рамките на 2 месеца да направим организацията. Всички ми казваха, че е абсурдно и невъзможно, че подобни срещи се готвят дълго. Яо, която е значим лидер в тези среди, успя да привлече световноизвестни лектори. Идеята ни е не просто да дойдат едни хора, които да прочетат едни доклади. Ние се фокусирахме върху това те да са лидери в областта си и всичко, което са направили, да е част от световни компании.

Всичко да е

прагматично, в

индустрията, в

образованието

и медицината. Да покажем, че това е новата реалност. И искаме или не - трябва да я приемем.

- Имаше ли съмнение дали България е подходящото място за подобен форум?

- Не, нито за момент. През цялото време моята идея беше България да бъде център и място, в което да се срещнат тези специалисти. Да бъде хъб за производство и дистрибуция на виртуална реалност и изкуствен интелект за Европа и трети страни. Но като част от реалността в настоящето, което е важно за всички обществени сектори. Ако погледнем глобално, световни лидери в областта на добавената и виртуалната реалност са САЩ, Китай, Русия. Европа не е в тази тройка. В новия програмен период се обръща внимание на добавената реалност, на изкуствения интелект. Работи се по политика, за да можем да догоним първите. Ето защо това е възможност България да бъде център за развитието на тези услуги.

- Как успяхте за 2 месеца с организацията?

- С много труд, но стана. Човек трябва да вярва и да е убедителен в това, което прави. Оттам нататък е и въпрос на контакти. Яо е сред 11-те жени, променили дигиталната икономика от Ню Йорк, позиционирана е доста добре. Тя е лектор, пътува много. Тя е с китайски произход, събрахме се две култури. Но успях и беше време да убедим всички останали.

Това са представители от образованието, здравеопазването, бизнеса, световни лидери от сектора на сигурността.

- Реалистично ли е България да се превърне в хъб за подобни технологии, няма ли да отнеме много време?

- Това е първата световна среща на такова ниво в Европа. Няма да ни отнеме толкова време, защото ще ползваме опита на хората. Те ще дойдат и ще ни представят например какъв проект в сферата на образованието, в глобалното училище са реализирали и виртуалните учебни центрове, които в САЩ са подкрепени от държавата. Те ще се развиват паралелно с останалите. Това за нас звучи все още невероятно.

В медицината

ще се говори за

виртуални

лекари,

в психологията - също. Едно е да си представим виртуалната реалност, но съвсем друго е вътре да поставим изкуствения интелект. Той има образ и това е магията на изобретението на Яо и нейния екип. Слагаш очилата и пред теб излиза например психологът, с когото общуваш, задаваш въпроси и той ти отговаря. Ако говорим за изучаването на езици, човек може да е в Лондон, Китай, Бразилия в зависимост от това какъв език иска да учи. Физически обаче е в София, вкъщи или на работното място, общуваш с учител и водиш пълноценен разговор. Той ти казва къде бъркаш и т.н.

- Не може ли просто да се използва познатата видеовръзка и да се общува по подобен начин?

- Не, нямат много общо. С видеовръзка ще ангажираш човек. С изкуствения интелект ще вземеш само образа му, той има цялата информация, която ти трябва. Докато те учи обаче, физически той е на почивка, води лекция или пък кара самолет. Идеята е, че докато прави тези неща, в същото време може да обучава 1000 или 100 000 души на чужд език. Виртуалната реалност е средата, в която искаш да бъдеш, изкуственият интелект - онова, с което общуваш и се учиш. Комбинацията между двете ще покажем на форума.

Ще представим

миксирана

реалност в

автомобило-

строенето

Слагаш очила и виждаш как може да проектираш част от колата, преди реално да поставиш частта, да разгледаш. Смисълът е да се минимизарат грешки, да се оптимизират процеси.

- Какви са предимствата на тези технологии?

- Тези реалности имат висока добавена стойност. Говорейки за развитието на технологични паркове, трябва да сме наясно, че се търсят подобен тип услуги. Не трябва софтуерните компании да излизат извън пределите на страната ни. Една лаборатория за производство на виртуална реалност и изкуствен интелект би дала шанс да се обучат много хора, които да развиват и да правят различни изобретения. Тук пак се връщаме на образованието и ще поканим хора, които са внедрили именно паралелното образование. То ще позволи да не се ходи в университета, а да срещаш преподаватели, да водиш пълноценен разговор с тях и да посещаваш библиотеките само със слагането на очила. Друг е въпросът

как ще бъде

възприето от

различните

поколения

Моето например не вярва така, както вашето. Младите поколения така живеят, не могат да си представят различно ежедневие. Затова я наричаме новата реалност, тя ни настига. Дали ще я приемем, зависи от нас.

- Какво ще бъде видяно още на форума?

- На 9 ноември София ще се превърне в световно място за среща на технологичните лидери. Те ще споделят своя опит, това е важно. Те не изнасят лекция, а ще покажат какво са предложили на компаниите, за които работят. В здравеопазването например това е “Кливланд Клиник”, която е №1 в света по сърдечни операции и трансплантации. Ако говорим за военната индустрия и сигурността, това е “Локхийд Мартин”, в търговията - световната “Проктър и Гембъл”.

- Очаквате и политици на форума?

- Благодаря на комисар Мария Габриел, че се съгласи да бъде патрон. То ще помогне и на европейците да разберат къде са и ние къде сме. Ще стане ясно, че трябват и средства. Очакваме и български политици, които да покажат, че България не трябва да е на опашката в създаването на изкуствен интелект. А може да сме лидери в Европа. Имаме договореност да открием лаборатория в партньорство с американски партньори. Можем да произвеждаме всичко онова, което е в демоверсия и тепърва ще навлиза в реалния живот и във всички сфери на индустрията. Това е посланието.

CV

l Роден в Белоградчик

l Съосновател на частен театър “ПантДанс”

l Продуцент е на първия български хорър филм “Вила Роза”, печелил редица награди - главна женска и мъжка роля в България, и Франция, най-добър филм и др.

l Занимава се с частен бизнес от 1989 г.

l Съпруг е на Надежда Нейнски, двамата имат общо 4 дъщери

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Всеки има право да се връзва на глупости, но в здравето няма демокрация

    Антиваксъри изпратиха открито писмо срещу ваксините до президента Румен Радев и кого ли още не. С основен аргумент, че задължителното ваксиниране не било демократично. Мили антиваксъри, в здравето на всички ни няма демокрация. И не трябва да има. Защото хич не е демократично неваксинирани хора да сеят зарази